Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία για τα χτυπήματα στους Κούρδους

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τα τουρκικά στρατεύματα και τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Συρίας να σταματήσουν τη διαμάχη τους, λέγοντας ότι εμποδίζει τις προσπάθειες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Αλλά ο πρόεδρος της Τουρκίας δεσμεύθηκε να προχωρήσει με τη στρατιωτική επιχείρηση μέχρι το IS και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας να μην αποτελούν πλέον απειλή για την ασφάλεια στην Άγκυρα.

Ήταν η πρώτη επίκριση των ΗΠΑ στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ,

απ' όταν ξεκίνησε η εισβολή στο βόρειο Συρία υπό την ηγεσία τους, για να βοηθήσει τους Σύριους αντάρτες να καταλάβουν την Τζαραμπλούς από το Ισλαμικό Κράτος. Η μάχη πλέον επικεντρώνεται στην Τουρκία εναντίον των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) -έναν μεσολαβητή των ΗΠΑ που αποτελεί την πιο αποτελεσματική δύναμη στο έδαφος κατά τον πενταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η κατάσταση θέτει την Ουάσιγκτον στο δύσκολο σημείο, να επιλέξει μεταξύ δύο συμμάχων.

Ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Τουρκία να "παραμείνει εστιασμένη" στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και να μην ασχολείται με το SDF. "Ζητήσαμε από τις δύο πλευρές να μην πολεμούν μεταξύ τους" δήλωσε ο Κάρτερ. Ο στρατηγός Τζόζεφ, Ντάνφορντ, πρόεδρος των Κοινών Στρατιωτικών Επιτελείων, μίλησε στον Τούρκο ομόλογό του την Κυριακή. Ο Κάρτερ πρόσθεσε ότι σκοπεύει να συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Φικρί Ισίκ.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις τους "ανησυχούν σημαντικά", προσθέτοντας ότι δεν ήταν σε συντονισμό με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, "και εμείς δεν τις υποστηρίζουμε". "Οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και οι ελιγμοί δίνουν περιθώρια στο ISIL να βρει καταφύγιο και να συνεχίσει το σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον της Τουρκίας, του SDF, των ΗΠΑ και των συνεργατών μας σε όλο τον κόσμο", ανέφερε η δήλωση.

Τούρκοι αξιωματούχοι απάντησαν, επιμένοντας οι κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν "αμέσως" από τα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν περισσότερες επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις. "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει στην Τουρκία να πολεμά την μία τρομοκρατική οργάνωση και να μην πολεμά μια άλλη" δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, τούρκος υπουργός.

Η εφημερίδα Hurriyet, ανέφερε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς απάντησε στο Πεντάγωνο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρατήσουν την υπόσχεσή τους και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να πιέσουν τους κούρδους συμμάχους τους να αποσυρθούν προς τα ανατολικά.

Η έντονη ρητορική - και η συνεχιζόμενη διαμάχη - αντανακλά τα πολύπλοκα και αντικρουόμενα συμφέροντα που διακυβεύονται στη βόρεια Συρία μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία. Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει την Τουρκία στην απαίτησή της το SDF να αποσυρθεί ανατολικά του Ευφράτη. Ο στόχος είναι να καθαρίσουν την περιοχή νότια της Τζαραμπλούς από τις κουρδικές δυνάμεις, εμποδίζοντάς τες έτσι να έρθουν σε επαφή με άλλες κουρδικές περιοχές που ελέγχονται στην Αφρίν, βορειοδυτικά της Συρίας.

Η Τουρκία πιέζει με την επίθεσή της για την δημιουργία μιας de facto "ασφαλούς ζώνης" χωρίς το IS και τους Κούρδους κοντά στα σύνορα της.

Συριακές ομάδες της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι οι Σύριοι αντάρτες που υποστηρίζονται από τουρκικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περισσότερες πόλεις και χωριά ως μέρος της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτ". Ο Κουκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις σε κούρδους μαχητές - ή κουρδική επιθέσεις σε τουρκικά στρατεύματα - σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πλέον μαχητές του IS.

Στο Λευκό Οίκο, ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ανησυχία ότι η περαιτέρω δράση από τα τουρκικά στρατεύματα εναντίον των Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας "θα περιπλέξει τις προσπάθειες να έχουμε αυτό το ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ISIL που θέλουμε".

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν "μέχρι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Daesh, το PKK και το συριακό παρακλάδι του, το YPG, να πάψουν να είναι απειλές για τους πολίτες μας". Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπό κουρδική ηγεσία Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας διέσχισαν τον Ευφράτη και έδιωξαν τους μαχητές του IS μαχητές την Μανμπίζ, έναν βασικό κόμβο τροφοδοσίας νότια της Τζαραμπλούς, μετά από μια δαπανηρή εκστρατεία διάρκειας 10 εβδομάδων.

"Το SDF έχει αποδειχθεί μια αξιόπιστη και ικανή δύναμη και η υποστήριξή μας στην SDF στον αγώνα της κατά του ISIL είναι σε εξέλιξη και θα συνεχίσει να είναι" είπε ο Κουκ. "Έχουν αγωνιστεί σκληρά και θυσιάστηκαν για να προσπαθήσουν να απαλλάξουν τη Συρία από αυτή τη μισητή ομάδα". Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς, που αποτελεί μέρος της SDF, είπε ότι οι μαχητές του θα αποσυρθούν σε περιοχές νότια του ποταμού Σατζούρ, παραπόταμου του Ευφράτη. Η κίνηση είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία, δεδομένου ότι η Άγκυρα θέλει οι αντάρτες να αποσυρθούν εντελώς από τα ανατολικά του Ευφράτη.

abcnews.go

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα