Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία έξω από νοσοκομείο

Σε απόσταση αναπνοής από το Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων» βρίσκεται εστία μόλυνσης προερχόμενη από κτίριο που τελεί υπό κατάληψη και στεγάζει πρόσφυγες.

Σύμφωνα με καταγγελία που κοινοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπάρχει νέα έκθεση των επιθεωρητών δημόσιας Υγείας που αποκαλύπτει ότι τα λύματα έξω από το κτίριο δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.

Οσο και εάν το υπουργείο Υγείας προσπαθεί

να αποποιηθεί τις ευθύνες του, μέσω μιας ανακοίνωσης του νοσοκομείου που απλά λέει ότι το υπό κατάληψη κτίριο δεν ανήκει το διοικητικά στο νοσηλευτικό ίδρυμα, φαίνεται πως έχει αρκετές, καθώς το εν λόγω κτίριο είναι ακριβώς δίπλα με το πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Επιπλέον στην έκθεση περιγράφονται οι συνθήκες στο δρόμο έξω από το κτίριο. Συνεπώς, επηρεάζεται συνολικά η περιοχή.

Εξάλλου η πίεση για λήψη μέτρων υγιεινής στους χώρους όπου στεγάζονται πρόσφυγες είναι μεγάλη. Οπως έχει ήδη γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, τα υπό κατάληψη κτίρια αυξάνονται. Ηδη 15 κτίρια είναι κατειλημμένα στο κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια.

«Στην οδό Εβανς υπήρχε μεγάλη ποσότητα στάσιμων και δύσοσμων υδάτων, τα οποία έρρεαν σε όλους τους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσχερής η παραμονή μας στην περιοχή. Επιπλέον, λόγω των στάσιμων υδάτων υπήρχε μεγάλος πληθυσμός από κουνούπια, τα οποία επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο, επιτείνοντας το πρόβλημα δημόσιας Υγείας που έχει δημιουργηθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Αναφέρεται, επίσης, η ύπαρξη απορριμμάτων στον ακάλυπτο χώρο που συνορεύει με το υπό λειτουργία τμήμα του νοσοκομείου και τονίζεται ότι «η επί μακρόν παραμονή των απορριμμάτων συμβάλλει στην εκδήλωση κινδύνων μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών παρουσία φορέων μετάδοσης».

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο-Πατησίων» διευκρινίζει ότι το υπό κατάληψη κτίριο δεν ανήκει στο νοσοκομείο αλλά βρίσκεται δίπλα από αυτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για νοικιασμένο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν, μεταξύ άλλων, οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου Πατησίων. Η διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου αναφέρει επίσης ότι «έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εγκαταστάσεων του πρώην Νοσοκομείου Πατησίων, το οποίο φυλάσσεται όλο το 24ωρο από προσωπικό ασφαλείας».

Η προσπάθεια αποποίησης ευθυνών «τσίγκλησε» για ακόμη μια φορά τον ΙΣΑ που σε νεότερη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τακτική «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν με αφορά» από πλευράς υπουργείου Υγείας. «Λες κι ο ένας τοίχος που χωρίζει τα δύο κτίρια είναι αρκετός για να κρατήσει μακριά τις όποιες μολυσματικές ασθένειες. Λες και δεν έχουν αξία οι ζωές των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, μερικά μέτρα μακριά από το νοσοκομείο».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα