Ισπανία: Ο Ραχόι ψάχνει στήριξη για τις τρίτες εκλογές μέσα σε έναν χρόνο

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα ζητήσει από το ισπανικό Κοινοβούλιο να τον υποστηρίξει για μια δεύτερη θητεία, στην προσπάθειά του να τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο των οκτώ μηνών. Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη από τους φιλελεύθερους του Ciudadanos και έναν εθνικιστή βουλευτή από τις Καναρίους Νήσους, έχοντας 170 ψήφους στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Αλλά με όλους τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων να είναι αντίθετοι στην υποψηφιότητα του Ραχόι, εκτιμάται ότι θα χάσει, εκτός και αν ισχυρά μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος

πείσουν τον ηγέτη τους, Πέδρο Σάντσες, να υποχωρήσει την τελευταία στιγμή. Ο Ραχόι χρειάζεται μια πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Αν δεν υπάρξει πλειοψηφία, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη ψηφοφορία την Παρασκευή.

Ο Ραχόι προσπαθεί να δημιουργήσει την πρώτη κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του παραδοσιακού δικομματικού συστήματος της Ισπανίας, με την εμφάνιση των Ciudadanos και Podemos στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Ενώ το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι ήταν το μόνο που αύξησε τις ψήφους του στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου και ο ίδιος έχει σημαντικά κοινά στοιχεία με την πολιτική των Σοσιαλιστών, αγωνίζεται για να εδραιώσει αρκετή υποστήριξη λόγω των εκκρεμών καταγγελιών περί διαφθοράς εναντίον του κόμματός του. Αν αποτύχει αυτή την εβδομάδα, έχει ακόμη δύο μήνες για να συγκεντρώσει τις ψήφους πριν ο Βασιλιάς Φελίπε ζητήσει και τρίτες εκλογές.

"Το σημαντικό πράγμα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει ενεργοποιηθεί", είπε ο Αντόνιο Μπαρόζο, πολιτικός αναλυτής στην Teneo Intelligence με έδρα το Λονδίνο. "Είναι απίθανο ο Ραχόι να καταφέρει να κερδίσει την ψηφοφορία". Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη στις 16:00 τοπική ώρα. Σύμμαχοι και αντίπαλοί του θα πάρει να απαντήσουν την Τετάρτη και στη συνέχεια να ψηφίσουν στο τέλος της ημέρας.

Αν τα κόμματα δεν καταλήξουν σε μια λύση μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οι χρόνοι που προβλέπονται σύμφωνα με τον ισπανικό εκλογικό νόμο σημαίνουν ότι οι επόμενες εκλογές θα μπορούσε να γίνουν στις 25 Δεκεμβρίου. Μια… Χριστουγεννιάτικη ψηφοφορία θα βοηθούσε πιθανότατα τον Ραχόι, επειδή οι ψηφοφόροι του PP ιστορικά είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν από τους υποστηρικτές άλλων κομμάτων.

Δίκη κατά της διαφθοράς

Ένα πράγμα που θα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική αναλογία πριν παρέλθει η προθεσμία, είναι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία, ένα παραδοσιακό "φέουδο" του ΡΡ. Μόλις αυτοί οι ψήφοι βγουν εκτός, οι εθνικοί ηγέτες μπορούν να έχουν περισσότερο χώρο για ελιγμούς. Ο Σάντσες έδειξε τη Δευτέρα ότι μπορεί να είναι έτοιμος να αλλάξει τη στάση του, εάν η κατάσταση αλλάξει και ο Ραχόι είπε ότι θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να διευρύνουμε την υποστήριξή του, ακόμη και αν χάσει αυτή την εβδομάδα.

"Όταν γίνουν οι εκλογές της Γαλικίας και της Χώρας των Βάσκων, μπορεί να δούμε ένα σενάριο που είναι πιο ευνοϊκό για συμβιβασμό" δήλωσε ο Ναρθίσο Μιτσαβίλα, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων GAD3. Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανθεκτικότητα των ψήφων του PP θα ευνοήσει κυρίως τον Ραχόι στις τρίτες εκλογές, ο πρωθυπουργός πιθανότατα να αγωνιστεί ενάντια σε πληθώρα νέων αποκαλύψεων για το κόμμα του, διότι το Εθνικό Δικαστήριο αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη από μια σειρά δίκες για διαφθορά του ΡΡ τον Οκτώβριο. Η δίκη αυτή μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να πείσει τους Σοσιαλιστές, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου. "Οι καταγγελίες περί διαφθοράς εναντίον του ΡΡ αυξάνουν το τίμημα για τους Σοσιαλιστές εάν συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση για να επιτρέψουν στον Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία", δήλωσε ο Λουίς Οριόλς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κάρλος III της Μαδρίτης.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα