«Αεροπλανοφόρο» μήνυμα από το Πεκίνο ενόψει της άφιξης Κέρι

Το πρώτο αεροπλανοφόρο της έχει αρχίσει να κατασκευάζει η Κίνα. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας Ta Kung Pao του Χονγκ Κονγκ, στη διαδικτυακή της έκδοση, επικαλούμενη την ενημέρωση που έκανε ο γραμματέας του ΚΚ Κίνας της περιοχή Λαονίνγκ στο τοπικό κυβερνητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Γουάνγκ Μιν, η κατασκευή έχει αρχίσει στο λιμάνι του Λαονίνγκ, Νταλιάν, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια. Κατά τον ίδιο,

στόχος είναι τελικά το κινεζικό πολεμικό ναυτικό να διαθέτει τέσσερα υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα.

Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη της κατασκευής αεροπλανοφόρων εξολοκλήρου στην Κίνα. Πριν από λίγο καιρό, κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχει αρχίσει η κατασκευή δύο αεροπλανοφόρων: ένα στο Νταλιάν και ένα στη Σανγκάη. Τα δημοσιεύματα αυτά δεν διαψεύστηκαν επισήμως ποτέ.

Το κινεζικό ναυτικό δεν διαθέτει παρά μόνο ένα αεροπλανοφόρο σοβιετικής κατασκευής, το οποίο είχε αγοράσει από την Ουκρανία και το ανακαίνισε πλήρως στο λιμάνι του Νταλιάν. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο θα χρησιμοποιείται στο εξής μόνο για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Η είδηση ότι η Κίνα άρχισε να κατασκευάζει το πρώτο της αεροπλανοφόρο, από μόνη της, ίσως να μην λέει τίποτε. Αν όμως συνδυαστεί με την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την μεθοδικά και σταθερά επενδυτικά κινεζικά βήματα σε όλες τις πλευρές του πλανήτη και πολύ περισσότερο με την ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες με επίκεντρο την Νότια και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, τότε η συγκεκριμένη πληροφορία λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Και μπορεί να εκληφθεί ως ένα «διακριτικό» μήνυμα του Πεκίνου προς πολλές κατευθύνσεις αλλά κυρίως προς τις ΗΠΑ που διατηρούν στόλο στην περιοχή και παραμένουν στρατιωτικά ισχυρότατος «παίκτης».

Το Πεκίνο έχει μονομερώς ανακοινώσει ζώνη αεράμυνας πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και φέρεται να σκέφτεται να πράξει το ίδιο και στην Νότια Κινεζική Θάλασσα προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις σε πρώτο επίπεδο από Ιαπωνία και Νότια Κορέα και σε δεύτερο από τις ΗΠΑ που «αξιοποιούν» τις συμμαχικές τους σχέσεις με τις δύο χώρες για να έχουν λόγο διακηρύττοντας ότι «δεν αναγνωρίζουν καμία από τις προκλητικές κινήσεις του Πεκίνου». Στην περιοχή φτάνει, μέσα στην εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος θα έχει συνομιλίες σε Κίνα, Ινδονησία και Νότια Κορέα. Την περασμένη Παρασκευή, ο Κέρι δέχτηκε στην Ουάσινγκτον τον Ιάπωνα ομόλογό του, Φούμιο Κισίντα και τον διαβεβαίωσε για τη «δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα της Ιαπωνίας».

Στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας «συγκρούονται» συμφέροντα και βλέψεις της Κίνας, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνεϊ, της Ινδονησίας, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων. Όλες οι χώρες αμφισβητούν τα θαλάσσια σύνορα και την κυριαρχία η μία της άλλης επί σειράς νησιωτικών συμπλεγμάτων. Πίσω από αυτά βρίσκονται οι ανταγωνισμοί τους για μεγαλύτερες ζώνες αλιείας, αλλά και για αξιοποίηση των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που εικάζεται ότι βρίσκονται στο βυθό της διαφιλονικούμενης περιοχής.

Επιπλέον, πρόκειται για την βασική θαλάσσια δίοδο εμπορευμάτων, της οποίας ο στρατηγικός έλεγχος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ροή του παγκόσμιου εμπορίου και συνδέεται με την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, η οποία επίσης έχει βρεθεί στο επίκεντρο κλιμακούμενων ανταγωνισμών με αφορμή και πάλι τον έλεγχο νησιών και φυσικά της ευρύτερης περιοχής. Εδώ τα «ξίφη τους διασταυρώνουν» και οι Ιαπωνία - Νότια Κορέα. Το όλο μίγμα, κοινώς, είναι εξαιρετικά εκρηκτικό!

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα