WSJ: Το ελληνικό αδιέξοδο θα συνεχίσει να υφίσταται ανεξαρτήτως συμφωνίας

Η Ελλάδα και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υπογραμμίζουν ότι το χάσμα πρέπει να γεφυρωθεί για να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια των δυνητικά αποφασιστικών διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο. Ακόμα κι έτσι όμως, η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συνεχιστεί, καθιστώντας δυσκολότερη την αποπληρωμή των ελληνικών χρεών, σημειώνει δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο έγγραφο των θεσμών.

Ένα σημαντικό μπλοκ

υπουργών της ευρωζώνης υποστηρίζει ότι η συμβιβαστική λύση που ετοιμάζεται από τα θεσμικά όργανα που τους εκπροσωπούν στις έσχατες συνομιλίες διάσωσης της Ελλάδας δίνει πάρα πολλά στην Αθήνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή. Ένας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση ήταν «εντελώς ανεπαρκής», δεδομένου ότι συνεχίζει την χρηματοδότηση της Αθήνας μόνο για πέντε μήνες. Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει τις σημαντικές αποκλίσεις στο στρατόπεδο των θεσμών, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτει το βασικό σενάριο της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού χρέους.

Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, είναι αδύνατον η Αθήνα να βρει τα 1,55 δις ευρώ για το ΔΝΤ ως τις 30 Ιουνίου, κάτι που θα προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στις αγορές, επισημαίνεται. Χωρίς συμφωνία είναι πολύ πιθανόν να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων. Μία νέα ανάλυση για το ελληνικό χρέος, η οποία και παρουσιάστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, δείχνει ότι η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο για την Αθήνα να αποπληρώσει τα δάνειά της. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος θα είναι υψηλότερο τουλάχιστον κατά 18% από όσο υπολογίζεται βάσει του καλύτερου σεναρίου το 2022, την χρονιά ορόσημο για την ικανότητα της Αθήνας να αποπληρώσει το χρέος της σύμφωνα με απόφαση των πιστωτών από το 2012.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα