Loin des hommes (Μακριά από τους ανθρώπους)

Στο Loin des hommes ένας γαλλόφωνος δάσκαλος στην Αλγερία τον καιρό του πολέμου της ανεξαρτησίας της χώρας αναλαμβάνει απρόθυμα να συνοδέψει στο δικαστήριο ένα νεαρό που έχει διαπράξει φόνο. Αν και ο προορισμός τους δεν είναι πολύ μακριά, η πορεία τους είναι δύσκολη και επικίνδυνη.

Στη διάρκεια της ιστορίας προβάλλεται η σχέση των δύο ανδρών, που εξελίσσεται σε φιλία υπό αντίξοες συνθήκες και φανερώνει την ποιότητα του χαρακτήρα τους. Επίσης, ξεχωρίζει η προσπάθεια του ήρωα να ανήκει κάπου, να μην είναι ξένος, μέσω της προσφοράς

στον τόπο του. Αν και οι καταστάσεις δεν τον ευνοούν αυτός το παλεύει· εκεί βρίσκεται το μεγαλείο και η τραγικότητά του.

Η πλοκή είναι απλή, με αρκετά περιστατικά ώστε να μην είναι προβλέψιμη ενώ κάποιες συγκρούσεις ανεβάζουν την ένταση και βοηθούν στην ανάπτυξη των χαρακτήρων. Η ιστορία προχωράει λίγο αργά και δεν υπάρχει κλιμάκωση, ωστόσο αυτό δε βλάπτει το έργο, το οποίο έχει συνοχή και ολοκληρώνεται σωστά στο φινάλε.

Η ερμηνεία του Βίγκο Μόρτενσεν είναι εξαιρετική. Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, το βλέμμα και η ικανότητά του να μιλάει γαλλικά και αραβικά τον βοηθούν να υποδυθεί με μοναδικό ρεαλισμό τον ήρωα. Καλός είναι και ο Reda Kateb στο ρόλο του ταλαιπωρημένου, αξιοπρεπούς Αλγερινού.

Η σκηνοθεσία ελέγχει άριστα το pacing (πόσο γρήγορα περνάμε από το ένα συμβάν στο επόμενο) και δίνει στην ταινία μια ιδιαίτερη αισθητική χάρη στα πλάνα των δυο ανδρών που περπατούν στην πετρώδη, ξηρή ύπαιθρο. Είναι μια λεπτή ισορροπία, που ανανεώνει το οπτικό ενδιαφέρον εξαντλώντας τις δυνατότητες του τοπίου και δίνει την αίσθηση του περάσματος της ώρας και της μοναξιάς χωρίς να κουράζει. Καμία σχέση π.χ. με τα Lord of the rings και τα Hobbit, όπου οι σκηνές περπατήματος στα βουνά και τα λαγκάδια μου ήταν τελείως αδιάφορες.

Το Loin des homes είναι μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, διαφορετική από εκείνες που προτιμώ. Τέτοιες δοκιμές συνήθως δε μου βγαίνουν σε καλό, εν προκειμένω όμως έφυγα από το σινεμά ευχαριστημένος.

Captain America

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα