Μέτωπο στην Παιδεία κατά της δέσμευσης των αποθεματικών

Οξύτατες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει, μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), τα ταμειακά διαθέσιμα περί των εκατό φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Εκτός από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στο «στόχαστρο» έχουν μπει τα αποθεματικά της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και

των εκκλησιαστικών ακαδημιών.

«Η μεταφορά των διαθεσίμων του ΕΚΠΑ μεταφράζεται ουσιαστικά σε 'κλείσιμο' του πανεπιστημίου, μετά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τα 35 στα 11,5 εκατ. ευρώ», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Και προσθέτει: «Συνέπεια της ΠΝΠ θα είναι να σταματήσει η έρευνα και να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 7.000 νέοι ερευνητές και υπόλοιπο προσωπικό που απασχολείται στα ερευνητικά προγράμματα, με βαρύ πλήγμα στα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις διδακτορικές σπουδές».

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποιεί και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ). «Είναι η δεύτερη φορά που η νέα συγκυβέρνηση υιοθετεί την αντισυνταγματική διαδικασία των ΠΝΠ που με πάθος, ως αντιπολίτευση, κατακεραύνωνε? Καταληστεύει έτσι, για μια ακόμη φορά, τα χρήματα του ελληνικού λαού για την αποπληρωμή χρεών που δεν είναι δικά του», σημειώνει η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της. Τους τόνους, ενόψει και των φοιτητικών εκλογών στις 13 Μαΐου, ανεβάζει η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ), κατηγορώντας την κυβέρνηση για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό των ανώτατων ιδρυμάτων, που οδηγούνται μαθηματικά σε κλείσιμο».

Να απειθαρχήσουν στην απόφαση της κυβέρνησης ζητούν από τις διοικήσεις των ΑΕΙ φοιτητικοί σύλλογοι από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΚΚΕ), που σήμερα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας (13:30) έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνεδριάσεων των συνόδων πρυτάνεων το Σαββατοκύριακο και προέδρων ΤΕΙ την προσεχή Δευτέρα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα