Συγκρούσεις, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες λίγες ώρες πριν το εναρκτήριο ματς του Μουντιάλ

Με δακρυγόνα, γκλομπς αλλά και πλαστικές σφαίρες μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας της Βραζιλίας, που έχει αναλάβει τα μέτρα τήρησης της τάξης στη χώρα λόγω Μουντιάλ, διέλυσαν, το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγες μόνο ώρες πριν την τελετή έναρξης, διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την πραγματοποίησή του. Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από ένα σταθμό του μέτρο, περίπου 13 χιλιόμετρα από

το γήπεδο των «Κορίνθιανς», όπου το βράδυ της Πέμπτης διεξάγεται ο πρώτος αγώνας του Μουντιάλ ανάμεσα στην διοργανώτρια Βραζιλία και στην Κροατία.

Μετά τα πρώτα επεισόδια οι διαδηλωτές διαλύθηκαν αλλά λίγη ώρα αργότερα συγκεντρώθηκαν περίπου τρία τετράγωνα πιο πέρα από το αρχικό σημείο των συγκρούσεων, και οι σκηνές βίας επαναλήφθηκαν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τουλάχιστον ένας διαδηλωτής συνελήφθη ενώ άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και μία τοπική συνεργάτιδα του CNN, της οποίας, πιθανότατα, η στρατιωτική αστυνομία της έσπασε το χέρι.

Μέχρι λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, η ατμόσφαιρα παρέμενε ηλεκτρισμένη, ενώ οι βραζιλιάνικες αρχές, προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια και προβλήματα, είχαν εγκαίρως κηρύξει την Πέμπτη ως μέρα αργίας, προκειμένου οι δρόμοι να είναι όσο το δυνατόν πιο άδειοι τόσο για να μπορούν να διευκολυνθούν οι συγκοινωνίες και οι μετακινήσεις όσο και για να μπορεί η στρατιωτική αστυνομία ευκολότερα να καταστείλει γρήγορα και αποτελεσματικά την οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Αρκετά καταστήματα, πάντως, στο Σάο Παόλο, ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά σε σταθμούς του μετρό έχουν λάβει έκτακτα μέτρα ασφάλειας, κατασκευάζοντας αλουμινένια ρολά κλπ, προετοιμαζόμενα για καθημερινές συγκρούσεις, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας, ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία.

Εκτός από τη διαδήλωση στο Σάο Πάολο, ολιγόωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι οποίοι έκλεισαν και το δρόμο έξω από το αεροδρόμιο, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις και κατακρίνοντας τις υπέρογκες δαπάνες για την οργάνωση του Μουντιάλ. Διαδηλώσεις, με ανάλογο περιεχόμενο, είχαν προγραμματιστεί χθες και στις 12 πόλεις όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για άλλη μια φορά η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αλλά και το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης στέγης, που έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να ζουν σε παραγκουπόλεις με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και υποδομές. Το χειρότερο δε είναι ότι πολλοί, στις περιοχές όπου θα διεξαχθούν αγώνες, εκδιώχθηκαν και από αυτές τις παραγκουπόλεις, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «εκκαθάρισης» ενόψει του Μουντιάλ, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί περαιτέρω οργή και αγανάκτηση. Τα 11,3 δισεκατομμύρια που έχουν δαπανηθεί για το Μουντιάλ είναι πάρα πολλά για να ξεχαστούν από τις δεσμεύσεις της Ρουσέφ.

Παρόλα αυτά, η πρόεδρος της χώρας εμφανίστηκε πολύ σίγουρη και για την επιτυχημένη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα, για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που οδήγησαν και σε δεκάδες θανάτους εργατών, και για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Είναι προφανές ότι η Ρουσέφ ευελπιστεί να ολοκληρωθούν όλα επιτυχώς, γιατί κάτι τέτοιο θα ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα της και τη δημοφιλία της ενόψει και των προεδρικών εκλογών φέτος, στις οποίες θα είναι και πάλι υποψήφια.

Την αισιοδοξία της δεν συμμερίζονται πάντως όλοι. Με ιδιαίτερη αγωνία, περιμένουν πολλοί να δουν αν όλα θα πάνε καλά όχι μόνο από πλευράς διοργάνωσης αλλά και από πλευράς υποδομών για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ίδιο το γήπεδο των «Κορίνθιανς» στο Σάο Πάολο. Το γήπεδο παραδόθηκε με έξι μήνες καθυστέρηση και κόστισε 525 εκατομμύρια δολάρια, 150 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι είχε προϋπολογιστεί. Το πλέον κρίσιμο, όμως, είναι ότι λόγω της καθυστέρησης δεν κατέστη δυνατό να «δοκιμαστεί» σε πλήρη λειτουργία και με γεμάτες τις εξέδρες του, όπως αναμένεται να γίνει στον πρώτο αγώνα μεταξύ της Βραζιλίας και της Κροατίας. Η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση για τα στάνταρντς που θέτει η FIFA για τη διεξαγωγή Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Πηγές: bbc, reuters, the guardian

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα