CNN: Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι η χειρότερη της ιστορίας

Εάν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία έναντι του χρέους της, θα είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία ενός κράτους στην ιστορία, γράφει το CNN. Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την Αργεντινή, τη Τζαμάικα και το Εκουαδόρ,

χώρες που αναγκάστηκαν να δηλώσουν χρεοκοπημένες, το δίκτυο υποστηρίζει ότι η περίπτωση της Ελλάδας θα είναι χειρότερη.

Η Αθήνα δεν πρόκειται να πληρώσει σήμερα το ΔΝΤ (1,6 δις ευρώ), κάτι που μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει την χώρα να χρεοκοπήσει έναντι του συνόλου του χρέους της (323 δις). Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, αναφέρει το άρθρο. Ήδη, η Ελλάδα από το 2012 κρατούσε το ρεκόρ της μεγαλύτερης χρεοκοπίας. Τότε όμως είχαμε να κάνουμε με τεχνική χρεοκοπία που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους κατά 138 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν συνεχεία, η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα, κάτι που δεν προβλέπεται προς το παρόν.

Η χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012, γράφει το CNN, ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της Αργεντινής (2001), όταν η χώρα χρεοκόπησε έναντι του χρέους της που έφτανε στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια. «Τα πράγματα θα είναι πάρα πολλά σκληρά», αναφέρει η Anna Gelpern, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Georgetown. «Για πολιτικούς λόγους και για την εμπιστοσύνη των αγορών, θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτό αν δεν χρεοκοπήσει έναντι όλων».

Μπορεί το ΔΝΤ, επισήμως, να μην θεωρήσει την Ελλάδα χρεοκοπημένη, καθώς δίνει διορία ενός μηνός σε όλα τα κράτη για την αποπληρωμή των χρεών τους, αλλά οι αγορές θα κρίνουν πως από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το χρέος της Ελλάδας έχει απλωθεί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, καθώς χρωστάει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

«Ό,τι συμβεί στην Ελλάδα θα είναι μια μακρά διαδικασία. Η Αργεντινή είναι ακόμη χρεοκοπημένη. Η βασική διαφορά είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές περισσότερο χρέος από την Αργεντινή, ενώ η οικονομία της είναι μισή σε μέγεθος. Η μοναδική περίπτωση χρεοκοπίας που ξεπερνάει την Ελλάδα είναι αυτή της Lehman Brothers (600 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακόμη και έτσι όμως, η ελληνική χρεοκοπία θα έχει μακρά επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων» καταλήγει το άρθρο, κάνοντας αναφορά στις χώρες με τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες από το 2000.

Πληροφοριακά, είναι οι εξής: Η Ελλάδα (2012): 138 δισεκατομμύρια ευρώ, η Αργεντινή (2001): 95 δισεκατομμύρια ευρώ, η Τζαμάικα (2010): 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ και το Εκουαδόρ (2008): 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

money.cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα