«Ηρωική έξοδο» από την πρωθυπουργία προανήγγειλε ο Τσίπρας αν επικρατήσει το ΝΑΙ

«Ηρωική έξοδο» από την κυβερνητική εξουσία προανήγγειλε ο Τσίπρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στην ΕΡΤ καθώς συνάρτησε την απόφαση του να παραμείνει στην πρωθυπουργία ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στην ερώτηση αν θα επικρατήσει το «ναι» απάντησε ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού.

Όσο ο λαός στηρίζει αυτή την επιλογή (ΟΧΙ) θα είμαι παρών. Ότι ψηφίσει ο λαός θα γίνει νόμος του κράτους και η ετυμηγορία του θα γίνει σεβαστή», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δήλωσε ότι «δεν θα υπηρετήσω το ΝΑΙ».

Ουσιαστικά ο Τσίπρας δηλώνει ότι και ο Λαφαζάνης προ καιρού όταν είπε πως η Αριστερά θα ήταν προτιμότερο να παραδώσει την εξουσία αν δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Επί της ουσίας ο Τσίπρας πετάει την καυτή πατάτα από πάνω του για να διασωθεί πολιτικά και να κρατήσει ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών του. Γι’ αυτό άλλωστε προχωράει και στο δημοψήφισμα προκειμένου να δείξει στους δικούς του ότι το πάλεψε και τον ρίχνουνε και όχι πως θέλει να παραδώσει την εξουσία. Κατ’ ουσία προανήγγειλε και εθνικές εκλογές λέγοντας σε μια αποστροφή του λόγου του στο τέλος της συνέντευξης πως «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι επανήλθε στη προεκλογική ρητορική του για αλλαγή της Ευρώπης και επέμεινε στη γραμμή πως οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν με το Grexit για να υπερασπιστεί για την τιμή των όπλων το ΟΧΙ που προτείνει καθώς το μόνο που είχε να αντιτάξει είναι ότι θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για μια βιώσιμη συμφωνία ενώ επικαλέστηκε και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για να υποστηρίξει ότι θα τεθεί και το ζήτημα του χρέους. Παράλληλα για να χαϊδέψει αυτιά κάθε ακροατηρίου σε άλλες φάσεις του λόγου του ο πρωθυπουργός έλεγε πως η Ελλάδα είναι καρδιά της Ευρώπης και σε άλλες φάσεις άφηνε να εννοηθεί ότι «δεν ιδρώνει το αυτί του» με ένα Grexit αν η παραμονή της χώρας στο ευρώ θα σημαίνει μνημόνιο.

Κατά τ’ άλλα για το δημοψήφισμα άφησε να εννοηθεί ότι Μέρκελ και Ολάντ γνώριζαν την επιλογή της κυβέρνησης και δεν έδωσαν απάντηση αρνητική όταν τους είπε ότι θα αιτηθεί ολιγοήμερη παράταση, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος για τη στάση της ΕΚΤ που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών.

Μάλιστα για την άκαμπτη στάση των πιστωτών και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη σχέση του με τη Μέρκελ ο Τσίπρας περίπου εμφανίστηκε ως «απατημένη σύζυγος».

Τέλος παραδέχτηκε εμμέσως και την κατάρρευση του προεκλογικού του αφηγήματος όταν, ερωτώμενος για το αν μετάνιωσε όταν έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαράει το ζουρνά και τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη σημείωσε ότι «οι αγορές παίζουν καθοριστικό ρόλο αλλά πέραν των αγορών υπάρχει και η πολιτική».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα