Αφιέρωμα στον Iron Man

The Iron Man Legacy.

Ήταν το... σωτήριο έτος 1963 όταν ο δαιμόνιος συντάκτης και storywriter της Marvel Comics, ο γνωστός μας Stan Lee, συνεργάστηκε με άλλους τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες για να δημιουργήσει έναν από τους πιο μισητούς και ταυτόχρονα αγαπητούς υπεράνθρωπους των comics, τον Iron Man. Ο Iron Man

ήταν μισητός διότι αντιπροσώπευε ότι απεχθανόταν η νεολαία της εποχής. Ήταν βιομήχανος όπλων, πλουτοκράτης και ουσιαστικά αντιπροσώπευε το σύστημα. Από την άλλη, ο Iron Man ήταν αγαπητός διότι, χρησιμοποιώντας τον πλούτο και τους στρατιωτικούς πόρους που διέθετε, έφτιαξε ένα καταπληκτικό οπλοστάσιο που το χρησιμοποίησε για την συντριβή του κοινωνικού κακού.

Η πρώτη μου γνωριμία με τον πασίγνωστο στις μέρες μας υπεράνθρωπο της Marvel έγινε την δεκαετία του 1980 καθώς πολλές ιστορίες του "Σιδερανθρώπου" περιλαμβάνονταν στα κόμικς Spider-Man που κατανάλωνα σωρηδόν. Τον καιρό εκείνο, οι περιπέτειες του Iron Man παρουσίαζαν τον δισεκατομμυριούχο playboy Tony Stark ως μέγα καλοπερασάκια και ιδιοφυή επιστήμονα που μεταμορφωνόταν σε αδίστακτο τιμωρό του εγκλήματος όταν φορούσε την κλασική του στολή.

Το alter ego του Stark, ο Iron Man, δεν είχε καμία σχέση με την λαμπρή μεν αλλά προβληματική δε ψυχοσύνθεση του γκλαμουράτου βιομηχάνου. Πιο συγκεκριμένα, στην καθημερινή του ζωή ο Tony Stark είχε ποικίλα προβλήματα υγείας (αλκοολισμό, τεχνητή καρδιά κ.τ.λ.) συνεπώς ο Iron Man αποτελούσε ουσιαστικά μια ανασύνθεση του σε ένα σχεδόν απρόσβλητο ον με τις απεριόριστες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία. Λατρεύοντας τις συγκρούσεις του Iron Man με πανίσχυρους εχθρούς σαν τον Mandarin (καμία σχέση με τον Mandarin της φετινής ταινίας που μοιάζει περισσότερο με… μανταρίνι!), τον Crimson Dynamo, τον Ultron, τον Ultimo, τον Dr. Doom και πλήθος άλλων παλαβιάρηδων που ήθελαν να τον ξεκάνουν, τον αναζητούσα και στην άλλη αγαπημένη μου ενασχόληση, τα video games.

Iron Man Begins!
Το όνειρο πραγματοποιήθηκε τελικά το 1993 όταν κυκλοφόρησε η μεταφορά του Arcade game Captain America and The Avengers στο Super Nes. Επρόκειτο για ένα καθαρόαιμο Beat 'em up με πρωταγωνιστές τα τέσσερα φημισμένα μέλη των Avengers, τους Captain America, Iron Man, Hawkeye και Vision. Τα γραφικά ήταν ικανοποιητικά για την εποχή, αν και δεν άγγιζαν τα επίπεδα ενός Final Fight. Ο Iron Man μπορούσε να σαπίσει στο ξύλο πασίγνωστους "κακούς" σαν τον Mandarin και τους Sentinels, χρησιμοποιώντας γροθιές ή τις απωθητικές του ακτίνες.

Κλάσεις ανώτερο ήταν το beat 'em up Marvel Super Heroes: War of the Gems της Capcom για το Super Nes με πρωταγωνιστή τον αγαπητό "Σιδεράνθρωπο" και τους υπερήρωες Captain America, Spider-Man, Wolverine και Hulk. Οι παίκτες επέλεγαν πριν από κάθε αποστολή τον αγαπημένο τους ήρωα και ξεχύνονταν στις δισδιάστατες πίστες του παιχνιδιού, που διέθετε και έντονα στοιχεία platform, καθώς σπάγατε κρανία εχθρών και τσακίζατε supervillains σαν τον Dr. Doom. Το παιχνίδι είχε εξαιρετικά γραφικά για την εποχή και το animation του μπορούσε να συγκριθεί με κολοσσούς αλά Final Fight.

{youtube}EAQpWdMUNmU|400|300{/youtube}

Αρχίζει το...σοβαρό βρωμόξυλο!
Ο Iron Man συνέχισε την πολυετή του καριέρα στα video games μεταπηδώντας στα Fighting όπου έκανε εξίσου καλή δουλειά, μοιράζοντας φάπες δεξιά και αριστερά. Ποιος λάτρης των fighting μπορεί να ξεχάσει το ξυλίκι που έριξε στο Marvel Super Heroes της Capcom με το Proton cannon και τις απωθητικές του ακτίνες; Προσωπικά θυμάμαι τα combos να πέφτουν βροχή! Το αποκορύφωμα ήταν στο Marvel vs. Capcom 2 (για μένα ίσως το καλύτερο fighting game ever) όπου επιλέγαμε τότε τρεις από τους δεκάδες διαθέσιμους υπερανθρώπους για να εμπλακούν σε διαδοχικές μάχες με αντίπαλες τριάδες. Στο εν λόγω παιχνίδι ο Iron Man σίγουρα άγγιξε το ρεκόρ combo χτυπημάτων στην καριέρα του στις περιπτώσεις όπου η special μπάρα στο κάτω τμήμα της οθόνης έφτανε στο max και μπορούσαν οι παίκτες να ενεργοποιήσουν ταυτόχρονα τις τρεις special attacks των ηρώων τους! Ο επικουρικός ρόλος του Iron Man στο Avengers in Galactic Storm, ένα Fighting του 1995 όπου παρουσιάστηκε σαν δευτερεύον χαρακτήρας (εμφανίζεται μόνο όταν η super μπάρα φτάσει στο τέρμα και για μερικά δευτερόλεπτα) δεν χρήζει ιδιαίτερης μνείας.

Το Iron Man/X-O Manowar in Heavy Metal ανήκει στα λιγότερο γνωστά games με τον ομώνυμο υπερήρωα αλλά προσωπικά το θεωρώ συναρπαστικό. Έχει μπόλικα levels γεμάτα εχθρούς για να καθαρίσετε και κατά τη διάρκειά του ο Iron Man δυναμώνει διαρκώς τις απωθητικές του ακτίνες, που είναι και το μοναδικό όπλο του στο παιχνίδι. Το όλο σκηνικό θυμίζει περισσότερο Shoot ‘em up από απλό Action και τα boss fights στο τέλος κάθε zone είναι σκληροπυρηνικά.

O Iron Man έκανε ένα σύντομο πέρασμα από το εξαιρετικό X-Men Legends II: Rise of Apocalypse και επανήλθε στην σοβαρή ενεργό δράση στο Marvel Nemesis: Rise of the Imperfects. Εκεί ήταν εντυπωσιακός με το designάτο κουστούμι του, έριξε μπόλικες μάπες στους σκληροτράχηλους αντιπάλους του και προσωπικά απόλαυσα την ενεργοποίηση της μπάρας rage που του προσέδιδε ισχυρότατα χτυπήματα και την χρήση των θρυλικών απωθητικών ακτινών του.

Η αποθέωση του λατρευτού μας ήρωα!
Κατά την προσωπική μου άποψη, οι καλύτεροι τίτλοι στους οποίους συμμετείχε ο «Σιδεράνθρωπος» είναι τα Marvel: Ultimate Alliance 1 και 2. Στο πρώτο αριστουργηματικό top-down Action RPG, ο Iron Man ανήκε στους δυνατότερους χαρακτήρες και κατείχε μόνιμη θέση στην βασική μου τετράδα. Το κυριότερο ατού του ήταν και πάλι οι απωθητικές ακτίνες που χρησιμοποιούσε για να τσακίζει κορμάκια από μακριά ή να τις διασπείρει παντού με μια αποτελεσματική area attack. Στο δεύτερο Ultimate Alliance, ο Iron Man εξακολουθεί να παίζει κεντρικό ρόλο στο παιχνίδι, εμφανιζόμενος ως playable αλλά και boss χαρακτήρας!

Ο αγαπημένος μας ήρωας δυστυχώς είχε και τις αποτυχίες του στην μακρόχρονη πορεία του στον χώρο των video games. Η εμφάνιση του στα παιδιάστικα Marvel Super Hero Squad ικανοποίησε μόνο τους gamers προσχολικής ηλικίας και τους φανατικούς του οπαδούς και το ίδιο ακριβώς συνέβη με τις video game μεταφορές των ταινιών Iron Man και Iron Man 2. Προσωπικά βρήκα αρκετά βελτιωμένο το Iron Man 2 σε σχέση με τον προκάτοχο του, ενώ απόλαυσα την καταιγιστική του δράση και το animation. Τα Marvel Super Hero Squad έχουν την πλάκα τους αλλά καταντούν γρήγορα βαρετά. Κατ' επέκταση θεωρώ ότι η παρουσία του Iron Man στο πολυαναμενόμενο Lego Marvel Super Heroes θα είναι διασκεδαστικότατη και ποιοτικότατη όπως μας έχουν συνηθίσει όλοι οι τίτλοι του franchise.

Το μέλλον του Iron Man...
Για πάνω από μια εικοσαετία, ο Iron Man πετάει στις οθόνες των τηλεοράσεων και των υπολογιστών μας, μοιράζοντας μπουνιές σε χιλιάδες αλήτες που επιχειρούν να βλάψουν την ανθρωπότητα. Η καταπληκτική του στολή και τα ανδραγαθήματα του τον έχουν καταστήσει αντικείμενο λατρείας για κάθε σοβαρό φαν της Marvel και έχουν απωθήσει το ψυχροπολεμικό του ξεκίνημα αλλά και την αντιπαθητικότατη περσόνα του Tony Stark. Αντιπαθητικότατη διότι ουσιαστικά ηρωοποιεί τους εμπόρους όπλων και προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να μας κάνει να τον συμπαθήσουμε για την αδύνατη… καρδούλα του την ώρα που έχει περισσότερα λεφτά και γυναίκες από οποιονδήποτε! Σταμάτα να σνιφάρεις και να συνουσιάζεσαι αγαπητέ Tony για να μην ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδούλας σου!

Ο Iron Man αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της αγαπημένης μας κουλτούρας και προσωπικά ανυπομονώ να τον ξαναχειριστώ σε video games της κλάσεως των Marvel: Ultimate Alliance για να αναφωνήσω μαζί με τον "Σιδεράνθρωπο" στους πολυάριθμους εχθρούς μου: "Sometimes I just can’t decide what annoys me most about creeps like you. Your immodesty… or your incompetence!"

"Η έλευση της νέας χιλιετίας και των κονσολών νέας γενιάς καθώς και η τρομακτική ισχυροποίηση της τεχνολογίας οδήγησε τον αγαπητό Iron Man σε ένα σταυροδρόμι της καριέρας του στον χώρο των video games. Οι developers έχουν πλέον στη διάθεσή τους τις τεχνολογικές ικανότητες να δημιουργήσουν τα καλύτερα games (από πλευράς production values) με πρωταγωνιστή τον υπεράνθρωπο της Marvel. Το ζήτημα είναι αν θα περιοριστούν στο να σχεδιάζουν τον χαρακτήρα και τον κόσμο όπου δρα με τα τελειότερα γραφικά, αδιαφορώντας για την πλοκή του παιχνιδιού ή αν θα δανειστούν αφηγηματικά στοιχεία από τις εκατοντάδες τεύχη της Marvel, απευθυνόμενοι στο κοινό των πιο απαιτητικών και ψαγμένων gamers που περιμένουν περισσότερα πράγματα από ένα sprite που πετά και ρίχνει ακτίνες! Ο χρόνος θα δείξει.

Keywords
iron man, iron, iron man, iron, iron man 2, captain america, the avengers, εν λόγω, heavy metal, marvel, lee, σωρηδόν, playboy, alter, ego, doom, video, games, game, avengers, super, vision, fight, heroes, capcom, wolverine, hulk, animation, fighting, cannon, max, storm, manowar, heavy, shoot, boss, zone, δραση, nemesis, rage, ultimate, rpg, εμφάνιση, hero, lego, franchise, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, the avengers, avengers, δουλεια, καθημερινη, καριερα, μεγα, ξυλο, οθονες, ονειρο, ωρα, boss, ego, games, game, heroes, lego, rpg, ultimate, ακτινες, γνωριμια, δευτερο, δυστυχως, εγινε, εν λόγω, εμφάνιση, εποχη, ετος, τεχνολογια, ζωη, ιδιο, θυμιζει, κρανια, λεφτα, μακρια, νεολαια, ξεκινημα, ουσιαστικα, πλακα, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρεκορ, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, σωρηδόν, τμημα, φαπες, χρονος, ανηκει, animation, super, cannon, captain america, capcom, doom, heavy metal, fight, hulk, fighting, franchise, hero, heavy, ηρωας, iron man 2, κομματι, κομικς, καρδια, lee, manowar, marvel, max, men, μοιαζει, nemesis, παιχνιδι, rage, shoot, spider, top, υγειας, vision, wolverine, zone, storm
Τυχαία Θέματα