South Park: The Stick of Truth

Ο Douchebag συναντά τους Stan, Cartman, Kyle και Kenny σε ένα σπαρταριστό RPG.

H πτώχευση της THQ, μιας εκ των μεγαλύτερων publishers στην βιομηχανία των video games, που έλαβε χώρα στα τέλη του 2012 είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η κυκλοφορία διάφορων τίτλων της όπως το Metro:

Last Light, το Company of Heroes 2 και το South Park: The Stick of Truth. Τα πνευματικά δικαιώματα του τελευταίου πέρασαν στην Ubisoft, η οποία με καθυστέρηση ενός περίπου έτους μας παρουσίασε ένα νέο video game εμπνευσμένο από την εξαιρετικά πετυχημένη τηλεοπτική σειρά South Park.

Με δεδομένες τις αποτυχημένες προσπάθειες μεταφοράς του South Park στα video games με τίτλους, όπως τo South Park Rally και το South Park: Tenorman's Revenge, είναι λογικό να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσο η παρούσα δημιουργία θα καταφέρει να διακριθεί. Παρόλα αυτά, στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα project στο όποιο έχουν ενεργή συμμετοχή οι Trey Parker και Matt Stone (οι εμπνευστές του South Park) και όπως είναι λογικό το γεγονός αυτό μας προϊδεάζει θετικά. Επιπροσθέτως, το South Park: The Stick of Truth έχει αναπτυχθεί από την Obsidian Entertainment, μία εταιρεία με πλούσιο βιογραφικό στον χώρο των RPG, που μας έχει προσφέρει τα Fallout: New Vegas, Star Wars: Knights of the Old Republic II και Neverwinter Nights 2.

Το ραβδί της αλήθειας
Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Douchebag (!), ένα νεαρό αγόρι το οποίο μετακομίζει στο South Park και ζει μια ήρεμη ζωή με την οικογένειά του. Βέβαια η ζωή σας παραείναι ήρεμη, καθώς δεν έχετε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και κατ' επέκταση ο πατέρας σας, ουσιαστικά σας στέλνει με το...ζόρι να εξερευνήσετε την πόλη, να γνωριστείτε με τους κατοίκους της και να κάνετε νέους φίλους.

Σύντομα λοιπόν θα έρθετε σε επαφή με την γνωστή "παλιοπαρέα", κοινώς τους Stan, Cartman, Kyle και Kenny. Στην κατοχή των τελευταίων υπάρχει ένα μαγικό αντικείμενο, γνωστό και ως Stick of Truth, το οποίο όμως στην πορεία πέφτει στα χέρια των αδίστακτων Drow Elves και εσείς όπως είναι φυσικό θα πρέπει να το ανακτήσετε. Σύμφωνα με το lore το Stick of Truth έχει την ικανότητα να ελέγχει ολόκληρο το σύμπαν και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της ανθρώπινης φυλής.

Με βάση τα παραπάνω το σενάριο σίγουρα δεν μας προϊδεάζει για όλα αυτά που θα επακολουθήσουν, τα οποία φυσικά και δεν θα σας αποκαλύψουμε για να μην δώσουμε spoilers. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε πάντως είναι το χαρακτηριστικό χιούμορ της τηλεοπτικής σειράς έχει μεταφερθεί αυτούσιο στην δημιουργία της Obsidian Entertainment. Οι ατάκες των NPC και των υπόλοιπων κεντρικών χαρακτήρων είναι το λιγότερο σπαρταριστές και ενίοτε χυδαίες, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές σε άλλα RPG όπως το Skyrim ή το pen-and-paper RPG Dungeons & Dragons. Δυστυχώς πάντως στην Ευρώπη αρκετές από τις πιο "πικάντικες" χιουμοριστικές σκηνές έχουν λογοκριθεί στις console εκδόσεις του παιχνιδιού.

Douchebag o Βάρβαρος
Μετά από τα πρώτα λεπτά περιπλάνησής σας στον κόσμο του South Park: The Stick of Truth, τα βήματά σας θα σας οδηγήσουν στο Kupa Keep, το κάστρο του Grand Wizard Cartman, το οποίο βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού του (!). Εδώ έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε τον χαρακτήρα σας και να παρακολουθήσετε ορισμένα σύντομα tutorials που σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με το σύστημα μάχης. Η χαβαλεδιάρικη διάθεση φυσικά έχει τον πρώτο ρόλο, αφού προσπαθώντας να δώσετε ένα όνομα στον χαρακτήρα σας θα διαπιστώσετε ότι το μόνο διαθέσιμο είναι το Douchebag (κόπανος).

Σαν να μην έφτανε αυτό στα διαθέσιμα classes πέρα από τα τυπικά Fighter, Mage και Thief, συναντάμε και τον...Jew (Εβραίος). Τα abilities του τελευταίου μάλιστα είναι εμπνευσμένα από τον Ιουδαϊσμό και ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πρώτο που μαθαίνετε ονομάζεται Sling of David, η σφεντόνα κοινώς που χρησιμοποίησε ο Δαβίδ για να νικήσει τον Γολιάθ. Όπως είναι αναμενόμενο κάθε class έχει ξεχωριστά abilities, αλλά στην πράξη δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Κοινώς όποιο class κι αν επιλέξετε η εμπειρία σας θα είναι πάνω κάτω η ίδια.

Οι υπόλοιπες επιλογές στο character creation είναι καθαρά στιλιστικές, δίνοντας σας την δυνατότητα να επιλέξετε την εξωτερική όψη του χαρακτήρα σας. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα συλλέξετε πάντως δεκάδες διαφορετικές αμφιέσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ντυθείτε κατάλληλα για να αλληλεπιδράσετε με συγκεκριμένους NPC. Για παράδειγμα, δύσκολα θα γίνετε αποδεκτός από μία ομάδα γκοθάδων χωρίς μια παχιά στρώση από...eyeliner και το ανάλογο ντύσιμο.

Η καλύτερη μεταφορά της τηλεοπτικής σειράς South Park στα video games.

Όσον αφορά τον οπλισμό σας υπάρχει τεράστια ποικιλία και κάθε class έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα και τις αρματωσιές που υπάρχουν. Μοναδικός περιορισμός κοινώς είναι το level σας, καθώς κάθε όπλο απαιτεί να ανέβετε σε συγκεκριμένο level πριν μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένα set items όπως στην σειρά Diablo, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην εξωτερική σας εμφάνιση. Για παράδειγμα, υπάρχει η στολή του Druid, του Samurai κ.ο.κ.

Ξεπαστρέψτε τα Elves
To σύστημα μάχης θα λέγαμε ότι ακολουθεί τα turn-based πρότυπα των JPRG, εντούτοις συναντάμε αρκετά στοιχεία από προηγούμενες δημιουργίες της Obsidian. Εσείς λοιπόν καλείστε από την πλευρά σας να δώσετε τις κατάλληλες εντολές στο party σας για να εξοντώσετε τους εχθρούς σας. Οι επιλογές που έχετε στην διάθεσή σας είναι αρκετές, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθείτε με ένα melee ή ranged όπλο, να χρησιμοποιήσετε κάποιο item ή ability ή να...αεριστείτε στα μούτρα των αντιπάλων σας.

Από την στιγμή που επιλέξετε το είδος της επίθεσης που θα χρησιμοποιήσετε η μάχη εκτελείται σε πραγματικό χρόνο, καθώς θα πρέπει να πατήσετε το αριστερό κλικ του mouse σας για να χτυπήσετε τον εχθρό σας. Επιπροσθέτως, υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης μιας power attack, εάν πατήσετε το δεξί κλικ την στιγμή που το όπλο σας αναβοσβήνει με μια λευκή λάμψη. Κατόπιν αυτού, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι κατά την διάρκεια της μάχης απαιτούνται καλά αντανακλαστικά. Μάλιστα για να αμυνθείτε θα πρέπει να πατήσετε το δεξί κλικ την στιγμή ακριβώς που δέχεστε επίθεση, κάτι που στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αφού απαιτείται εξαιρετικός συγχρονισμός.

Παρά την χιουμοριστική φύση του, το South Park: The Stick of Truth θα σας δοκιμάσει, καθώς ο βαθμός πρόκλησης είναι αρκετά υψηλός. Τα διαθέσιμα επίπεδα δυσκολίας είναι τρία, τα Casual, Normal και Hardcore και στα υψηλότερα εξ' αυτών οι επιθέσεις των αντιπάλων σας προκαλούν διάφορα status effects όπως bleeding, poison, stun, sleep κτλ. Αναπόφευκτα λοιπόν θα πρέπει να φροντίσετε ώστε ανά πάσα στιγμή να είστε εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα potions. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον για να εξολοθρεύσετε τις ορδές των σατανικών Drow Elves. Για παράδειγμα, αν αεριστείτε κοντά σε μία εστία φωτιάς, οι φλόγες της θα κάψουν τους αντιπάλους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Εξερευνώντας το South Park Η περιπλάνησή σας στην ομώνυμη φανταστική γραφική πόλη του Colorado και οι συνομιλίες σας με τους διάφορους NPC θα λέγαμε ότι αποτελούν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτή της δημιουργίας. Αυτό γιατί το σύστημα μάχης μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί αναχρονιστικό, αφού είναι γεγονός ότι δεν προσφέρει κάτι το πρωτοποριακό. Κοινώς τους μηχανισμούς αυτούς τους έχουμε δει σε δεκάδες ανάλογες δημιουργίες στο παρελθόν.

Καθώς εξερευνείτε τις διάφορες τοποθεσίες της πόλης θα έχετε την ευκαιρία να συνομιλήσετε με δεκάδες διαφορετικούς NPC. Απώτερος σκοπός σας είναι να γίνετε friends στο Facebook (!), αλλά και να ξεκλειδώσετε νέα perks για τον Douchebag. Όσους περισσότερους φίλους κάνετε λοιπόν, τόσο το καλύτερο για εσάς. Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε κάποιο προαιρετικό side quest για να γίνετε φίλος με κάποιον. Η φύση των αποστολών αυτών σε οποιοδήποτε άλλο RPG θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κοινότυπη, αλλά κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει εδώ. Πως θα γινόταν άλλωστε να ισχύσει κάτι διαφορετικό όταν ένας παπάς σας ζητάει να βρείτε τον Ιησού ή όταν ο Al Gore σας παροτρύνει να εγκαταστήσετε ειδικούς αισθητήρες για να το εντοπίσετε το πλάσμα ManBearPig;

Εν τω μεταξύ, σε διάφορα σημεία του χάρτη υπάρχουν κρυφά περάσματα ή δυσπρόσιτα σεντούκια με loot. Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν θα πρέπει να εξερευνήσετε το South Park σπιθαμή προς σπιθαμή για να συλλέξετε διάφορα όπλα, πανοπλίες ή θεραπευτικά items. Πέρα από αυτά υπάρχουν και δεκάδες ακόμη collectables όπως τα Chinpokomon, κοινώς τα αντίστοιχα Pokemon της σειράς South Park. Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερο backtracking, καθώς σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν διάφορα checkpoints, στα οποία μπορείτε να μεταβείτε ανά πάσα στιγμή μέσω του fast travel μηχανισμού.

Τελειώνει πριν...αρχίσει
Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα RPG θα λέγαμε ότι η δημιουργία της Obsidian Entertainment, μας τα "χαλάει" σε ότι έχει να κάνει με την διάρκειά της. Κοινώς εκπλαγήκαμε δυσάρεστα όταν μετά από 12 ώρες gameplay είδαμε τα credits. Στο χρονικό αυτό διάστημα μάλιστα ολοκληρώσαμε και το μεγαλύτερο μέρος των προαιρετικών αποστολών. Όσοι από εσάς αποφασίσετε να ασχοληθείτε πάντως με την συλλογή όλων των collectables και με την εκπλήρωση όλων των side quests θα χρειαστεί να αφιερώσετε 6-7 ακόμη ώρες περίπου.

Βέβαια αξίζει να τονίσουμε ότι το South Park: Stick of Truth καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας από την αρχή ως το τέλος. Εντούτοις, είναι με διαφορά το μικρότερο σε διάρκεια RPG που έχει αναπτύξει η Obsidian. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχουν τα ανάλογα κίνητρα (λόγου χάρη μεγαλύτερη διαφοροποίηση στα character classes) για να πραγματοποιήσετε ένα δεύτερο playthrough, εκτός κι αν θέλετε να παίξετε στο Hardcore επίπεδο δυσκολίας.

Πιστή αναπαράσταση του South Park
To South Park: The Stick of Truth θα σας δώσει την αίσθηση ότι παρακολουθείτε ένα νέο επεισόδιο της ομώνυμης σειράς. Η comic αισθητική είναι διάχυτη, ενώ το όλο αποτέλεσμα από εικαστικής πλευράς δεν επιδέχεται κριτική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα θέματα όσον αφορά το frame rate, το οποίο δεν παραμένει σταθερό. Σε κάποιες περιπτώσεις το γεγονός αυτό έχει δυσάρεστες συνέπειες, καθώς δημιουργούνται προβλήματα στην απόκριση του χειρισμού.

Από την άλλη πλευρά το voice acting είναι εξαιρετικό, καθώς οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι, ενώ όπως και στην τηλεοπτική σειρά, έτσι και εδώ οι Trey Parker και Matt Stone δανείζουν τις φωνές του σε αρκετούς κεντρικούς χαρακτήρες. Τα μουσικά θέματα αποτελούνται από άκρως επικές συνθέσεις medieval και folk ύφους και ταιριάζουν απόλυτα με το όλο κλίμα.

Συμπεράσματα
Λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του Pillars of Eternity, η Obsidian Entertainment αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους developers του χώρου. Κατόπιν αυτού, οι Trey Parker και Matt Stone δικαιώθηκαν απόλυτα για την επιλογή τους, αφού η αμερικανική εταιρεία κατάφερε να δώσει με επιτυχία σάρκα και οστά στο όραμά τους. Το South Park: The Stick of Truth είναι μία άκρως αξιόλογη πρόταση, αντάξια της φήμης της τηλεοπτικής σειράς, η οποία όπως είναι γνωστό μετρά 17 συναπτά έτη ζωής και μετρά εκατομμύρια θαυμαστών ανά την υφήλιο. Βέβαια το πιο σημαντικό επίτευγμα αυτής της δημιουργίας είναι ότι μπορεί να παιχτεί ευχάριστα ακόμη κι αν δεν έχετε παρακολουθήσει κάποιο επεισόδιο του South Park. Αρκεί φυσικά να μην σας προσβάλλει το ιδιαίτερο και ενίοτε χυδαίο χιούμορ του.

Θετικά:
- Πιστό στο κλίμα της τηλεοπτικής σειράς
- Χιούμορ που σπάει κόκαλα
- Απολαυστικό voice acting
- Η εξερεύνηση του South Park
- Υψηλή πρόκληση

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια για τα δεδομένα του είδους
- Τα classes δεν διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους
- Πτώσεις του frame rate

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 8

Οι φίλοι του South Park είναι δεδομένο ότι θα το λατρέψουν.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
south park, stick, south park, stick, fallout new vegas, old republic, rpg, πτώχευση, thq, video, games, metro, light, heroes, ubisoft, game, rally, project, συμμετοχή, εταιρεία, fallout, vegas, star, republic, skyrim, dragons, wizard, fighter, david, class, creation, eyeliner, συγκεκριμένο, set, diablo, εμφάνιση, party, power, status, poison, sleep, friends, facebook, νέα, quest, pokemon, travel, frame, voice, τελη κυκλοφοριας, βιογραφικο, www.facebook.com, τελος του κοσμου, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, skyrim, πτώχευση, ηχος, οψη, πνευματικα δικαιωματα, σφεντονα, games, game, heroes, metro, pokemon, quest, rpg, star, ubisoft, αισθητικη, αξιζει, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ενδιαφεροντα, ενιοτε, εμφάνιση, επιτυχια, ερθετε, εστια, εταιρεία, ετη, ευρωπη, ζωη, ζωης, ιδια, ειδος, θετικο, ιησου, εκδοσεις, κλιμα, λαμψη, λευκη, μηνες, μπορειτε, ντυσιμο, ομαδα, οικογενεια, ονομα, οραμα, οστα, ουσιαστικα, περιβαλλον, προβληματα, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκεπτικισμος, σκηνες, συμπαν, τρια, υψηλη, φυση, φυσικα, φυσικο, φορα, χιουμορ, χυδαιο, ωρες, αγορι, eyeliner, αυλη, βηματα, class, diablo, δικαιωματα, dragons, david, republic, fallout, φιλοι, fighter, frame, creation, γινετε, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, project, wizard, κρυφα, friends, light, old republic, travel, poison, power, party, rally, set, sleep, status, thq, θεματα, θετικα, vegas, χερια, voice
Τυχαία Θέματα