Oculus Rift: Το virtual reality πλησιάζει

Ένα νέο gaming VR headset ζητάει την προσοχή μας.

Η εταιρεία Oculus κατάφερε να συγκεντρώσει 2,437,429 δολάρια στο Kickstarter μέσα σε ένα μόνο μήνα, με το project που ονομάζεται Oculus Rift. Πρόκειται για ένα HMD (head-mounted display, δηλαδή γυαλιά με οθόνες τα οποία θα πρέπει να φορέσετε για να εισέλθετε σε κόσμους virtual reality) για το οποίο η εταιρεία

υπόσχεται πως θα βελτιώσει αφάνταστα τον τρόπο που απολαμβάνουμε τα παιχνίδια, κάνοντας τo VR gaming πραγματικότητα. Ανάλογες προσπάθειες αναπτύσσονται ήδη τα τελευταία χρόνια για PC και κονσόλες, χωρίς ωστόσο κάποια εξ αυτών να καταφέρει να έχει ένα επιτυχές λανσάρισμα στην αγορά.

Λίγα λόγια
Η πρώτη εμφάνιση του Rift έγινε τον φετινό Ιούνιο στην Ε3. Τότε ήταν ένα πρώιμο μοντέλο, γεμάτο μονωτικές ταινίες και καλώδια. Όταν η Oculus ξεκίνησε την καμπάνια της στο Kickstarter την 1η Αυγούστου του 2012, (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο), παρουσίασε το headset το οποίο σχεδιάζει να βγάλει σε μαζική παραγωγή μέσα στο επόμενο έτος. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τεράστιο, με αποτέλεσμα να φτάσει στον αρχικό στόχο των 250.000$ μέσα σε τέσσερις μόλις ώρες. Οι συμμετέχοντες στην καμπάνια (συγκεκριμένα όσοι κατέθεσαν από 275$ και πάνω) απέκτησαν το πρωτότυπο συναρμολογούμενο development kit, συνοδευόμενο από το Doom 3 BFG Edition. Πρόκειται για re-master που κάνει η id Software στον αρχικό της τίτλο και το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο παιχνίδι που θα είναι συμβατό με το Rift.

Στα development kits (που θα είναι 3D) το κάθε μάτι κοιτάει την δικιά του οθόνη μεγέθους 640x800 pixels. Η ανάλυση θα διπλασιάζεται κατά τον οριζόντιο άξονα, φτάνοντας στα 1.280x800 pixels. Το οπτικό πεδίο που θα σχηματίζουν θα φτάνει τις 110 μοίρες, γεγονός που σημαίνει πως η συσκευή θα καλύπτει απόλυτα το πεδίο όρασης σας. Θα υποστηρίζει επίσης την πλατφόρμα Unity καθώς και την Unreal Engine ενώ θα είναι ικανή να παρακολουθεί τις κινήσεις του κεφαλιού σας χωρίς καθυστέρηση απόκρισης, κάτι το οποίο αποτελούσε πρόβλημα σε όλες τις προσπάθειες μέχρι σήμερα. Τα γυαλιά του Rift θα συνδέονται με DVI, HDMI και USB (για την τροφοδοσία τους) ενώ θα είναι αρκετά ελαφριά, με βάρος περίπου 250 γραμμάρια.

Το μέλλον είναι εδώ;
Ο δρόμος προς την επιτυχία του project δεν είναι εύκολος και ένας λόγος έιναι ότι τα παιχνίδια θα πρέπει να σχεδιάζονται ή να μετατρέπονται με συγκεκριμένο τρόπο για να αξιοποιήσουν το set. Η Oculus αντιλήφθηκε ότι πρέπει να διευρύνει όσο περισσότερο γίνεται τον αριθμό των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με το Rift. Aυτός ήταν και ο λόγος που κινήθηκε μέσω του Kickstarter. Η Oculus στόχευσε κατευθείαν τους developers και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να μοιράσει περίπου 7000 Rift, τα οποία θα συνοδεύονται από το σχετικό Software Development Toolkit (SDK). Επίσης, οι συντελεστές παρακινούν ευθέως όσους τα αποκτήσουν να συμμετάσχουν με ιδέες τους στον σχεδιασμό του τελικού προϊόντος. Αυτό θα λέγεται Rift 2.0 και όταν φτάσει στα ράφια των καταστημάτων θα προσφέρει μεγαλύτερη ανάλυση και ακόμα πι

Keywords
Τυχαία Θέματα