CES 2014: NVIDIA Tegra K1

Ανακοινώθηκε το νέο τσιπ γραφικών της NVIDIA για φορητές συσκευές.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES 2014 που λαμβάνει χώρα στο Λας Βέγκας το τετραήμερο 7-10 Ιανουαρίου, η NVIDIA αποκάλυψε την καινούρια της ναυαρχίδα στα ολοκληρώματα γραφικών με ενσωματωμένο επεξεργαστή, το οποίο προορίζεται για χρήση σε κινητά και tablets.

Το Tegra K1 είναι ένα SoC

(System on Chip) που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Kepler, όπως και οι κάρτες γραφικών της εταιρείας για τα PC. Διαθέτει 192 CUDA cores, δηλαδή 120 περισσότερα από το προηγούμενο μοντέλο το Tegra 4, ενώ υποστηρίζει DirectX 11 και OpenGL 4.4. Οι κατασκευαστές κινητών και tablets θα μπορούν να προμηθευτούν δύο εκδόσεις με την πρώτη να συνδυάζεται με έναν τετραπύρηνο 32bit επεξεργαστή Cortex A15 στα 2.3GHz και η δεύτερη με έναν διπύρηνο 64bit επεξεργαστή Denver χρονισμένο στα 2.5GHz. Η ενεργειακή κατανάλωση φτάνει τα 5 Watt.

{youtube}GkJ5PupShfk|500|300{/youtube}

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου και συνιδρυτή της NVIDIA Jen-Hsun Huang, το Tegra K1 είναι πιο γρήγορο από τα Xbox 360 και PlayStation 3, ενώ θα προσφέρει εφάμιλλες επιδόσεις στα γραφικά με ένα PC και τις κονσόλες όγδοης γενιάς Xbox One και PlayStation 4. Αναφέρεται επίσης ότι το K1 είναι τρεις φορές πιο δυνατό από το A7 SoC της Apple.

"Μπορούμε να πάρουμε οτιδήποτε "τρέχει" στα PC και τις οικιακές κονσόλες και να το "τρέξουμε" στο Tegra K1. Δε πίστευα ότι θα δούμε γραφικά τέτοιου επιπέδου σε mobile συσκευές για ακόμα 3-4 χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Epic Games Tim Sweeney. Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τις επιδόσεις του Tegra K1 στην Unreal Engine 4.

Οι 32bit και 64bit εκδόσεις του Tegra K1 θα διατεθούν στους κατασκευαστές φορητών συσκευών μέσα στο πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μένει να δούμε αν οι δηλώσεις της NVIDIA και της Epic Games θα βγουν αληθινές.

Keywords
Τυχαία Θέματα