Kalimba

To τοτέμ των Platform.

Το Kalimba είναι το νέο project της Press Play μιας δανέζικης εταιρείας, η οποία μας παρουσίασε πέρυσι το Max: The Curse of Brotherhood. To τελευταίο ανήκει στην συλλογή εκατομμυρίων κατόχων του Xbox One, καθώς διατέθηκε δωρεάν για δύο μήνες στα πλαίσια της υπηρεσίας Games

With Gold. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2012 η Press Play έχει ενταχθεί στην Microsoft Studios και το γεγονός αυτό αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι η Microsoft εμπιστεύεται τις δυνατότητες των δημιουργών των Max & the Magic Marker και Tentacles: Enter the Mind. Γενικά τον τελευταίο χρόνο η αμερικανική εταιρεία έχει μια φανερή πρόθεση να κερδίσει και πάλι τα πρωτεία στον χώρο των indie δημιουργιών από την Sony. Να θυμίσουμε πως στο παρελθόν κορυφαίοι indie τίτλοι όπως το Limbo, το Bastion και το Braid κυκλοφόρησαν πρωτίστως στο Xbox 360 και στην πορεία μεταφέρθηκαν στα υπόλοιπα format. Δυστυχώς όμως την τελευταία διετία η "χρυσή" εποχή του Xbox Live Arcade αποτελεί παρελθόν.

Αρκετοί από εσάς ενδεχομένως αναρωτιέστε για ποιο λόγο αναφέρθηκα στο Limbo και στο Bastion και τι σχέση μπορεί να έχει το Kalimba με αυτά. Θα δούμε παρακάτω όμως ότι o συσχετισμός αυτός έχει να κάνει με την συνολική ποιότητα της δημιουργίας της Press Play. Όπως συνέβη και στην περίπτωση του D4: Dark Dreams Don't Die έχουμε να κάνουμε με έναν αξιόλογο τίτλο που φτάνει στο Xbox One με μηδενικό promotion. Φυσικά όσοι παρευρεθήκατε στο 2o GameWorld Party είχατε την τύχη να παρακολουθήσετε ένα μικρό τρέιλερ, πλέον όμως ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά αυτό το indie-διαμαντάκι.


The Evil Shaman
Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα Platform/Puzzle είναι λογικό το σενάριο να περνά σε δεύτερη μοίρα. Το Kalimba λαμβάνει χώρα στο ομώνυμο νησί, το οποίο απειλείται από μια διαβολική μάγισσα. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει το "ευγενές" alter ego της που όπως είναι φυσικό θέλει να την εμποδίσει και να σώσει την φυλή των Kalimbi. H τελευταία αντιπροσωπεύεται από διάφορα μικροσκοπικά totems, τα οποία ουσιαστικά θα πρέπει να καθοδηγήσετε μέσα από τρεις ξεχωριστούς κόσμους (Underworld, Middleworld και Upperworld) για να φτάσετε στην τελική αναμέτρησή σας με την Evil Shaman.

Από πλευράς lore δεν συναντάμε κάτι το συναρπαστικό, αν και το Kalimba ρίχνει... κλεφτές ματιές στους μύθους και τις λαϊκές παραδόσεις των Ινδιάνων. Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ινδιάνοι και αρκετοί ακόμη ιθαγενείς σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως την Αφρική και την Αυστραλία, χάραζαν πάνω σε ξύλα διάφορα εμβλημάτα (totems). Θυμίζουμε επίσης ότι η αρχική ονομασία του Kalimba ήταν Project Totem.

http://www.youtube.com/watch?v=wfJnuAk1OKk


Jump and Swap
Αφήνοντας στην άκρη το σενάριο ερχόμαστε στο πιο "ζουμερό" κομμάτι του Kalimba, το gameplay του. Η δημιουργία της Press Play εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ένα τυπικό 2D side-scrolling Platform, αλλά πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις λοιπές κυκλοφορίες σε αυτό τον χώρο. Η πρώτη και πιο βασική θα λέγαμε διαφορά είναι ότι με τον δεξιό αναλογικό μοχλό ή με το d-pad ελέγχετε ταυτόχρονα και τους δύο χαρακτήρες. Οι τελευταίοι είναι ουσιαστικά δύο totems διαφορετικού χρώματος. Όπως γίνεται αντιληπτό όποτε πραγματοποιείτε ένα άλμα με το πρώτο totem ή κινείστε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, το δεύτερο κάνει ακριβώς την ίδια κίνηση.

Στο πρώτο από τα 20 περίπου levels του Kalimba θα έχετε την ευκαιρία να εξοικειωθείτε με το μοντέλο χειρισμού, το οποίο εντυπωσιάζει θα λέγαμε με την ακρίβειά του. Αν μη τι άλλο μιλάμε για ένα Platform, οπότε θα λέγαμε ότι η ακρίβεια αυτή είναι επιβεβλημένη. Οι δύο βασικοί μηχανισμοί του gameplay είναι το άλμα και η εναλλαγή της θέσεως των δύο totems σας, το λεγόμενο swap. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι σε κάθε level υπάρχουν διάφορες ζώνες, οι οποίες αντιπροσωπεύονται από ένα συγκεκριμένο χρώμα ανάλογα με τον κόσμο που βρίσκεστε. Για παράδειγμα, στον πρώτο κόσμο (Underworld) συναντάμε τις πράσινες και τις μωβ ζώνες. Αντίστοιχο χρωματισμό συναντάμε και στα δύο totems. Το πράσινο totem λοιπόν μπορεί να περάσει από την πράσινη ζώνη, ενώ το μωβ όχι.


Με βάση τα παραπάνω θα χρειαστεί να αλλάξετε την θέση των totems σας δεκάδες φορές για να καταφέρετε να φτάσετε ως το τέλος του level. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται καθώς υπάρχουν σημεία στα οποία η εναλλαγή αυτή θα πρέπει να γίνει σε χρόνο dt. Λόγου χάρη υπάρχουν σημεία στα οποία τα δύο totems κάνουν ελεύθερη πτώση περνώντας από ζώνες διαφορετικού χρωματισμού και εσείς θα πρέπει να κάνετε συνεχόμενα swaps για να καταφέρετε να φτάσετε στο τέλος χωρίς να πεθάνετε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα με τον κόσμο, στον οποίο βρίσκεστε τα totems σας αποκτούν διάφορες επιπλέον ιδιότητες. Για παράδειγμα, με το σχετικό power-up το ένα από τα δύο totems σας αρχίζει να αψηφά την βαρύτητα και περπατά στο ταβάνι. Συν τις άλλοις, ένα άλλο power-up λειτουργεί σαν το μανιτάρι του Super Mario αυξάνοντας το μέγεθος του totem σας. Με τον τρόπο αυτό έχετε την δυνατότητα να συνθλίψετε διάφορους εχθρούς ή να πηδήξετε σε μεγαλύτερο ύψος. Επιπλέον, στον τρίτο και τελευταίο κόσμο ονόματι Upperworld τα totems σας μπορούν να βγάλουν φτερά και να αιωηρηθούν στον αέρα.


Σε κάθε βήμα σας καραδοκεί ένα puzzle
H παραπάνω φράση ενδεχομένως να σας φανεί υπερβολική, παρόλα αυτά από κάποιο σημείο και μετά θα διαπιστώσετε ότι θα πρέπει να μελετήσετε διεξοδικά την κάθε σας κίνηση για να καταφέρετε να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας στον κόσμο του Kalimba. Κοινώς κάθε εμπόδιο που θα συναντήσετε στον δρόμο σας θα δοκιμάσει όχι μόνο τα αντανακλαστικά σας, αλλά και το μυαλό σας.

Οι γρίφοι που συναντάμε εδώ είναι ως επί το πλείστον πρωτότυποι και απαιτούν από εσάς να αξιοποιήσετε ταυτόχρονα και τα δύο totems και ενδεχομένως τις διαφορετικές ιδιότητες που μπορούν να έχουν από τα power-ups. Λόγου χάρη θα πρέπει να πηδήξετε σε μια πλατφόρμα με το ροζ τοτέμ, να κάνετε swap στο κίτρινο για να περάσετε από την ζώνη αυτού του χρώματος, μετά swap στο ροζ και άλμα με δεύτερο swap πάλι σε κίτρινο! Αυτό είναι ένα μόνο μικρό δείγμα του συγχρονισμού που απαιτείται, καθώς θα χρειαζόμασταν ολόκληρες σελίδες για να σας περιγράψουμε τα πιο δύσκολα puzzles που σας περιμένουν στα τελευταία levels.

Εάν θέλετε να απολαύσετε το Kalimba σε μέγιστο βαθμό φροντίστε να βρείτε άμεσα συμπαίκτη για co-op!


Με βάση τα όσα προαναφέραμε είναι φανερό ότι το Kalimba προσφέρει υψηλή πρόκληση. Στο δικό μας playthrough υπήρξαν levels, στα οποία χρειάστηκε να πεθάνουμε περισσότερες από 50 φορές για να φτάσουμε στο τέλος τους. Βέβαια οι θάνατοι αυτοί προήλθαν αποκλειστικά από δικά μας λάθη και δεν ήταν σε καμία περίπτωση "άδικοι". Να προσθέσουμε εδώ ότι σε κάθε level υπάρχουν 70 collectables, τα οποία έχουν άμεση σχέση με το σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων σας. Για παράδειγμα, αν συλλέξετε και τα 70 και φτάσετε στο τέλος του level χωρίς να πεθάνετε θα ανταμειφθείτε με ένα χρυσό τοτέμ, ενώ αν πεθάνετε 20 φορές θα κερδίσετε ένα κούτσουρο.


Παρά τον υψηλό βαθμό πρόκλησης πάντως δεν είναι αδύνατο να ολοκληρώσετε το Kalimba. Οι αρχάριοι του είδους είναι πολύ πιθανόν να δυσκολευτούν αφάνταστα, αλλά με λίγη επιμονή και συνεχόμενες προσπάθειες θα "ρίξουν" το τελικό boss. Βέβαια για να καταφέρετε να ανταμειφθείτε με τα χρυσά τοτέμ σε όλα τα levels θα χρειαστεί να αφιερώσετε δεκάδες ώρες και να τελειοποιήσετε την τεχνική σας. Μιας και αναφερθήκαμε στα boss fights να προσθέσουμε ότι υπάρχουν τρία συνολικά bosses (από ένα σε κάθε κόσμο). Σε καθένα από αυτά μάλιστα θα χρειαστεί να εφαρμόσετε συγκεκριμένες τεχνικές για να καταφέρετε να τα εξοντώσετε.

Καλύτερο με παρέα
Για να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας θα χρειαστεί να αφιερώσετε 5-6 ώρες περίπου (ανάλογα πάντα με το skill σας), το Kalimba όμως περιλαμβάνει μια πλειάδα από modes που θα σας κρατήσουν απασχολημένους για αρκετό καιρό ακόμη. Συν τις άλλοις, υπάρχουν δέκα περίπου κρυφές πίστες, στις οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσετε συγκεκριμένα challenges.

Σε πρώτη φάση έχουμε τo Companion Journey mode, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα τοπικό co-op mode για δύο παίκτες. Σε αυτό κάθε παίκτης αναλαμβάνει τον έλεγχο ενός ξεχωριστού totem. Νομίζω ότι είναι περιττό να αναφέρουμε ότι θα πρέπει να συνεργαστείτε αρμονικά με τον συμπαίκτη σας για να καταφέρετε να επιζήσετε, αφού όποιος παίκτης κι αν πεθάνει θα οδηγηθείτε στο κοντινότερο checkpoint. Στο κομμάτι αυτό θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι τόσο στο single-player, όσο και στο co-op υπάρχουν δεκάδες checkpoints σε κάθε level οπότε ακόμη κι αν πεθάνετε μπορείτε να συνεχίσετε την πρόοδό σας από ένα κοντινό σημείο.


Τα δύο ακόμη modes που συναντάμε ονομάζονται Old School και Shorthanded, τα οποία ξεκλειδώνουν αφού ολοκληρώσετε το single-player και το co-op campaign αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση έχετε τρεις ζωές για να περάσετε όλα τα levels. Κάθε φορά που φτάνετε στο τέλος μιας πίστας κερδίζετε μια έξτρα ζωή (ή τρεις αν πάρετε το χρυσό τοτέμ), αλλά όπως είναι φυσικό και πάλι το έργο σας είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εμείς για να είμαστε ειλικρινείς μετά βίας καταφέραμε να περάσουμε τον πρώτο κόσμο σε αυτό το mode. To Shorthanded mode είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς θα πρέπει να ελέγξετε ξεχωριστά και τα δύο totems με ένα χειριστήριο.

http://www.youtube.com/watch?v=WRMh96DyaZk


Συμπαθητικό αλλά μέχρι εκεί
Στο τεχνικό κομμάτι το Kalimba μαρτυρά τα μετριοπαθή production values του. Είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με μια δημιουργία που δεν αξιοποιεί το hardware του Xbox One, παρόλα αυτά στο κομμάτι του level design οι developers έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Όπως και στο Max & The Curse of Brotherhood η Press Play αποφάσισε να εμπιστευθεί την Unity engine.

Το Kalimba τρέχει στα 1080p στα 60fps, αν και παρατηρήσαμε ορισμένες αισθητές πτώσεις κατά την διάρκεια των boss fights. O σχεδιασμός των εχθρών και των totems είναι είναι φανερά καρτουνίστικος, αλλά τουλάχιστον είναι προσεγμένος και αρκετά εμπνευσμένος. Ικανοποιητικά είναι και τα animations, καθώς θα παρατηρήσετε ότι τα totems κάνουν συνεχώς διάφορες γκριμάτσες όταν πηδάνε ή λίγο πριν πέσουν σε κάποιο κενό. Περνώντας στον ηχητικό τομέα συναντάμε ένα συμπαθητικό, αλλά εντέλει αδιάφορο soundtrack. Τα μουσικά θέματα που θα ακούσετε στερούνται πρωτοτυπίας, παρόλα αυτά ταιριάζουν με το όλο κλίμα. Από την άλλη τόσο τα voice overs, όσο και τα ηχητικά εφέ κρίνονται ένα σκαλί πιο πάνω.


Η Press Play σε ανοδική πορεία
Μετά το Max & The Curse of Brotherhood η Press Play επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια των Platform με μια ακόμη αξιόλογη κυκλοφορία. Για να είμαστε ειλικρινείς το Kalimba αποτελεί μέχρις στιγμής ότι καλύτερο έχει να μας επιδείξει η δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης. Ο μέτριος οπτικοακουστικός τομέας δεν αρκεί για να αμαυρώσει την αγνή και συνάμα πρωτοποριακή Platform εμπειρία που ζήσαμε εδώ. Όπως είναι φυσικό ο πήχης πλέον ανεβαίνει για την Press Play, καθώς καλείται στο μέλλον να τιμήσει την εμπιστοσύνη που της έδειξε η Microsoft με έναν ακόμη πιο εμφατικό τρόπο. Μέχρι τότε όμως το Kalimba είναι εδώ και αποτελεί μια ενδεδειγμένη αγορά για τους φίλους των Platform, πόσο μάλλον όταν το όλο πακέτο συνοδεύεται από μια εξαιρετικά ελκυστική τιμή (10 ευρώ στο Xbox Live).

Θετικά:
- Διασκεδαστικό co-op
- Υψηλός βαθμός δυσκολίας
- Πληθώρα από modes
- Πρωτότυπα puzzles
- Ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού
- Αρκετές πρωτοποριακές ιδέες στο gameplay
- Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά:
- Δεν εντυπωσιάζει σε τεχνικό επίπεδο
- Αδιάφορο soundtrack
- Χλιαρό σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.8

Κερδίζει τις εντυπώσεις χάρις το εξαιρετικό και πρωτότυπο gameplay του.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
xbox one, xbox 360, xbox live, super mario, old school, project, press, play, max, xbox, games, microsoft, studios, magic, εταιρεία, sony, live, party, alter, ego, underworld, http, youtube, swap, συγκεκριμένο, μωβ, super, mario, puzzle, ροζ, boss, journey, school, design, unity, engine, voice, πήχης, κινηση στους δρομους, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, οψεως, αυστραλια, αφρικη, βημα, γριφοι, δουλεια, δωρεαν, ηχος, μωβ, νησι, τυχη, υψος, ωρα, boss, ego, games, microsoft, sony, super mario, ups, xbox 360, xbox live, youtube, αγορα, αξιζει, απλα, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειγμα, εφε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εποχη, εταιρεία, ζωη, ζωνη, ζωνες, ιδεες, ιδια, ηχητικα, ινδιανοι, κινηση, κλιμα, λαθη, λογο, μηνες, μοιρα, μικρο, μπορειτε, μυαλο, ξυλα, παντα, ουσιαστικα, πήχης, ποιοτητα, ροζ, πρασινη, σελιδες, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, τιμη, τοτεμ, τρειλερ, τρια, υψηλη, φυσικα, φτανει, φυσικο, φτερα, φορα, χρωμα, ωρες, αδυνατο, ανηκει, super, design, ειλικρινεις, engine, ερχομαστε, χωρα, project, ιθαγενεις, journey, κλεφτες, κομματι, mario, max, magic, μοιαζει, old school, pad, πακετο, play, player, power, press, party, school, studios, single, swap, ταξιδι, θεματα, unity, voice
Τυχαία Θέματα