Crimson Dragon

H σειρά Panzer Dragoon αναβιώνει στο Xbox One.

Το Sega Saturn παρά τον μικρό χρόνο ζωής του, καθώς αποσύρθηκε μόλις τρία χρόνια μετά το λανσάρισμά του, είναι γεγονός ότι μας χάρισε ορισμένες αριστουργηματικές δημιουργίες, όπως την σειρά Panzer Dragoon. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Panzer Dragoon Saga μνημονεύεται ως ένα από τα καλύτερα JRPG

όλων των εποχών, καθώς πέρα από το εξαιρετικό story του διέθετε ένα real-time σύστημα μάχης, κάτι που εν έτη 1998 ήταν μία σημαντικότατη καινοτομία σε αυτό το genre. Δυστυχώς το πνευματικό παιδί του Yukio Futatsugi και της Team Andromeda είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει λίγο πριν την απόσυρση του Sega Saturn από την αγορά και κατόπιν αυτού δεν κατάφερε να γίνει προσιτό σε ένα ευρύτερο κοινό. Μερικά χρόνια μετά η σειρά έκανε ένα σύντομο πέρασμα στο Xbox με το Panzer Dragoon Orta, έκτοτε όμως αποχώρησε από το προσκήνιο.

Στις αρχές της δεκαετίας η Microsoft λάνσαρε το Kinect με σαφή στόχο την προσέγγιση των casual gamers στο Xbox 360. To 2011 μάλιστα έδωσε το παρόν στο Tokyo Game Show, μαζί με αρκετούς ιαπωνικούς developers, για να παρουσιάσει μία πλειάδα από νέα Kinect games. Ένα από αυτά ήταν το Project Draco από την Grounding Inc του Yukio Futatsugi. H ανακοίνωση αυτή σκόρπισε χαμόγελα στους φίλους της σειράς Panzer Dragoon, καθώς πλέον το ενδεχόμενο να κυκλοφορούσεε ένα νέο κεφάλαιό της ήταν πιο πιθανό από ποτέ. Το 2012 το Project Draco μετονομάστηκε σε Crimson Dragon και παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο τίτλος θα κυκλοφορούσε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς στην Ιαπωνία. Τελικά τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη, καθώς το Crimson Dragon παρουσιάστηκε στην περυσινή E3 ως ένας από τους launch τίτλους του Xbox One.


Εν τέλει, η δημιουργία της Grounding Inc κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο για το Xbox One προκαλώντας ανάμικτες εντυπώσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο πλαισίωσε την υπηρεσία Games with Gold και κατά συνέπεια διατέθηκε δωρεάν σε μία αρκετά μεγάλη μερίδα κοινού. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Microsoft το Crimson Dragon θα διατεθεί και τον Σεπτέμβριο χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους Gold συνδρομητές του Xbox Live. To GameWorld είχε την τύχη να εντρυφήσει σε αυτό το rail shooter των δημιουργών της σειράς Panzer Dragoon και πλέον ήρθε η ώρα να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Καταφέρνει άραγε το Crimson Dragon να αποτελέσει τον άξιο διάδοχο της μεγαλειώδους σειράς της Team Andromeda; H απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

To Λευκό Φάντασμα επιστρέφει
Τα γεγονότα του Crimson Dragon εκτυλίσσονται στον πλανήτη Draco, o οποίος έχει αποικιστεί από την ανθρώπινη φυλή. Η ζωή στον Draco κυλά αρμονικά, καθώς οι άνθρωποι έχουν τιθασεύσει την...πανίδα του πλανήτη που αποτελείται κυρίως από δράκους. Η ηρεμία αυτή διαταράσσεται από την εξάπλωση ενός ιού, αλλά και από την εμφάνιση ενός μυθικού τέρατος του White Phantom. Εσείς αναλαμβάνετε τον έλεγχο ενός πιλότου του τάγματος των Seekers, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους αυτόχθονες δράκους του Draco ως mounts, ενώ σκοπός σας είναι να εμποδίσετε την εξάπλωση του ιού και λύσετε το μυστήριο γύρω από την μυστηριώδη εμφάνιση του White Phantom.


Όσοι είχατε ασχοληθεί με την σειρά Panzer Dragoon στο παρελθόν θα θυμάστε ότι ακόμη και τα δύο πρώτα rail shooter κεφάλαιά της διέθεταν ένα πλούσιο lore. Δυστυχώς στο Crimson Dragon το σενάριο πάσχει σε πολλούς τομείς. Καταρχήν, η αφήγηση της ιστορίας γίνεται με έναν πολύ μινιμαλιστικό τρόπο, κοινώς μέσα από κείμενα που παρουσιάζονται σε ένα στατικό background και μέσα από ελάχιστα cutscenes. Ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του χαρακτήρα σας και των υπολοίπων NPC, καθώς οι όποιες ομιλίες περιορίζονται στο τυπικό mission briefing πριν αναλάβετε μία νέα αποστολή. Εν τω μεταξύ, οι όποιες ανατροπές υπάρχουν σας δίνουν την αίσθηση ότι είναι τελείως αποκομμένες από την υπόλοιπη ιστορία. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο στο τέλος της περιπέτειάς σας προκαλώντας σας δεκάδες αναπάντητα ερωτηματικά.

Κολλημένο στο Kinect
Προσπαθώντας να συνέλθουμε κάπως από το σοκ που μας προκάλεσε το ρηχό σενάριο, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στον πλανήτη Draco αναλαμβάνοντας την πρώτη αποστολή που έχει τον χαρακτήρα tutorial. Δυστυχώς μετά από λίγα λεπτά συνειδητοποιήσαμε ότι τα controls δεν έχουν την ακρίβεια που απαιτείται. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην στόχευση, η οποία πραγματοποιείται με τον δεξιό αναλογικό μοχλό, αλλά και γενικότερα στον χειρισμό του δράκου σας.


Σε αντίθεση με τα Panzer Dragoon, εδώ ο αριστερός αναλογικός μοχλός χρησιμοποιείται για την κίνηση του δράκου σας και της κάμερας ταυτόχρονα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείτε να πυροβολήσετε εύκολα τους εχθρούς που ξεφεύγουν από άμεσο οπτικό πεδίο. Θυμίζουμε ότι στο Panzer Dragoon Orta υπήρχε η δυνατότητα να μετακινήσετε την κάμερα δεξιόστροφα και αριστερόστροφα ή να κάνετε στροφή 180 μοιρών. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μπορούσατε πολύ εύκολα να δείτε μπροστά από τον δράκο σας, στα πλάγιά του, αλλά και πίσω από αυτόν.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη στα boss fights, όπου συναντάμε το free flight mode. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε -θεωρητικά μόνο- να μετακινήσετε τον δράκο σας σε όλες τις κατευθύνσεις, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πράξη. Αυτό γιατί πρακτικά ο δράκος σας κινείται σε ευθεία γραμμή και εσείς απλά έχετε την δυνατότητα να επιταχύνετε ή να επιβραδύνετε την κίνησή του. Το όλο σύστημα δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση και το πιο πιθανό είναι ότι περισσότερη ώρα θα μάχεστε με τα controls με το boss. Δυστυχώς το free flight mode αμαυρώνει ανεπανόρθωτα τα συγκλονιστικά boss fights του Crimson Dragon και ειλικρινά είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η Grounding Inc προέβη στην υλοποίηση αυτόυ του μοντέλου χειρισμού.


Ένα ακόμη πρόβλημα που συναντήσαμε έχει να κάνει με το γεγονός ότι εδώ αρκετές φορές θα βρεθείτε εν μέσω bullet hell συνθηκών. Για τους αμύητους στα shoot 'em up να διευκρινίσουμε ότι το bullet hell περιγράφει μία κατάσταση στην οποία η οθόνη πλημμυρίζει από τις σφαίρες-πυρά των αντιπάλων σας και εσείς όπως είναι φυσικό θα πρέπει να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να δεχθείτε όσο το δυνατόν λιγότερο damage. Για να είμαστε ειλικρινείς κάτι αντίστοιχο δεν συνέβαινε στα Panzer Dragoon, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι δεν έχετε τα κατάλληλα εφόδια στην διάθεσή σας για να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις. Αυτό γιατί ο δράκος σας είναι υπερβολικά αδέξιος στα barrel rolls (οι μανούβρες αποφυγής), τα οποία μάλιστα εκτελούνται με τα δύο bumpers και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγετε τα πυρά και ταυτόχρονα να στοχεύσετε με τον δεξιό αναλογικό μοχλό και να πυροβολήσετε με το δεξί trigger.

Κακά τα ψέμματα τα προβλήματα με τον χειρισμό οφείλονται καθαρά στο γεγονός ότι το Crimson Dragon αρχικά αναπτύχθηκε ως ένας τίτλος για το Kinect. Στην πορεία η Grounding Inc το μετέφερε στο Xbox One, αλλά η μετάβαση αυτή στα controls στέφτηκε με απόλυτη αποτυχία. Θα πρέπει πάντως να διευκρινίσουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι το Crimson Dragon δεν είναι unplayable, απλά δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση το ακριβές μοντέλο χειρισμού που συναντήσαμε στα Panzer Dragoon, Panzer Dragoon Zwei και Panzer Dragoon Orta.

Παρά τα προβλήματά του, το Crimson Dragon διατηρεί στο ακέραιο το feeling της σειράς Panzer Dragoon.


Ώρα να δούμε και τα θετικά
Παρά τα ελαττώματα, στα οποία προαναφερθήκαμε, o Yukio Futatsugi και η Grounding Inc προέβη σε αρκετές βελτιώσεις στο παραδοσιακό rail shooter ύφος εισάγοντας μία πλειάδα RPG στοιχείων. Σε πρώτη φάση έχετε την δυνατότητα να ελέγξετε διάφορα είδη δράκων, ενώ καθένας από αυτούς αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό element (Fire, Wind, Light και Dark). Κατόπιν αυτού, σε κάθε level θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο δράκο για να έχετε πλεονέκτημα απέναντι στους εχθρούς σας.

Εν τω μεταξύ, οι δράκοι σας ανεβαίνουν level κερδίζοντας exp και στην συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να τους κάνετε evolve για να ξεκλειδώσετε τις δυνατότερες μορφές του. Να σημειωθεί επίσης ότι μέσω του Dragon Roost μπορείτε να “ταΐσετε” με exp τους φτερωτούς συντρόφους σας και να τους μάθετε νέα skills. Μάλιστα με το κατάλληλο αντικείμενο δύναται να αλλάξετε ακόμη και το Element στο οποίο αντιστοιχούν. Με δεδομένο ότι υπάρχουν δεκάδες playable δράκοι, το replayability του Crimson Dragon ανεβαίνει κατακόρυφα.

Συν τις άλλοις, πέρα από τις παραπάνω customization επιλογές υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε διάφορα buffs πριν και κατά την διάρκεια της μάχης. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι μπορείτε να στρατολογήσετε και έναν Wingman πριν ξεκινήσετε μία αποστολή. Ο Wingman είναι ουσιαστικά ένας ακόμη πιλότος-δράκος, οπότε με αυτό τον τρόπο έχετε μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Φυσικά για να υλοποιηθεί η όλη διαδικασία απαιτείται και το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο σε credits (το in-game νόμισμα του Crimson Dragon).


To όλο χρηματικό σύστημα κατακρίθηκε έντονα τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του Crimson Dragon, καθώς πριν γίνει το σχετικό update έπρεπε να ξοδέψετε credits για να αναλάβετε μία αποστολή. Την δεδομένη χρονική στιγμή η κατάσταση έχει διορθωθεί κάπως και δεν απαιτείται τόσο πολύ grinding για να μαζέψετε credits. Να τονίσουμε ότι εδώ υπάρχουν επίσης αρκετά microtransactions ξοδεύοντας jewels, τα οποία τα αγοράζετε με πραγματικά χρήματα από το Xbox Live Marketplace, παρόλα αυτά μπορείτε να απολαύσετε το Crimson Dragon χωρίς να σπαταλήσετε δεκάρα. Άλλωστε τα jewels σας παρέχονται και με έναν εναλλακτικό τρόπο και το μόνο που αρκεί είναι να κάνετε login σε τακτική βάση στους servers του παιχνιδιού.

Βελτιώστε τις επιδόσεις σας
Για να ολοκληρώσετε το Crimson Dragon θα χρειασθείτε γύρω στις 8-10 ώρες, παρόλα αυτά το replayability είναι πραγματικά τεράστιο. Κατά συνέπεια θα πραγματοποιήσετε δεκάδες playthroughs τεστάροντας τους διαφορετικούς δράκους με στόχο να πετύχετε το καλύτερο δυνατό σκορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά επίπεδα δυσκολία, το Casual και το Classic. Στο δεύτερο ο βαθμός πρόκλησης είναι ελαφρώς υψηλότερος και παράλληλα σε κάθε level υπάρχουν τρία προαιρετικά objectives, τα οποία σας ανταμείβουν με τα σχετικά medals αν καταφέρετε να τα ολοκληρώσετε.


Συν τις άλλοις, κατά καιρούς είναι διαθέσιμα αρκετά challenges για το Crimson Dragon. Για παράδειγμα θα πρέπει να κερδίσετε το πολυπόθητο S rank με ένα συγκεκριμένο δράκο ή να καταστρέψετε έναν συγκεκριμένο αριθμό εχθρών. Τα challenges αυτά μάλιστα σας ανταμείβουν με διάφορα in-game rewards, κοινώς σας δίνεται το απαραίτητο κίνητρο για να προσπαθήσετε να τα ολοκληρώσετε.

Ένα σμήνος από δράκους
Μία εξαιρετικά σημαντική προσθήκη είναι το online co-op, το οποίο αν μη τι άλλο έλειπε από την σειρά Panzer Dragoon. Εδώ λοιπόν μπορείτε να αναλάβετε διάφορες αποστολές με δύο ακόμη παίκτες. Το matchmaking λειτουργεί αψεγάδιαστα, καθώς δύναται να επιλέξετε την αποστολή που επιθυμείτε και να ορίσετε το επίπεδο δυσκολίας της.

Φυσικά εάν απλά θέλετε να παίξετε online όσο το δυνατόν πιο σύντομα η επιλογή Quick Match θα σας βρει συμπαίκτες σε χρόνο dt. H co-op εμπειρία είναι γενικά θετική, καθώς τους δύο τελευταίους μήνες υπάρχει αρκετός κόσμος στους servers του Xbox Live. To γεγονός αυτό οφείλεται στην δωρεάν διάθεση του Crimson Dragon στα πλαίσια της υπηρεσίας Games with Gold.

https://www.youtube.com/watch?v=58NYRprWPeQ


Θυμίζει Xbox 360
Στον οπτικό τομέα το Crimson Dragon παρουσιάζει θα λέγαμε ότι παρουσιάζει δύο “πρόσωπα”. Από τεχνικής πλευράς έχουμε να κάνουμε με έναν τίτλο που θα ταίριαζε περισσότερο στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Xbox Live Arcade από ότι στο line-up του Xbox One. To γεγονός αυτό είναι λογικό μέχρις ενός σημείο, καθώς όπως προαναφέραμε το Crimson Dragon αναπτύχθηκε αρχικά για το Xbox 360. Κατόπιν αυτού, η ποιότητα των textures είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ παρατηρούνται σημαντικές πτώσεις του frame rate. Ευτυχώς η κατάσταση διασώζεται από τον εξαιρετικό και ευφάνταστο σχεδιασμό των δράκων, των εχθρών και των περιβάλλοντων. Για το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα ευθύνεται ο Manabu Kasunoki, ένας από τους βασικούς σχεδιαστές των τριών πρώτων Panzer Dragoon. Κοινώς από εικαστικής πλευράς το Crimson Dragon κρίνεται άριστο.

Η κληρονομιά της Saori Kobayashi
Είναι γεγονός ότι η σειρά Panzer Dragoon φημίζονταν για το εξαιρετικό soundtrack της και ευτυχώς κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ. Κάτι που είναι απόλυτα λογικό με δεδομένο ότι για την σύνθεση των μουσικών themes είναι υπεύθυνη και πάλι η Saori Kobayashi. To soundtrack αν και κινείται σε τελείως ξεχωριστό ύφος από αυτό της σειράς Panzer Dragoon είναι απόλυτα μεγαλοπρεπές και θα καταφέρει να σας μαγέψει.

Σε ότι έχει να κάνει με το voice acting πάντως επικρατεί πλήρης απογοήτευση, καθώς εδώ εγκαταλείπονται τα “Panzerese” και τα ιαπωνικά voice-overs. Για όσους από εσάς δεν έχουν ασχοληθεί με την σειρά Panzer Dragoon με το όρο Panzerese περιγράφεται η φανταστική γλώσσα που επινόησαν οι developers της Team Andromeda για να δώσουν μεγαλύτερη αληθοφάνεια στον μυθοπλασία του Panzer Dragoon κόσμου. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει στο παρελθόν και ο Tolkien με την Quenya, την γλώσσα των elves. Το voice acting στα αγγλικά είναι τελείως ξένο με τον μυθικό κόσμο του Crimson Dragon, αλλά πέρα από αυτό και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πραγματικά απαράδεκτες.


Λυγίζει από το βάρος της φανέλας
Ο πνευματικός απόγονος της σειράς Panzer Dragoon δυστυχώς δεν καταφέρνει να αγγίξει τα μνημειώδη επίπεδα ποιότητας των προκατόχων του. Για να πούμε την αλήθεια η Grounding Inc δεν είχε σε καμία περίπτωση το budget της Team Andromeda, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την -δίχως αμφιβολία- βιαστική και ελλιπής δουλειά της στο μοντέλο χειρισμού του Crimson Dragon. Από την άλλη πλευρά πάντως θα πρέπει να της δώσουμε τα εύσημα για τις RPG προσθήκες. Ο Yukio Futatsugi δήλωσε μάλιστα πως αν το Crimson Dragon έχει επιτυχία θα εργαστεί στην συνέχεια σε ένα RPG project που θα θυμίζει το Panzer Dragoon Saga. Με τα ως τώρα δεδομένα, δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά εμείς ευχόμαστε ότι η βιομηχανία των video games θα δώσει μία ευκαιρία στον εμβληματικό developer να υλοποιήσει το όραμά του. Μέχρι τότε όμως οι φίλοι της σειράς Panzer Dragoon θα πρέπει να αρκεστούν στον μετριοπαθή πνευματικό απόγονό της.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα το Crimson Dragon διατίθεται δωρεάν για τους Gold συνδρομητές του Xbox Live. Για τους υπόλοιπους κοστίζει 19.99 ευρώ και το κόστος του κρίνεται αρκετά χαμηλό για το περιεχόμενο που προσφέρει, καθώς σας απασχολήσει για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θετικά:
- Εντυπωσιακό art direction
- Διασκεδαστικό co-op
- Οι RPG μηχανισμοί προσθέτουν βάθος στο gameplay
- Τεράστιο replayability
- Εξαιρετικό sountrack
- Χαμηλή τιμή διάθεσης

Αρνητικά:
- Απαράδεκτο voice acting
- Ανύπαρκτο lore και σενάριο χωρίς συνοχή
- Προβληματικό μοντέλο χειρισμού
- Μέτριο τεχνικά με γραφικά επιπέδου Xbox 360

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 8
Γενικά: 6.9

Μετά από αυτό θα νοσταλγήσετε ακόμη περισσότερο την σειρά Panzer Dragoon.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
dragon, dragon, xbox one, xbox 360, xbox live, xbox, sega, saturn, saga, jrpg, team, αποσυρση, microsoft, tokyo, game, νέα, games, project, ιαπωνια, live, εμφάνιση, white, μυστήριο, background, σοκ, boss, free, flight, shoot, rpg, element, fire, wind, light, update, login, classic, συγκεκριμένο, online, quick, οφείλεται, https, youtube, frame, themes, voice, budget, video, art, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, www.youtube.com, τελη κυκλοφοριας 2012, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, jrpg, το θεμα, δουλεια, δωρεαν, ηχος, θεμα, με το δεξι, τυχη, ωρα, boss, games, game, microsoft, real, rpg, saturn, time, xbox 360, xbox live, youtube, αγορα, αξιζει, απλα, ατυχια, αφηγηση, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δωσει, δρακοι, δρακος, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειλικρινα, υπαρχει, εμφάνιση, επρεπε, επιτυχια, ετη, ζωη, ζωης, υπηρεσια, ηρεμια, ισχυει, υφος, θυμιζει, κεφαλαιο, κινηση, λογο, μηνες, μυστήριο, μικρο, μπορειτε, οθονη, οραμα, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδι, πεδιο, πιλοτος, ποιοτητα, προβληματα, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σμηνος, σοκ, τιμη, τρια, τιτλος, υλοποιηση, φυσικα, φυσικο, χερι, ψηφιακη, ωρες, art, background, budget, white, classic, free, ευθεια, ειδη, ειλικρινεις, element, φιλοι, flight, frame, ιδιαιτερα, project, κειμενα, λευκο, light, login, μπροστα, quick, saga, sega, shoot, ταξιδι, team, themes, online, tokyo, update, voice
Τυχαία Θέματα