Forza Motorsport 7

Every driver has a story.

Η Turn 10, πιστή στο ραντεβού της, καταθέτει την πρότασή της στην κατηγορία των racing games, που τόσο δημοφιλής είναι τον τελευταίο καιρό, ισχυριζόμενη πως αποτελεί το πλέον δυνατό της χαρτί. Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο μικρό διάστημα στριμώχτηκαν τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, όπως επίσης είναι και η πρώτη φορά για το συντάκτη του κειμένου που διένυσε τόσα πολλά ψηφιακά χιλιόμετρα σε διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. Είναι σαφές πως ο ανταγωνισμός κάνει καλό, πως αποτελεί το πλέον δυνατό

κίνητρο για εξέλιξη, αν και τελικά κάποια δεδομένα δεν φαίνεται για την ώρα να αλλάζουν.

Αναμενόμενα στο κείμενο θα γίνουν αρκετές συγκρίσεις τόσο με το Project CARS 2 όσο και με την εικόνα που έχουμε αποκομίσει από την beta του Gran Turismo Sport, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως το Forza 7 δεν είναι άψογο… Δεν είναι αλάνθαστο… Και αφού βρήκαμε το θάρρος και γράψαμε τις τελευταίες δύο προτάσεις, ας προσπαθήσουμε και να τις δικαιολογήσουμε. To FM 7 είναι εξαιρετικό. Πώς θα μπορούσε να ήταν κάτι διαφορετικό, άλλωστε, όταν προέρχεται από μία ομάδα ανάπτυξης σαν την Turn 10, της οποίας η εμπειρία δεν σηκώνει την παραμικρή αμφισβήτηση. Όμως, αυτά τα βήματα εξέλιξης που παρατηρούνται σε κάθε νέα πρόταση της σειράς φέτος δεν είναι και τόσο ορατά ή τόσο μεγάλα όσο θα ανέμεναν οι φανατικοί οπαδοί της.

Η ανακοίνωση πως θα εκμεταλλευτεί τις ικανότητες του Xbox One X συνοδεύονται από ορισμένα τεχνικά προβληματάκια στην "απλή" έκδοση, που ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν, αν και τελικά δύο είναι οι τομείς που το Forza 7 ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό: Ο ένας είναι ο χειρισμός και κατ’ επέκταση τα physics, και ο άλλος είναι το αγκάθι που "εκτροχίασε" τα Project CARS και Gran Turismo, η ανεπανάληπτη ΑΙ και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τα όσα συμβαίνουν στην πίστα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Forza 7 δημιουργεί από το πρώτο δευτερόλεπτο έναν αέρα εξοικείωσης παρόλο που τα πάντα είναι σχεδιασμένα από το μηδέν. Για να μπει στο κλίμα των αγώνων, ο παίκτης καλείται να συμμετάσχει σε τρεις αγώνες του ενός γύρου, οδηγώντας ένα supercar, ένα φορτηγό και ένα αγωνιστικό της κατηγορίας super GT στη βρεγμένη Suzuka. Πρακτικά, αυτές οι δοκιμασίες αποτελούν ένα πρώτο test ώστε ο τίτλος να αναγνωρίσει τις δυνατότητες του παίκτη -αν και το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να ρυθμιστεί ανά πάσα στιγμή.

Έπειτα θα κάνει την εμφάνισή του το κεντρικό μενού, το οποίο είναι ομορφότερο από ποτέ. Τα πάντα είναι χωρισμένα σε καρτέλες και, πέρα από την κεντρική, ουσιαστικά η κάθε μία έχει το δικό της περιεχόμενο, είτε αυτό αφορά το single player είτε το multiplayer. Φυσικά, όπως συμβαίνει συνήθως στη σειρά Forza, όλα τα γνωστά modes επιστρέφουν ανανεωμένα, όπως για παράδειγμα το auction house, το τμήμα βελτιώσεων και, γενικά, ό,τι περιμένει να βρει κάποιος σε έναν τίτλο της σειράς. Το Forza 7 ακολουθεί ουσιαστικά τη δομή των προκατόχων του, αν και με έξυπνο τρόπο αποφεύγει να γίνει κουραστικό ή επαναλαμβανόμενο. Ως συνήθως ο παίκτης καλείται να ξεκινήσει από χαμηλά, να χτίσει την καριέρα του και, μαζεύοντας χρήματα και εμπειρία, να ξεκλειδώσει ακόμα περισσότερα events, να αγοράσει αυτοκίνητα ή να βελτιώσει τα ήδη υπάρχοντα.

Όμως η διαφορά εντοπίζεται στα διάφορα special events, όπου σε πολύ σύντομο διάστημα θα δώσουν τη δυνατότητα στον καθένα να προσθέσει στο γκαράζ του αγωνιστικά θηρία μεγάλης ιπποδύναμης, κλασικά muscle cars από το παρελθόν ή εξωτικά hatchbacks του σήμερα. Σε γενικές γραμμές, η πρόοδος του τίτλου είναι ταχύτατη, αποφεύγοντας να γίνει κουραστικό ή επαναλαμβανόμενο. Το Forza 7 θα τοποθετήσει "αναγκαστικά" τους υποψήφιους πρωταθλητές στο κάθισμα ενός οχήματος από όλες τις διαθέσιμες κατηγορίες και, έτσι, από ένα ταπεινό, καθημερινό όχημα οδήγησης, θα τον μεταφέρει σε ένα θηριώδες Baja –όπου η συμπεριφορά τους καθώς και η κίνηση των αναρτήσεων είναι αξιομνημόνευτη- κατόπιν, σε ένα από τα αγαπημένα οχήματα του Ken Block, σε κάποιο από τα tuned cars από τη σειρά Fast and Furious ή στο cockpit ενός μονοθεσίου της F1, είτε από το παρόν είτε από το ένδοξο παρελθόν του θεσμού.

Πρακτικά, η λίστα με τα διαθέσιμα οχήματα δεν έχει προηγούμενο, μιας και από την πρώτη ημέρα ο αριθμός τους αγγίζει τα 700. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως όλα είναι σχεδιασμένα με εξαντλητικές λεπτομέρειες, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και το ευχάριστο είναι πως οι περικοπές από το show room μέχρι τη στιγμή που το αυτοκίνητο θα βρεθεί στο δρόμο είναι ελάχιστες. Ο τομέας στον οποίο το Forza 7 δείχνει τα δόντια του είναι αυτός του χειρισμού. Αναμενόμενα, παρέχονται όλες οι βοήθειες στην οδήγηση, τις οποίες οι φίλοι της σειράς θα πρέπει να απενεργοποιήσουν από το πρώτο κιόλας λεπτό. Η αίσθηση που αφήνουν τα οχήματα είναι ανεπανάληπτη, ενώ είναι η πρώτη φορά που ο οδηγός θα πρέπει να "ακούει" προσεκτικά το όχημά του. Το gamepad του Xbox One αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η πλέον ιδανική λύση για racing τίτλους, αν και -αναμενόμενα- η χρήση μίας τιμονιέρας είναι αυτή που θα αναδείξει όλες τις αρετές του ανεπτυγμένου μοντέλου φυσικής.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που το φρενάρισμα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και μόνοι οι υπομονετικοί θα μπορέσουν να στρίψουν σωστά στο όριο, να πιάσουν το apex, και με τις στροφές του κινητήρα σε υψηλά επίπεδα να καταφέρουν να βγουν από τη στροφή με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Η αίσθηση του οριακού φρεναρίσματος, λίγο πριν οι τροχοί μπλοκάρουν, μεταφέρεται άψογα στα χέρια ή τα πόδια του παίκτη, οπότε από εκεί και έπειτα θα πρέπει να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη και ιδανική αλληλουχία κινήσεων -αν επιθυμεί να κινηθεί στο όριο. Όπως και στην πραγματικότητα, καθώς το αριστερό πόδι θα πιέζει το φρένο, το δεξί θα κρατά τις στροφές του κινητήρα σε αποδεκτά επίπεδα και με απανωτά και συγχρονισμένα κατεβάσματα στο κιβώτιο ταχυτήτων, ο οδηγός θα μπορέσει να ελέγξει την υπερστροφή που καραδοκεί στο επόμενο δευτερόλεπτο και τελικά να την αξιοποιήσει προς όφελός του.

Αφήνοντας το φρένο για να μη γλιστρήσει το όχημα και πιέζοντας το γκάζι τη σωστή στιγμή, θα εκτελέσει μία ελεγχόμενη, σχεδόν οριακή πλαγιολίσθηση, που σε συνδυασμό με τη σωστή αξιοποίηση της δύναμης του κινητήρα, θα τον φέρουν στην έξοδο της στροφής με σαφέστατο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Σε υψηλότατα επίπεδα κυμαίνεται και η συμπεριφορά των ελαστικών καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αυτά φθείρονται. Ειδικά σε αγώνες με πολλούς γύρους -όπως και στην πραγματικότητα- η ιδανική αγωνιστική γραμμή θα στρωθεί με λάστιχο, τα επίπεδα πρόσφυσης θα είναι ιδιαίτερα ανεβασμένα, ενώ αν κάποιος βρεθεί εκτός αυτής, το πιθανότερο είναι πως θα αναγκαστεί να χάσει αρκετή από τη φόρα του ώστε να επαναφέρει το όχημά του στο σωστό σημείο της πίστας.

Εκτός βέβαια αν ο καιρός αλλάξει, όπου μία βροχή θα απομακρύνει τα πάντα από την άσφαλτο, η θερμοκρασία των ελαστικών θα πέσει και αναμενόμενα ο έλεγχος θα γίνει ακόμα δυσκολότερος. Αν όλα τα παραπάνω δεν αντικατοπτρίζουν μία simulation πρόταση, πραγματικά αδυνατούμε να φανταστούμε τι άλλο μπορεί να το καταφέρει... Σύμμαχος ή και αντίπαλος στη σωστή αγωνιστική ατμόσφαιρα θα είναι συνεχώς η συμπεριφορά της AI, τομέας στον οποίο το Forza 7 πραγματικά δεν έχει αντίπαλο, αφού φέτος η δράση στην πίστα βρίσκεται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Το Gran Turismo Sport φαίνεται να μην εστιάζει πια εκεί, αφού στράφηκε προς social μονοπάτια και το Project CARS 2 δεν τα πήγε καλά σε αυτόν τον τομέα, αλλά η Turn10 μάλλον κατέκτησε την κορυφή. Στα υψηλότερα επίπεδα ο παίκτης θα δυσκολευτεί αρκετά να βρεθεί μέσα στην πρώτη πεντάδα, αλλά ποτέ δεν θα νιώσει τους αντιπάλους του να κλέβουν. Η εικόνα δείχνει απίστευτα ρεαλιστική, τα υπόλοιπα οχήματα κάνουν λάθη, βρίσκονται αρκετά συχνά εκτός πίστας, θα πιέζουν συνεχώς τον παίκτη και, γενικά, δεν θα το βάζουν εύκολα κάτω.

Βέβαια, εδώ αξίζει να τονιστεί πως τα όλα τα παραπάνω συμβαίνουν μόνο αν κάποιος απενεργοποιήσει όλες τις βοήθειες και θέσει το επίπεδο δυσκολίας στο μέγιστο. Χωρίς να θέλει να κρυφτεί, το Forza 7 γίνεται ένα υπερβολικά "λυσσασμένο" και απαιτητικό simulation, που δεν συγχωρεί τα λάθη αλλά επιβραβεύει την οδήγηση στο όριο και -προπάντων- τον κόπο του παίκτη. Το επίπεδο ολοκλήρωσης στο συγκεκριμένο τομέα είναι τόσο υψηλό, που ακόμα και το Assetto Corsa θα υποκλιθεί, αφού η διαφορά είναι πως η πρόταση της Turn10 δεν προσφέρει απλώς πολύ καλές και ολοκληρωμένες ενότητες, αλλά ένα "συμπαγές" σύνολο, που δύσκολα θα ξεπεράσει κάποιος. Μία βόλτα στο Nordschleife με τη διαβολεμένη La Ferrari FXX-K, όπου η πρόσφυση στην πίστα συνεχώς θα μεταβάλλεται, τα ατυχήματα θα ανεβοκατεβάζουν τους ρυθμούς, τα καιρικά φαινόμενα θα παίζουν το ρόλο τους -και όλα αυτά κάτω από την υψηλότατη πίεση της ΑΙ- θα πείσει τους πάντες πως φέτος η κατάσταση έχει σοβαρέψει αρκετά, τη στιγμή που θα αναζητούν μία πετσέτα για να σκουπίσουν τον ιδρώτα τους.

Και αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, ο παίκτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να στραφεί στο multiplayer, με το Forza Nation να αποτελεί σταθερή αξία στο χώρο. Ο παίκτης μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του ομάδες, να αναζητήσει τους φίλους του ή να επιτρέψει στον τίτλο να τον τοποθετήσει σε κάποιο group ανάλογα με το επίπεδο που έχει φτάσει και να υπάρχει μία ισορροπία στους δικτυακούς αγώνες. Η εικόνα που παρουσιάζει αυτό το τμήμα είναι σταθερή και όσοι έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την ανάλογη ενότητα, λίγο-πολύ γνωρίζουν τι θα συναντήσουν. Περνώντας στον τεχνικό τομέα, η εικόνα δείχνει να είναι η αναμενόμενη. Μέχρι και 20 αυτοκίνητα θα βρεθούν ταυτόχρονα στην πίστα, δημιουργώντας υπέροχες συνθήκες αγώνα. Για το επίπεδο λεπτομέρειας έγινε αναφορά προηγουμένως, αν και γνώμη μας είναι πως τα αντίπαλα οχήματα θα μπορούσαν να ήταν ελαφρώς καλύτερα σχεδιασμένα. Το κακό είναι πως αρκετά αντικείμενα αδυνατούν να κρύψουν την πολυγωνική τους φύση, ορισμένες κακοτεχνίες εντοπίζονται δεξιά και αριστερά, ενώ είναι και η πρώτη φορά για τα δεδομένα της σειράς που εντοπίζονται μερικά –ευτυχώς ελάχιστα- frame drops.

Όλα αυτά ίσως και να είναι το αποτέλεσμα της επιλογής ο τίτλος να αξιοποιήσει το Xbox One X, οπότε ίσως να έγινε κάποιο downscale ώστε τα πάντα να μπορούν να τρέξουν με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες και στο "απλό" Xbox One. Βέβαια, τα παραπάνω τεχνικά προβλήματα δεν είναι τόσο έντονα, απλά χαλούν λίγο τη γενικότερη εικόνα. Και από τη στιγμή που το Project CARS 2 στη συγκεκριμένη ενότητα βγάζει μάτια, ίσως η Turn10 να έπρεπε να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο στο συγκεκριμένο τομέα. Εννοείται ότι το Forza 7 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως "άσχημο". Απεναντίας, μία βόλτα στη διαδρομή του Dubai, δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο, θα αφήσει πολλά... στόματα ανοικτά, με μοναδικές αντανακλάσεις και κορυφαία οπτικά εφέ. Ειδικά τα δεύτερα πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο, τόσο σε αυτά που αφορούν στη σκόνη και τους καπνούς, όσο και τα αντίστοιχα του νερού. Γενικά τα καιρικά φαινόμενα στο FM7 θέτουν νέα στάνταρ για την κατηγορία, μιας και, πέρα από το να κάνουν τη ζωή του παίκτη δύσκολη, είναι ό,τι ομορφότερο και πλέον ρεαλιστικό έχει εμφανιστεί ποτέ σε videogame.

Δυνατό είναι και το "χαστούκι" του ήχου, όπου ακόμα και ένα απλό ηχοσύστημα θα κάνει θαύματα. Η κυκλοφορία του Forza 7 ευτυχώς συμπίπτει... με την πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, οπότε οι κλειστές πόρτες θα επιτρέψουν στον ήχο να ρυθμιστεί στο μέγιστο, χωρίς να τρομάξουν οι γείτονες. Η χροιά των κινητήρων θα ρισκάρουμε να πούμε πως είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει ποτέ σε racing game, ενώ και τα σκασίματα των εξατμίσεων δεν έχουν προηγούμενο. Η αλήθεια είναι πως πρακτικά το κάθε αυτοκίνητο έχει το δικό του, ιδιαίτερο ήχο, κάνοντάς το εύκολα αναγνωρίσιμο μόνο δια της ακοής, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διάρκεια ενός αγώνα, όπου η πίεση αλλά και η αδρεναλίνη βρίσκονται σε υψηλότατα επίπεδα.

Στον αντίποδα όλων αυτών -και θέλοντας να επιστρέψουμε στην αρχική αναφορά περί "μη αλάνθαστου" και "όχι άψογου", το Forza 7 έχει τα λαθάκια του. Όπως προαναφέραμε υπάρχουν κάποια glitches και "downgrades" όταν το παιχνίδι τρέχει στο "απλό" Xbox One, όμως, το πλέον μελανό κομμάτι του τίτλου πηγάζει από τις επιλογές της Turn10 (ή, μάλλον, της Microsoft) σχετικά με το πυκνό χρονοδιάγραμμα κυκλοφοριών των τίτλων της σειράς. Το έβδομο Forza δεν διαφέρει και πολύ από τον προκάτοχό του, και παρόλο που αν κάτι δεν χαλάσει δεν το αλλάζεις, ίσως έχει έρθει η ώρα η σειρά να κάνει το βήμα παραπέρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα των βελτιώσεων, όπου όλα τα ανταλλακτικά σχεδόν έχουν γίνει copy-paste από το Forza 6. Μια εικόνα μάλλον αποκαρδιωτική.

Χωρίς περαιτέρω αναλύσεις, εκτιμούμε ότι το Forza Motorsport 7 αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη, "συμπαγή" και εθιστική πρόταση της κατηγορίας των racing simulation games. Και παρά τον πολυπληθή και κορυφαίο ανταγωνισμό, φαίνεται ότι η Turn10 κάνει προσπέραση την τελευταία στιγμή και πλησιάζει προς την καρό σημαία πρώτη. Βάσει του όσα προσφέρει αυτός ο τίτλος, οι επίδοξοι μνηστήρες του θρόνου για την κατηγορία θα πρέπει να πάρουν το μάθημά τους, και μελλοντικά να δώσουν την προσοχή τους στις έννοιες "σύνολο" και "αντοχή στο χρόνο" χωρίς εντυπωσιασμούς και τυμπανοκρουσίες αλλά με ουσία.

Το 2017 φαίνεται να είναι, τελικά, η χρονιά του racing genre, όπου η μάχη δίνεται μεταξύ Slightly Mad Studios, Turn10 και Polyphony Digital, μια μάχη που θα σπρώξει τον ανταγωνισμό αρκετά βήματα προς τα εμπρός, πάντα προς όφελος της κατηγορίας και των gamers.

Το review βασίστηκε στην Xbox One έκδοση του παιχνιδιού.

pcxbox one Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
fast and furious, xbox one, ken block, games, project, cars, sport, νέα, xbox, super, test, single, player, house, block, room, λύση, καιρος, δραση, συγκεκριμένο, ferrari, group, frame, dubai, game, microsoft, mad, studios, click, image, κινηση στους δρομους, αξια, Καλή Χρονιά, madwalk, η ημέρα της γης, αδρεναλινη, αυτοκινητα, αυτοκινητο, βημα, γκαζι, γνωμη, θαυματα, θαρρος, καριερα, πιεση, το βημα, ωρα, cars, dubai, games, game, mad, sport, test, αγωνες, αεροδρομιο, αξιζει, απιστευτα, απλα, ατυχηματα, ατμοσφαιρα, βρισκεται, βροχη, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δειχνει, δομη, δοντια, ευχαριστο, εγινε, εφε, ευκολα, υπαρχει, εμφάνιση, εξελιξη, επρεπε, εξυπνο, ζωη, υπηρχαν, θετικο, εικονα, ισορροπια, ηχο, κειμενο, κινηση, κλιμα, λαθη, λεπτομερειες, λύση, ματια, μηδεν, μικρο, ομαδα, παντα, οδηγος, οδηγηση, οπτικα, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, οχηματα, οχημα, πιστη, πορτες, προβληματα, ραντεβου, ρολο, συγκεκριμένο, σειρα, τμημα, τιτλος, φυση, φυσικα, φορα, group, super, βηματα, click, block, fast and furious, φιλοι, frame, house, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, project, ken block, χροια, κομματι, μια φορα, room, ομαδες, παιχνιδι, player, ποδια, studios, σημαια, single, σωστο, θερμοκρασια, χερια
Τυχαία Θέματα