NBA 2K18 Review

Η σειρά ΝΒΑ 2Κ είναι συνώνυμη της ποιότητας, με ετήσια παιχνίδια που αναπαριστούν το μπάσκετ με μοναδικό ρεαλισμό. Τα τελευταία όμως NBA 2K, αν και πολύ ποιοτικά, έμειναν αρκετά στάσιμα τόσο στον τεχνικό τομέα, όσο και στην εξέλιξη των modes. Δυστυχώς το NBA 2K18 δεν αποτελεί εξαίρεση και μάλιστα μια σειρά από παράξενες αποφάσεις των δημιουργών χαλάνε ακόμη περισσότερο τη συνταγή της σειράς.

Παικτικά, το NBA

2K18 αποτελεί την πεμπτουσία της μπασκετικής απόλαυσης, με μικρές είναι η αλήθεια αλλαγές σε σχέση με το 2K17, αλλά ικανές να πάνε την εμπειρία ένα βήμα μπροστά. Από τις πρώτες σας στιγμές στο παιχνίδι βλέπετε πιο ρεαλιστικά animations παικτών, με βελτιωμένη φυσική τόσο στις κινήσεις, όσο και στην μπάλα όταν εξοστρακίζεται χτυπώντας στο στεφάνι. Τρομερά θετική εντύπωση προκαλεί η συγκεκριμένη ταυτότητα που έχουν τόσο οι ομάδες, όσο και οι παίκτες. Οι ομάδες παίζουν τα συγκεκριμένα plays που παίζουν στην πραγματικότητα και εστιάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του παρκέ όταν παίζουν άμυνα, γεγονός που φτάνει τον ρεαλισμό σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα. Εκπληκτική είναι και η προσομοίωση του στιλ του κάθε παίκτη, με τους παίκτες που είναι καλοί στα αμυντικά τους καθήκοντα να έχουν πλέον λόγους ύπαρξης, ενώ και οι αστέρες όπως ο Lebron James πλέον είναι ανίκητοι σε συγκεκριμένους τομείς και όχι σε όλους, όπως συμβαίνει δηλαδή και στην πραγματικότητα.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχουν γίνει αλλαγές και στον τρόπο που σουτάρετε και φέτος μάλλον βρέθηκε η χρυσή τομή αν και παρατηρούνται ακόμη κάποιες ανορθογραφίες. Πέρα από την μπάρα του σουτ υπάρχουν δύο ακόμη βοήθειες που προσδιορίζουν την επιτυχία του σουτ και αυτές είναι ο σωστός χρόνος που σουτάρετε, αλλά και το αν υπάρχει κοντά σας πίεση από τον αντίπαλο. Το παράξενο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις βλέπετε εξαιρετικά καλούς σουτέρ να χάνουν το τρίποντο παρά το γεγονός ότι ο χρόνος που κάνατε το σουτ ήταν ολόσωστος, ενώ ήσασταν και ολομόναχος. Το πρόβλημα γιγαντώνεται ιδιαίτερα στις βολές, όπου χάνετε βολές χωρίς να καταλαβαίνετε γιατί τις χάνετε!

Τα πρόσωπα των παικτών είναι απίστευτα αληθοφανή.

Στο NBA 2K18 έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές μέσα στο παιχνίδι, είτε αυτές έχουν να κάνουν με ποστάρισμα σε κάποιον αντίπαλο, είτε σε προσπάθεια για κλέψιμο. Οι βελτιώσεις σε αυτό τον τομέα είναι σημαντικές. Δεν είναι πλέον εύκολο να κάνετε κλέψιμο πάνω στην μπάλα από τον αντίπαλο point guard, αλλά είναι πιο εύκολο να κλέβετε μπάλες από τον ψηλό σε περίπτωση που κάνετε double team, με το ρίσκο να δώσει όμως ο αντίπαλος την μπάλα σε ελεύθερο παίκτη. Επιπλέον, οι πάσες αιφνιδιασμού έχουν γίνει ένα κλικ πιο ρισκαδόρικες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η μπάλα γλιστράει από τα χέρια του παίκτη που υποδέχεται την μπάλα, γεγονός που ενισχύει τον ρεαλισμό.

Σοβαρές αλλαγές διακρίνονται και στην ΑΙ του αντιπάλου, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας, οι οποίες προσδίδουν μεν αληθοφάνεια και προκαλούν μεγάλη απόλαυση, αλλά από την άλλη στο ανώτατο επίπεδο δυσκολίας πρέπει να είστε «Ομπράντοβιτς» για να μπορέσετε να βρείτε τα κενά στην σφιχτοδεμένη άμυνα των αντιπάλων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τρομαχτική ευστοχία των αντιπάλων είναι πιθανό να σας κάνει να απηυδήσετε και να διαλύσετε ότι υπάρχει γύρω σας από τα νεύρα σας. Για να μπορέσετε να σταθείτε αξιοπρεπώς στο φετινό παιχνίδι πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε πολύ καλά τα συστήματα της ομάδας σας γιατί ένα απλό pick and roll ή τάισμα στον ψηλό για να ποστάρει δεν έχουν σημαντικά οφέλη, όπως συνέβαινε σε παλιότερα παιχνίδια της σειράς.

Τα modes των παιχνιδιών NBA 2K αποτελούν διαχρονικά εγγύηση με το βάθος και την έμφαση στην λεπτομέρεια σε κάθε τί που κάνετε. Το NBA 2K18 δυστυχώς καταφέρνει να στιγματίσει αρνητικά σχεδόν όλα τα modes για διαφορετικούς λόγους. Στην περίπτωση των Mycareer και Myteam, που είναι και τα πιο δημοφιλή modes, έχουν ακολουθηθεί τακτικές αρπαχτής ώστε αργά ή γρήγορα να στραφείτε στα microtransactions που είναι άπλετα στο παιχνίδι. Δεν μιλάμε για microtransactions που απλά αλλοιώνουν την εμπειρία, αλλά για δομικές αλλαγές στα εν λόγω modes τα οποία χτίστηκαν για να σας εξαναγκάσουν να πληρώσετε για να μπορέσετε να είστε ανταγωνιστικοί. Τέτοιες τακτικές δεν είναι επιτρεπτές ούτε σε free-to-play παιχνίδια, πόσο μάλλον σε παιχνίδια του είδους και του επιπέδου των NBA 2K. Το MyGM προς το παρόν την γλιτώνει, αλλά ο χαρακτήρας του αλλοιώνεται από την απόφαση των δημιουργών να βάλουν ιστορία και σε αυτό το mode. Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά όμως.

Οι επαφές μεταξύ των παικτών είναι πιο ρεαλιστικές από ποτέ.

Στο Mycareer αναλαμβάνετε έναν παίκτη με σκοπό να διαπρέψει στον μαγικό κόσμο του NBA. Η φετινή ιστορία του Mycareer έρχεται να διαλύσει κάθε ρεαλισμό, αφού ο παίκτης που αναλαμβάνετε δεν είναι κάποιο κολεγιόπαδο ή παίκτης που δεν τα κατάφερε στα draft όπως στα προηγούμενα παιχνίδια NBA 2K, αλλά είναι άσος στο... street basketball παίζοντας 3v3 και 5v5 σε τουρνουά σε ανοιχτά γήπεδα! Το πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος παίκτης να κεντρίσει το ενδιαφέρον της αγαπημένης του κιόλας ομάδας στο NBA είναι εύλογο ερώτημα, αλλά το συνηθίζετε. Αυτό που δεν μπορείτε να συνηθίσετε είναι τα αμέτρητα cutscenes που δεν μπορείτε να προσπεράσετε και είστε αναγκασμένοι να ακούτε τις φλυαρίες των πρωταγωνιστών για μία ακόμη φορά.

Σημαντική προσθήκη είναι το The Neighborhood, το οποίο αντικαθιστά το κλασικό κεντρικού μενού του Mycareer και είναι στην ουσία ένα hub που θυμίζει MMO, μέσω του οποίου κάνετε όλες τις δραστηριότητες στο mode. Έτσι, περπατάτε με τον χαρακτήρα σας σε έναν δρόμο ο οποίος έχει ανοιχτά γήπεδα για να παίζετε online με αντίπαλους παίκτες, μαγαζιά για να υπογράφετε αυτόγραφα ή να αγοράζετε εξοπλισμό, κουρείο, τις εγκαταστάσεις της ομάδας σας κλπ, όλα σε έναν ενιαίο κόσμο όπου συναντάτε και πολλούς άλλους παίκτες σαν κι εσάς. Το The Neighborhood είναι δίκοπο μαχαίρι. Από την μία προσδίδει ρεαλισμό στο παιχνίδι, αφού επισκέπτεστε οι ίδιοι την κάθε περιοχή και ενώνει single-player και multiplayer εμπειρία σε ένα. Από την άλλη, οι χρόνοι φόρτωσης έχουν πλέον γιγαντωθεί, ενώ έχουν πληθύνει τα ανούσια cutscenes για κάθε δραστηριότητα που κάνετε, με αποτέλεσμα περισσότερο να βλέπετε παρά να παίζετε.

Τα πραγματικά άσχημα μαντάτα έρχονται με την τρομαχτικά αργή εξέλιξη του χαρακτήρα σας, ο οποίος ούτως η άλλως είναι πολύ αδύναμος στην αρχή της καριέρας σας. Μάλιστα πλέον δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον πολλαπλασιαστή των πόντων ανεβάζοντας την δυσκολία σε κάθε αγώνα, οπότε παίρνετε ελάχιστους πόντους σε κάθε σας παιχνίδι, τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιείτε για να αυξάνετε στατιστικά και να αγοράζετε εξοπλισμό, ο οποίος με την σειρά του είναι πιο ακριβός από ποτέ. Κάπου εδώ έρχονται τα VC, τα οποία μπορείτε να αγοράζετε με πραγματικά χρήματα και σας επιτρέπουν στη στιγμή να εξελίσσετε τον χαρακτήρα σας χωρίς να δαπανάτε δεκάδες ώρες gameplay για να είστε κάπως ανταγωνιστικός στους online αγώνες σας στα ανοιχτά γήπεδα. Δυστυχώς πολλοί παίκτες φαίνεται πως τσιμπάνε το τυράκι των microtransactions, με αποτέλεσμα όταν παίζετε online στα ανοιχτά γηπεδάκια να είστε το... παιδί της καρπαζιάς αν δεν φτάσετε τον παίκτη σας τουλάχιστον level 80. Και αυτό απαιτεί πάρα πολύ κόπο, χρόνο και ιδρώτα που δεν τον αξίζει το εν λόγω mode, γιατί δεν σέβεται τον παίκτη που δεν θέλει να πληρώσει πραγματικά χρήματα.

Αλλαγές παρατηρούνται στον μηχανισμό των σουτ, που θέλει χρόνο για να τον συνηθίσετε.

Κάτι ανάλογο, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, συμβαίνει και στο Myteam, το κλασικό καρτοπαίχνιδο των NBA 2K, στο στιλ του FIFA Ultimate Team. Στο Myteam μαζεύετε κάρτες παικτών μέσα από εβδομαδιαία και σταθερά challenges και μέσα από το Domination στο οποίο προσπαθείτε να κερδίσετε όλες τις τωρινές ομάδες του NBA, αλλά και θρυλικές ομάδες του παρελθόντος. Στο Myteam μπορείτε να παίζετε και ενάντια σε ομάδες άλλων παικτών, στο Super Max που αντικαθιστά το Myteam Online και στο ολοκαίνουριο Pack and Playoffs όπου κάνετε draft πέντε αστέρες του ΝΒΑ και παίζετε με άλλους παίκτες ώστε να κάνετε τέσσερις νίκες και να περάσετε στην επόμενη φάση. Το Pack and Playoffs έχει ενδιαφέρον σαν πρόκληση, αλλά μαστίζεται κι αυτό από microtransactions, αφού είστε αναγκασμένοι να αλλάζετε σε κάθε φάση την ομάδα σας εκτός κι αν πληρώσετε VC για να την κρατήσετε ως έχει.

Κάποιες ευχάριστες αλλαγές στο Myteam αφορούν την διαχείριση της ομάδας σας, αφού πλέον υπάρχει συγκεκριμένο salary cap για τους παίκτες και δεν μπορείτε να βάλετε όλους τους καλούς σας παίκτες ταυτόχρονα στην 12άδα σας είτε παίζετε multiplayer είτε single-player. Επιπλέον, ο προπονητής σας έχει συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος ενδέχεται να ταιριάζει ή να μην ταιριάζει στους παίκτες σας, οπότε καλείστε να φτιάξετε όχι απλά ομάδα αστέρων, αλλά και ομάδα που να υπακούει στον τρόπο παιχνιδιού σας. Οι βελτιώσεις αυτές είναι σημαντικές και πάνε την εμπειρία ένα επίπεδο παραπάνω και είναι κρίμα που τα microtransactions την καταστρέφουν ακόμη κι αν θέλετε να παίξετε το Myteam single-player. Και αυτό γιατί πλέον έχει πέσει δραματικά η αξία των καρτών σε περίπτωση που θέλετε να πουλήσετε μία κάρτα γρήγορα χωρίς να την βάλετε σε δημοπρασία, προφανώς για να αναγκαστείτε να αποκτήσετε VC και να παίρνετε χωρίς κόπο τις κάρτες που θέλετε.

Το MyGM για την ώρα δεν ταλανίζεται από microtransactions, αλλά δυστυχώς -τουλάχιστον για τα προσωπικά μου γούστα- έχει αποκτήσει ιστορία, οπότε δεν γλιτώνετε τα cutscenes ούτε εδώ. Στην ιστορία του MyGM γίνεστε προπονητής αφού εγκαταλείψατε την καριέρα σας στο NBA πριν από λίγα χρόνια λόγω τραυματισμού. Η ιστορία εξελίσσεται κυρίως μέσα από διαλόγους που κάνετε με τον ιδιοκτήτη της ομάδας σας και σας θέτει συχνά πυκνά διλήμματα, τα οποία όμως στην πορεία διαπιστώνετε ότι δεν έχουν σημαντικό λόγο, αφού κάποια πράγματα συμβαίνουν ότι και να κάνετε. Πέρα από τα cutscenes, το MyGM παραμένει ένα εξαιρετικό mode, το βάθος του οποίου δεν συναντάται σε κανένα άλλο αθλητικό παιχνίδι. Πραγματικά μπορείτε να κάνετε τα πάντα, από ανταλλαγές παικτών και επεμβάσεις στην προπόνηση της ομάδας μέχρι διαχείριση του γηπέδου και ένα σωρό ακόμη πράγματα που εκτοξεύουν τον αληθοφάνεια στα ύψη.

Τα microtransactions χαλάνε την εμπειρία του The Neighbourhood.

Πέρα από το MyGM, υπάρχει και το Myleague που δεν απαιτεί να διαχειρίζεστε την ομάδα και είναι πλήρως παραμετροποιήσιμο για να βάζετε τις ομάδες που θέλετε διαλέγοντας ακόμα και θρυλικές ομάδες του παρελθόντος. Μάλιστα στο NBA 2K18 υπάρχουν 17 επιπλέον θρυλικές ομάδες όπως οι New York Knicks της χρονιάς 1998-99. Δυστυχώς για μας τους Ευρωπαίους δεν υπάρχουν πλέον οι ευρωπαϊκές ομάδες που υπήρχαν στα προηγούμενα παιχνίδια, γεγονός άκρως απογοητευτικό, αφού μπορούσε να εξελιχθεί κι άλλο η ιδέα αυτή.

Πέρα από τις multiplayer αναμετρήσεις σας στα ανοιχτά γήπεδα του Mycareer και στις ονειρικές ομάδες του Myteam, μπορείτε να παίζετε και απλούς online αγώνες με άλλους παίκτες και φίλους, να φτιάχνετε τα δικά σας τουρνουά με φίλους, ενώ μπορείτε φυσικά να παίζετε και τοπικό multiplayer στην ίδια κονσόλα. Τα παιχνίδια 2K συνήθως είχαν θέματα με τους servers, αλλά φέτος τα όποια προβλήματα φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί, αφού δεν αντιμετώπισα σοβαρά θέματα με lag που είχα εντοπίσει άλλες χρονιές.

Στον τεχνικό τομέα η μηχανή γραφικών της σειράς ΝΒΑ 2Κ φαίνεται να έχει πιάσει ταβάνι, οπότε χτυπητές αλλαγές φαίνονται κυρίως στους πιο καλοσχεδιασμένους αθλητές, που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και μπορείτε εύκολα να τους αναγνωρίζετε από μακριά. Τα πρόσωπα είναι ακόμη πιο λεπτομερή, ιδιαίτερα των πρωτοκλασάτων παικτών, ενώ είναι ξεκάθαρη και η βελτίωση στα πρόσωπα των πρωτοεμφανιζόμενων παικτών που σε προηγούμενα παιχνίδια είχαν χτυπητές ατέλειες. Δυστυχώς το ίδιο δεν συμβαίνει με τους πρωτοεμφανιζόμενους Ευρωπαίους παίκτες, που τρομάζετε να αναγνωρίσετε, αφού για παράδειγμα ο Bogdanovic φέρνει περισσότερο στον Macioulis παρά στον πραγματικό εαυτό του.

Η προσθήκη ιστορίας και στο MyGM είναι μάλλον αχρείαστη.

Στον τομέα της παρουσίασης το αποτέλεσμα για μία ακόμη χρονιά είναι εξαιρετικό, αφού μέσα από την οθόνη σας νιώθετε πραγματικά τον παλμό μιας τηλεοπτικής μετάδοσης αγώνα. Λεπτομερές εκπομπές πριν και μετά τον αγώνα, παρουσίαση των ομάδων πριν ξεκινήσει το ματς, τηλεοπτικά ριπλέι κλπ σας βάζουν στο κλίμα του παιχνιδιού. Εξίσου καλά είναι τα πράγματα και στον σχολιασμό, με τους Kobe Bryant και Kevin Garnett που είναι οι φετινοί guests να κλέβουν την παράσταση με τις ατάκες τους, ενώ η ομάδα των Shaquille O’Neal, Ernie Johnson και Kenny Smith αποτελεί σταθερή δύναμη στις εκπομπές πριν και μετά τον αγώνα. Πολύ ρεαλιστικοί είναι και οι ήχοι εντός γηπέδου, με τις ζητωκραυγές των φιλάθλων, τις φωνές των προπονητών και των παικτών κλπ, να μεταφέρουν τον παλμό που επικρατεί και στα πραγματικά γήπεδα. Τα μουσικά θέματα ποικίλουν για άλλη μια φορά, καθώς πέρα από τα κλασικά rap και hip hop ακούσματα, υπάρχουν και αρκετές ροκ επιλογές αν αρέσκεστε στο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Το ΝΒΑ 2Κ18, αν και στάσιμο σε σχέση με τους προκατόχους του, είναι πραγματικά ποιοτικό παικτικά, με πιο ρεαλιστική φυσική, πιο ομαλές κινήσεις και σχεδόν ανθρώπινη αντίπαλη νοημοσύνη. Δυστυχώς χύνει την καρδάρα με το γάλα εκτός παρκέ, με τα microtransactions να αμαυρώνουν τα πιο δημοφιλή modes, σε τέτοιο σημείο που να σας εξευτελίζει αν ασχολείστε με τα εν λόγω modes χωρίς να πληρώσετε παραπάνω. Αν πάντως είστε εραστές της πορτοκαλί θεάς και δεν σας ενοχλούν τα microtransactions, επενδύστε άφοβα.

Ρεαλιστικό gameplay που πιάνει ταβάνι εντός παρκέΣχεδόν... ανθρώπινη αντίπαλη νοημοσύνηΠλούσιο περιεχόμενοΒελτιωμένη online εμπειρίαΠροσθήκες διαχείρισης της ομάδας στο MyteamΠαρουσίαση και σχολιασμός σε υψηλά επίπεδα όπως πάνταΚαλοσχεδιασμένα πρόσωπα ακόμα και στους πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες...με εξαίρεση τους ευρωπαίους πρωτοεμφανιζόμενους που δεν βλέπονταιMicrotransactions που χαλάνε την εμπειρία σε Myteam και MycareerAνυπόφορα cutscenes και μη ρεαλιστική ιστορία στο MycareerΑπουσία ευρωπαϊκών ομάδωνΛίγες αλλαγές στο gameplayΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.5

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, Switch, PS3, Xbox 360, PCΑΝΑΠΤΥΞΗ:Visual ConceptsΕΚΔΟΣΗ:2KΔΙΑΘΕΣΗ:CD MediaΕΙΔΟΣ:ΜπάσκετΠΑΙΚΤΕΣ:Single-player, multiplayerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:https://nba.2k.com/2k18HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:18/9/2017PEGI:3

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
nba, nba, lebron james, εν λόγω, new york, για μας, kobe bryant, hip hop, xbox one, xbox 360, νβα, lebron, james, double, team, hub, mmo, online, fifa, ultimate, super, max, συγκεκριμένο, διλήμματα, york, knicks, lag, kobe, bryant, Johnson, smith, rap, hop, ροκ, ps4, xbox, switch, ps3, site, https, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αξια, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βημα, γηπεδα, καριερα, μπασκετ, νβα, παιχνιδια, πιεση, φυσικη, ωρα, hip hop, james, mmo, ps3, ultimate, xbox 360, αγωνες, αξιζει, αμυνα, απιστευτα, απλα, ασυλο, βρειτε, γαλα, γεγονος, γινει, δυναμη, δυστυχως, διλήμματα, δοθει, δωσει, εγγυηση, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, εμειναν, εν λόγω, εξελιξη, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, ιδεα, ιδια, ιδιο, ειδος, υπηρχαν, ηχοι, θυμιζει, κι αλλο, κλιμα, λογο, μακρια, μαντατα, μπορειτε, νευρα, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, οθονη, οπωσδηποτε, ουσια, παιδι, παμε, παρουσιαση, πεμπτουσια, προβληματα, ριπλει, ρισκο, ροκ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συνταγη, ταυτοτητα, τομη, τριτη, φαινονται, φυσικα, φτανει, φορα, χρυση, χρυση τομη, χρονος, ωρες, super, bryant, kobe, double, free, εκπομπες, εμφαση, fifa, για μας, hop, hub, ιδιαιτερα, switch, knicks, kobe bryant, lag, lebron james, lebron, max, μια φορα, μπροστα, new york, ομαδες, παιχνιδι, play, player, rap, site, single, smith, σωρο, σωστος, team, online, θεματα, χερια, york
Τυχαία Θέματα