Layton's Mystery Journey

Η στιγμή της ανανέωσης.

Σε κάθε μακρόχρονη σειρά βιντεοπαιχνιδιών υπάρχει πάντα ένας τίτλος που θα φέρει το βάρος της αλλαγής ή της ανανέωσης του franchise. Γνωρίζουμε πως αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και πως η λογική αυτού του σχεδιασμού είναι σωστά τοποθετημένη. Το Layton's Mystery Journey αποτελεί αυτό το σημείο της ανανέωσης για το δημοφιλές puzzle/ adventure franchise

της Level-5, ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε να εξετάζουμε τον τίτλο, καλό είναι να αναφέρουμε τα απαραίτητα. Κατ' αρχάς, όσοι αναρωτιέστε αν χρειάζεται να έχετε παίξει τους προηγούμενους τίτλους, η απάντηση είναι πως δεν είναι απαραίτητο να έχετε ασχοληθεί με τις παρελθούσες περιπέτειες του καθηγητή και της παρέας του, εφόσον έχουμε να κάνουμε με νέους πρωταγωνιστές.

Από την άλλη, όσοι έχετε παίξει τους προηγούμενους τίτλους, θα κατανοήσετε καλύτερα το νέο μέλος της σειράς και θα αντιληφθείτε τις αλλαγές που φέρνει αυτή η νέα προσπάθεια. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αν δεν σας άρεσαν οι προηγούμενοι τίτλοι, εδώ δύσκολα θα βρείτε κάτι καινούριο. Τώρα, ξεκινώντας από το τμήμα της ιστορίας, συναντάμε τη νέα χαρακτήρα και πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, την Katrielle "Kat" Layton, η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι η κόρη του καθηγητή και πρωταγωνιστή των προηγούμενων τίτλων, του Hershel Layton. Ο οποίος καθηγητής έχει εξαφανιστεί, και τότε η Kat αποφασίζει να τον αναζητήσει. Ωστόσο, λόγω διαφόρων γεγονότων και της φύσης της να επιλύει γρίφους και μυστήρια, η Kat παραμένει στο γραφείο της στο Λονδίνο.

Στην επίλυση αυτών των υποθέσεων τη συνοδεύει ο βοηθός της, o Ernest, και ένας σκύλος με το όνομα Sherl, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του αποτελεί μυστήριο, μιας και μπορεί να συνομιλήσει μόνο με τους Ernest και Kat. Οι χαρακτήρες στο συγκεκριμένο τίτλο είναι αυτό και μόνο που διαβάσατε στις προηγούμενες γραμμές μιας και, δυστυχώς, δεν έχουν καμία περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει διότι η ροή της ιστορίας στον καινούριο αυτό τίτλο έχει επεισοδιακή μορφή. Δηλαδή, κάθε κεφάλαιο ταυτίζεται με μια ξεχωριστή υπόθεση, όπου -όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις- οι υποθέσεις στο τέλος συνδέονται ώστε να πραγματοποιηθεί η κλιμάκωση και ο επίλογος.

Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτή τη ροή και που δεν μπόρεσαν να επιλύσουν οι δημιουργοί, είναι πως οι χαρακτήρες παραμένουν -καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού- όπως τους γνωρίσαμε στην αρχή. Δηλαδή, η Kat είναι η αισιόδοξη χαρακτήρας, που το ένστικτό της λειτούργει ως συνεπιβάτης στην ανάμιξη και επίλυση των υποθέσεων. Ο Ernest είναι ο έξυπνος, ακαδημαϊκός χαρακτήρας, ο οποίος υπακούει σε κάθε επιθυμία της Kat. Ο Sherl είναι ο γνώριμος comic relief χαρακτήρας, που με τις τοποθετήσεις του και την ιδιαίτερη παρουσία του λειτουργεί για αυτό και μόνο το σκοπό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη δεθεί ο αναγνώστης μαζί τους, εφόσον η ιστορία του τίτλου δεν παρουσιάζει/ αποδίδει άλλες πτυχές της ζωής τους ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Ως πρώτη σκέψη στο μυαλό έρχεται ότι θα ήταν καλύτερα να είχε χρησιμοποιηθεί η σεναριακή ροή των προηγούμενων τίτλων, όπου είχαμε καθ' όλη τη διάρκεια ένα μεγάλο μυστήριο, το οποίο αναπτυσσόταν σταδιακά. Ωστόσο, δεν πρέπει να αδικούμε τη λογική αυτού του επεισοδιακού μοντέλου, διότι είναι κάτι που έχει δοκιμάσει και η Capcom στη δημοφιλή σειρά Ace Attorney. Η διαφορά, όμως, στην περίπτωση του Phoenix Wright είναι ότι η χρυσή τομή μεταξύ της σωστής επεισοδιακής ροής και της ανάπτυξης των χαρακτήρων έχει επιτευχθεί, πράγμα που σημαίνει πως δουλεύει πολύ καλύτερα από ό,τι στην παρούσα περίπτωση του Mystery Journey. Οπότε, το πρόβλημα δεν ήταν ο σχεδιασμός της επεισοδιακής μορφής, αλλά η υλοποίησή της στο συγκεκριμένο τίτλο, η οποία τελικα εκτιμούμε ότι λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Από εκεί και πέρα η anime παρουσίαση παραμένει όμορφη -παρά τη μετάβαση του νέου τίτλου στην Α-1 pictures- ενώ για μια ακόμα φορά ένα παιχνίδι της σειράς συνοδεύεται από ικανοποιητικό OST. Το art direction αποτυπώνει όμορφα το Λονδίνο, όπως και τους χαρακτήρες, ενώ και η γραφή παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όμως, δυστυχώς, τα αγγλικά voice overs παραμένουν στα μέτρια επίπεδα που γνωρίσαμε στους προηγούμενους τίτλους. Αφήνοντας το τμήμα της ιστορίας πίσω μας, μην ξεχνάμε πως μιλάμε για παιχνίδι puzzle/ adventure, γεγονός που σημαίνει πως ένα σημαντικό τμήμα στους τίτλους αυτής της κατηγορίας (και δη, στο franchise Layton) είναι οι γρίφοι, τα παζλ και οι σπαζοκεφαλιές.

Αυτά τα χαρακτηριστικά συνυπάρχουν για μια ακόμα φορά ιδανικά με τη ροή της ιστορίας, χωρίς να δημιουργούν εμπόδια και πρόβλημα στο ρυθμό της. Το πλήθος τους είναι μεγάλο, ωστόσο, είναι σημαντικά πιο εύκολοι σε σύγκριση με εκείνους των προηγούμενων τίτλων (υποθέτουμε, ως σημείο των καιρών, για να είναι και πιο προσβάσιμο το παιχνίδι από το νέο κοινό που θα γνωρίσει τη σειρά). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα της εξερεύνησης αλλά και της αναζήτησης στοιχείων με τη χρήση της κάτω οθόνης, ενώ η επίλυση των γρίφων γίνεται με το stylus. Αξίζει να αναφερθεί ότι αν επιλύσετε την κάθε πρόκληση χωρίς τις βοήθειες (hints), θα αποκτήσετε πρόσβαση στα κρυφά αρχεία του τίτλου.

Το αρνητικό τμήμα των γρίφων έχει να κάνει με το γεγονός πως αρκετοί μοιάζουν μεταξύ τους, πράγμα που έχει ως αναπόφευκτο συμπέρασμα το ότι δεν υπήρξε αρκετή έμπνευση και δημιουργικότητα σε αυτό το τμήμα. Διότι όταν τοποθετείς πανομοιότυπες σπαζοκεφαλιές σε όλη τη διάρκεια του τίτλου, η διαδικασία επίλυσής τους θα κουράσει τον παίκτη. Γνωρίζουμε, βέβαια, πως στο κομμάτι των παζλ, των γρίφων και των σπαζοκεφαλιών τα ηνία ανέλαβε ο Kuniaki Iwanami, ο οποίος προσπαθεί να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε ο εκλιπών "Puzzle Master" Akira Tago, όμως πιστεύουμε ότι θα ήταν προτιμότερη η μείωση των γρίφων σε όλο το εύρος του τίτλου, παρά η υφιστάμενη επανάληψη πανομοιότυπων μοτίβων.

Το Layton's Mystery Journey είναι το σημείο αλλαγής (καμπής;) για τη δημοφιλή adventure puzzle σειρά. Αυτή η σταθερά έχει με τη σειρά της το αποτέλεσμα να σηκώνει επάνω του το δυσανάλογο βάρος των αλλαγών, των πειραματισμών, της απουσίας του Akira Tago, της προσπάθειας ανανεώσης της σειράς και της μεταφοράς της σε μια νέα εποχή. Το νέο παιχνίδι της Level-5 δεν καταφέρνει να κάνει αυτό το πέρασμα με απόλυτη επιτυχία, αφού αν και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, είναι βέβαιο πως πολλοί θα απογοητευθούν και θα παραμείνουν με την ανάμνηση των προηγούμενων τίτλων.

3ds
Keywords
Τυχαία Θέματα