Days Gone

The Running Dead...

Η πρώτη ματιά μάλλον δεν κολακεύει το Days Gone. “Open World, zombies, μικρό στούντιο με όχι και τόσο μεγάλη εμπειρία”. Ένα τρίπτυχο που τουλάχιστον σκεπτικισμό δημιουργεί στο μυαλό κάθε gamer που παρακολουθεί τη βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Τα παιχνίδια ανοιχτού κόσμου μάς έχουν κατακλύσει, τα zombies δε, “done to death” που λένε

και στα χωριά μας. Από την άλλη, η απειρία του bend studio δεν μπορεί απαραιτήτως να θεωρηθεί ως “handicap”, αφού όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν. Άλλωστε, η ομάδα από το Oregon έδειξε καλά δείγματα στα φορητά Uncharted και Resistance (για να μη μιλήσουμε για τη σειρά Syphon Filter, που όμως είχε δημιουργηθεί σε άλλες εποχές και από διαφορετικά άτομα). Απειρία στις μεγάλες παραγωγές έχει το bend studio, στο development, όμως, όχι.

Όλα αυτά με την πρώτη, πρόχειρη ματιά. Γιατί το Days Gone ίσως να έχει εκείνο το κάτι περισσότερο που θα το κάνει να ξεχωρίσει από άλλα, παρόμοια προϊόντα. Το εν λόγω post apocalyptic παιχνίδι το είχαμε δει πρώτη φορά στην Ε3 του 2016, μέσω εκείνου του περιβόητου demo στην επαρχιακή αποθήκη, με την ορδή από zombies που κυνηγούσε τον πρωταγωνιστή. Φέτος, είδαμε κάτι διαφορετικό, κάτι πιο “εγκεφαλικό” και πιο δομημένο. Αν πέρυσι το Days Gone έμοιαζε με ένα survival shooter, φέτος θύμισε το... αποτέλεσμα μιας ξέφρενης βραδιάς που πέρασε το The Last of Us με το Horizon: Zero Dawn. Το νέο gameplay demo του Days Gone παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου της Sony στην Ε3 2017, όμως σε μια behind closed doors παρουσίαση δύο ημέρες μετά, εμείς είδαμε το ίδιο τμήμα του demo, αλλά αγνώριστο.

Δύο χρόνια μετά από ένα γεγονός που “κατέστρεψε τον κόσμο”, βρισκόμαστε στις βορειοδυτικές πολιτείες των Η.Π.Α., όπου η ανθρωπότητα ζει το δικό της δράμα, προσπαθώντας να επιβιώσει σε άθλιες συνθήκες, μέσα σε κατασκηνώσεις στο δάσος και δημιουργώντας νέες κοινωνίες. Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο Deacon St. John (τον οποίο υποδύεται ο Samuel Witwer, που απολαύσαμε στο Star Wars: The Force Unleashed και στο κινηματογραφικό The Mist), ένας “lone wolf”, χαρακτήρας, για του οποίου το παρελθόν ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε. Στο demo της φετινής Ε3 που είδαμε στην παρουσίαση, η εξέλιξη ήταν εντελώς διαφορετική από την αρχική.

Ο Deacon καβαλά τη μηχανή του -ένας gameplay μηχανισμός που μάλλον θα έχει τεράστια σημασία στο παιχνίδι- και πριν πέσει στην παγίδα που του είχαν στήσει οι νομάδες, κατεβαίνει από αυτήν και αρχίζει μια stealth προσέγγιση εξολόθρευσής τους. Οι συνθήκες σε αυτό το demo είναι πραγματικά διαφορετικές. Χιόνι αρχίζει να πέφτει, με αποτέλεσμα το τοπίο να είναι διαφορετικό όχι μόνο σε ό,τι αφορά την απεικόνιση, αλλά και τους κινδύνους από τους freakers -τα “zombies” αυτού του σύμπαντος- και τους μεταλλαγμένους λύκους, που λόγω του ψύχους έχουν κρυφτεί. Αυτή η εξέλιξη δίνει στον Deacon τη δυνατότητα να κατέβει από τη μηχανή και να εξερευνήσει το χώρο με ασφάλεια και έτσι να αιφνιδιάσει τους νομάδες που του έστησαν την παγίδα.

Ο Deacon ξεπαστρεύει γρήγορα τους δύο νομάδες και προχωρά προς μια κατασκήνωση. Την ίδια κατασκήνωση που είδαμε στη συνέντευξη Τύπου, αλλά αυτή τη φορά -εκτός από δύο, τρεις scripted σκηνές- όλα είναι διαφορετικά. Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες άλλαξαν τον τρόπο που συμπεριφέρονται και στέκονται στο χώρο οι bandits και τα ζώα τους, με αποτέλεσμα η παγίδα που έστησε ο Deacon στο αρχικό demo να μη χρειάζεται και να προσπερνά την κατασκήνωση κρυμμένος στις φυλλωσιές. Οι Freakers είναι κρυμμένοι λόγω ψύχους αλλά ο Deacon τους ξυπνά και τους στέλνει με έξυπνο τρόπο προς τους bandits, με αποτέλεσμα να αλληλοσκοτωθούν και να αδειάσουν την κατασκήνωση για αυτόν χωρίς κόπο.

Αυτό το demo έγινε με στόχο να μας δείξουν τα παιδιά του bend studio το πόσο δυναμικός είναι ο κόσμος που χτίζουν και, κατά συνέπεια, το gameplay του Days Gone. Τα πλάσματα του κόσμου, οι bandits, οι καιρικές συνθήκες, όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα και αλλάζουν/ προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις σε ένα πλήρως δυναμικό περιβάλλον. Και οι freakers; Αυτοί είναι το “σημείο καμπής” για το παιχνίδι, όπως μας είπαν οι δημιουργοί σε ερώτηση που τους κάναμε σχετικά με το τι διαφορετικό έχουν να προσφέρουν στο κοινό σε σχέση με τα τόσα πολλά και παρόμοια παιχνίδια που υπάρχουν εκεί έξω. Οι freakers δεν είναι απλά “fodder” για τα όπλα του παίκτη. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει συνεχώς τις συνθήκες και θα αναγκάζει τον παίκτη να σκέφτεται διαφορετικά και “out of the box” για να καταφέρει να επιβιώσει.

Μετά το πέρας του demo έγιναν μερικές ακόμα ερωτήσεις, αλλά οι άνθρωποι του bend studio ήταν φειδωλοί. Το παιχνίδι τους αργεί ακόμα, παρόλο που διπλασίασαν το προσωπικό τους μέσα στο τελευταίο έτος για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της ανάπτυξης. Πολλοί μηχανισμοί αναβάθμισης χαρακτήρα και μοτοσυκλέτας θα υπάρχουν, όπως μας ειπώθηκε, αλλά “δεν ήταν ακόμα έτοιμοι να μιλήσουν αναλυτικά για αυτά”. Τα γραφικά του τίτλου είναι εξαιρετικά, αλλά το εύρος του κόσμου και το τι ακριβώς θα μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το πανέμορφο περιβάλλον, δεν έγινε γνωστό. Κύριες και δευτερεύουσες αποστολές θα απαρτίζουν τη δομή του σεναρίου, αλλά ούτε για αυτό το χαρακτηριστικό και το πώς θα είναι σχεδιασμένο πήραμε απαντήσεις από τους δημιουργούς.

Πολλά τα ερωτήματα, πολλές και οι ελπίδες για το πόνημα των Αμερικάνων. Υπομονή, γιατί αργεί ακόμα, αφού δεν θα βρίσκεται κοντά μας πριν τα μισά του 2018.

ps4 Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Game Over