Cine-TV #134

Sandman, Mulan, Jumanji, Akira και άλλα…

Εντός του καλοκαιριού το Stranger Things συνεχίζει να αντηχεί σαν μία ασφαλής επιλογή για νυχτερινές προβολές. Η αμερικάνικη επαρχιακή κωμόπολη εντός της θερινής περιόδου, υπό τους ήχους synthesizer και στα νοσταλγικά 80s, φαντάζει ως ένα ιδανικό setting για την περίοδο. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την καινούρια σαιζόν, με ευχαρίστηση μπορούμε να πούμε αλλά παράλληλα και με την πλήρη -πλέον- διαπίστωση πως το Stranger Things ήταν τελικά μία σειρά που έπρεπε να μείνει στην πρώτη σαιζόν

Ο χείμαρρος

από αναφορές στα 80s (ορισμένες φορές με λίγο παραπάνω ενθουσιασμό από ό,τι ίσως θα έπρεπε από τους Duffer Brothers) και η επιστροφή όλων των αγαπημένων χαρακτήρων, με πρώτους και καλύτερους φυσικά τους νεαρότερους πρωταγωνιστές, είναι για άλλη μία φορά ιδιαίτερα καλοδεχούμενη. Η αποτύπωση της εποχής πετυχαίνεται και το υπερφυσικό στοιχείο, δένει αρμονικά με τις ποικίλες αναφορές σε διάφορες ταινίες της εποχής, από τα Goonies και το E.T. μέχρι τα Terminator, The Thing και κάθε λογής ψυχροπολεμικές ταινίες.

Το πρόβλημα είναι ότι τελικά είναι απόλυτα εμφανές πως το Stranger Things δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει ως εξέλιξη της βασικής σεναριακής δομής πέρα από τα συμβάντα της πρώτης σαιζόν. Οι σχέσεις των πρωταγωνιστών αναπτύσσονται μεν και οι μικρότεροι ηλικιακά, ιδίως, περνάνε στην εφηβεία μπροστά στα μάτια μας, τόσο λόγω της ικανοποιητικής γραφής που αποδίδει την αφέλεια και τις άβολες καταστάσεις της ηλικίας τους όσο και επειδή οι ίδιοι οι νεαροί ηθοποιοί πλέον περνάνε για τα καλά στην εφηβεία.

Εντούτοις, το θέμα της απειλής των υπερφυσικών κινδύνων από το "upside down", απλά, δεν έχει κάπου να πάει. Η εξέλιξη της υπόθεσης, όπως και στην προηγούμενη σαιζόν, φαίνεται σαν ένα αναμάσημα της πρώτης σαιζόν. Τα πρώτα 10 επεισόδια της σειράς, που είχαν κάνει και την έκπληξη με την ποιότητα παραγωγής, δείχνουν πλέον σαν να αποτελούν τη φόρμα που ακολουθούν κατά γράμμα οι επόμενες σαιζόν, που σε σημεία κάνει κάθε νέα σαιζόν να μοιάζει σαν soft-reboot του εαυτού της.

Για να μην επαναλαμβανόμαστε κι εμείς, θα ήταν ψέμα να λέγαμε ότι μας κούρασε η τρίτη σαιζόν, που στα σημεία έτσι κι αλλιώς είναι μάλλον καλύτερη από τη δεύτερη (λείπει άλλωστε το άσχετο 7ο επεισόδιο…), όμως δεν παύει να μένει η εντύπωση ότι όλα όσα συμβαίνουν κάπου τα έχουμε ξαναδεί.

Trailers

Mulan
Σκηνοθέτης: Niki Caro (The Zookeeper’s Wife)
Πρωταγωνιστούν: Yifei Liu, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Yoson An, Jet Li
Πρεμιέρα: 27 Μαρτίου, 2020 (Αμερική)

Ο κινέζικος θρύλος της Hua Mulan θα έρθει για άλλη μία φορά στη μεγάλη οθόνη από την Disney, αυτήν τη φορά μέσα από μία live-action παραγωγή. Να θυμίσουμε ότι το 1998 είχαμε δει το Mulan σε ένα αρκετά επιτυχημένο animation, τόσο εισπρακτικά όσο και σε κριτικές. Μέχρι στιγμής οι live-action μεταφορές των animations από την Disney φαίνεται να έχουν 50-50 επιτυχία, καθώς -στα πιο φετινά τουλάχιστον- το Dumbo έκανε ένα ιδιαίτερα αναιμικό πέρασμα, από την άλλη όμως το πιο πρόσφατο Aladdin έσπασε τα ταμεία. Να θυμίσουμε ότι σειρά στο Disney Animated in Live-Action Universe (DALAU©) έχει το Lion King, που αναμένεται να προβληθεί στις 19 Ιουλίου.

Jumanji: The Next Level
Σκηνοθέτης: Jake Kasdan (Jumanji: Welcome to the Jungle)
Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gilian, Nick Jonas, Danny DeVito, Danny Glover
Πρεμιέρα: 13 Δεκεμβρίου (Αμερική)

Το sequel του Jumanji, που είδαμε το 2017, αποτελούσε μία αρκετά συμπαθητική παραγωγή, τηρουμένης βέβαια της χαλαρότατης παρακολούθησής του. Το καινούριο sequel επαναφέρει τους βασικούς ηθοποιούς, ανακατεύοντας όμως την τράπουλα, ώστε να δούμε ορισμένους ηλικιωμένους χαρακτήρες του πραγματικού κόσμου να παίρνουν τον έλεγχο των ψηφιακών περσόνων εντός του ψηφιακού κόσμου του Jumanji.

Spies in Disguise
Σκηνοθέτες: Troy Quane (πρώτη ταινία μεγάλου μήκους), Nick Bruno (πρώτη σκηνοθετική δουλειά)
Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Tom Holland, Ben Mendelsohn, Rashida Jones
Πρεμιέρα: Δεκέμβριος (Αμερική)

Ένας υπερκατάσκοπος (ο Will Smith, στα πρότυπα ενός cool James Bond, της πιο εφετζίδικης σχολής του Pierce Brosnan), θα έρθει σε συνεργασία με τον νεαρό επιστήμονα Walter Beckett (Tom Holland), ο οποίος μέσω ενός πειράματος θα μετατρέψει τον πρώτο σε περιστέρι, που φυσικά μπορεί να συνεχίσει να μιλάει κανονικά με ανθρώπινη φωνή. Σενάριο που και το trailer να μην δει κάποιος πιθανότατα θα αντιληφθεί ότι αποτελεί ιδανική συνταγή για τρισδιάστατο animation (από γραμμή παραγωγής αν θέλουμε να γίνουμε σκωπτικοί).

Knives Out
Σκηνοθέτης: Rian Johnson (Star Wars: The Last Jedi)
Πρωταγωνιστούν: Ana de Armas, Chris Evans, Daniel Craig, Toni Collette, Christopher Plummer, Michael Shannon, Jamie Lee Curtis
Πρεμιέρα: 27 Νοεμβρίου (Αμερική)

Ο Rian Johnson φαίνεται να κάνει ένα διάλειμμα μεταξύ βαρύγδουπων παραγωγών, με μία εμβόλιμη ταινία μεταξύ του Star Wars: The Last Jedi (2017) και της νέας τριλογίας ταινιών Star Wars, τη συγγραφή της οποίας έχει αναλάβει ο ίδιος, όπως και τη σκηνοθεσία τουλάχιστον της πρώτης ταινίας εξ αυτών. Βέβαια, το μικρότερο budget του Knives Out δεν σημαίνει ότι η ταινία θα περάσει απαρατήρητη, δεδομένου ότι το ensemble cast έχει φορτώσει ήδη την αφίσα. Το σενάριο είναι ένα καθαρόαιμο whodunit μυστήριο, όπου τρεις ντετέκτιβ θα κληθούν να διαλευκάνουν τον φόνο της πλούσιας κεφαλής μίας έπαυλης, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Όπως φαίνεται από το trailer, το ύφος είναι σαφέστατα κωμικό, παραπέμποντας στα αρκετά διασκεδαστικά Murder by Death (1976) και Clue (1985).

Cine-TV Νέα

Αναπτύσσεται σειρά βασισμένη στο Sandman
Τα προηγούμενα χρόνια ήδη υπήρξαν ορισμένες απόπειρες να μεταφερθεί το Sandman στη μεγάλη οθόνη, αλλά τελικά καμιά προσπάθεια δεν ευδοκίμησε. Πλέον, και σύμφωνα με το Hollywood Reporter, το Netflix ήρθε σε συμφωνία με την Warner Bros. Television ώστε να μεταφέρουν το γνωστό κόμικ σε μία live action σειρά, με την πρώτη σαιζόν να απαρτίζεται από 11 επεισόδια. Σύμφωνα πάντα με το Hollywood Reporter, αναμένεται να είναι η πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή της DC Entertainment (θυγατρική της Warner Bros.). Ως showrunner έχει επιλεχθεί ο Allan Heinberg, η γνωστότερη σεναριακή δουλειά του οποίου αφορά το αξιόλογο Wonder Woman (2017).

Το Sandman αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες δουλειές του Neil Gaiman φτάνοντας συνολικά τα 75 τεύχη κόμικ, τα οποία κυκλοφόρησαν μεταξύ του 1979 και 1996. Αργότερα εκδόθηκαν δύο μίνι spin-offs. Το Sandman ακολουθεί τον Dream (Όνειρο), γνωστός και με πολλά άλλα ονόματα, μία θεότητα που, όπως καταλαβαίνετε, ειδικεύεται στα όνειρα. Η ιστορία εκτυλίσσεται στις προηγούμενες δεκαετίες μέσα από ένα σαφέστατα σκοτεινό ύφος.

Ο δημιουργός του Akira ετοιμάζει το sequel της ταινίας σε μορφή σειράς
Ο Katsuhiro Otono είχε φέρει το 1988 το Akira, ένα εκ των δημοφιλέστερων anime με τεράστια επιρροή στη συγκεκριμένη σχολή. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ο Otono θα επιστρέψει στον steampunk/ post-apocalyptic κόσμο που δημιούργησε, μέσα από μία anime σειρά η οποία θα αποτελεί sequel της ταινίας.

Να θυμίσουμε πως μετά από πολλά χρόνια φαίνεται ότι και η live-action μεταφορά, βασισμένη στο manga (γραμμένο και πάλι από τον Otono) έχει μπει κανονικά στην πορεία ανάπτυξης, έχοντας τον Taika Waititi (Thor: Ragnarok) στη σκηνοθετική καρέκλα και με προγραμματισμένη πρεμιέρα τον Μάιο του 2021.

cinetv
Keywords
cine, lion king, dwayne johnson, jack black, will smith, james bond, pierce brosnan, chris evans, wonder woman, akira, terminator, νέα, jason, scott, lee, jet, disney, animation, aladdin, universe, lion, king, dwayne, Johnson, jack, black, nick, jonas, sequel, troy, smith, holland, james, pierce, beckett, περιστερι, star, ana, evans, jedi, budget, σημαίνει, ensemble, μυστήριο, hollywood, reporter, netflix, warner, bros, live, θυγατρική, woman, dream, anime, επιρροή, thor, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, εσπα 2021, dwayne johnson, το θεμα, δουλεια, ηθοποιοι, θεμα, θρυλος, ονειρα, ονοματα, ταινιες, ψεμα, james, scott, star, απλα, αφισα, γραμμα, εξελιξη, επιρροή, επρεπε, επιτυχια, υφος, κωμοπολη, ματια, μυστήριο, μινι, μορφη, ντετεκτιβ, παντα, οθονη, ουσιαστικο, ποιοτητα, πρωταγωνιστες, σαιζον, σεναριο, σειρα, σκηνοθεσια, συνταγη, τριτη, φυσικα, φορμα, φωνη, φορα, akira, aladdin, ana, anime, animation, budget, beckett, black, sequel, chris evans, disney, δουλειες, dream, dwayne, ensemble, επεισοδια, evans, jack, holland, hollywood, ηταν ψεμα, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερα, jack black, james bond, jason, jedi, jet, jonas, king, lee, lion, lion king, nick, μεινει, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, netflix, woman, pierce, reporter, troy, reboot, σημαίνει, smith, terminator, universe, will smith, wonder woman, warner, bros
Τυχαία Θέματα