Bob Help Them! – Review

Οι περισσότεροι gamers θέλουμε όταν παίζουμε να λαμβάνουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη πρόκληση, ώστε όταν ολοκληρώσουμε το εκάστοτε παιχνίδι, να νοιώσουμε και ένα αίσθημα περηφάνιας και ικανοποίησης. Υπάρχουν όμως και games που στοχεύουν κυρίως στην προσφορά μιας χαλαρής εμπειρίας, μιας ανώφελης ενασχόλησης και τελικά ενός συνόλου που επιζητά να μας απασχολήσει για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να μας κουράσει. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Bob

Help Them!.

Όπως φαίνεται από τον τίτλο, χειριζόμαστε τον Bob, ένα φιλότιμο παλικάρι που έχει βάλει ως σκοπό της ζωής του να βοηθήσει τους συγχωριανούς του. Σε κάθε πίστα υπάρχει ένας αριθμός από NPCs, οι οποίοι θέλουν ο καθένας διάφορα αντικείμενα. Άλλος θέλει μήλα, άλλος πορτοκάλια, άλλος ξυλεία κ.λπ.

Ο λόγος για τον οποίο αυτοί οι οκνηροί τύποι κάθονται στ’ αυγά τους και περιμένουν από τον Bob να τους βοηθήσει, αντί να πάνε να τα μαζέψουν μόνοι τους, μας διαφεύγει, αλλά το προσπερνάμε. Έτσι, θα πρέπει να μετακινηθούμε σε διάφορα σημεία της πίστας, να μαζέψουμε τα απαιτούμενα και να τα δώσουμε σε όποιον μας τα ζητάει.

Μέχρι και τα σκυλιά του χωριού έχουν ανάγκη από αγάπη και πρέπει να τα χαϊδέψουμε. Όταν όλοι οι NPCs ικανοποιηθούν, περνάμε στην επόμενη από τις συνολικά 35 προσφερόμενες πίστες. Το θέμα είναι πως έχουμε στη διάθεσή μας ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουμε κάθε επίπεδο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κάποια από τα αντικείμενα που απαιτούνται από εμάς, ζητούν και crafting.

Με άλλα λόγια, κάποιοι μπορεί, για παράδειγμα, να μη μας ζητήσουν σκέτα μήλα αλλά μηλόπιτα. Έτσι, πρέπει να μαζέψουμε μήλα, να τα πάμε στη φωτιά και να τα ρίξουμε εκεί, περιμένοντας να ψηθούν. Για να προλάβουμε πριν λήξει ο χρόνος, θα πρέπει όσο περιμένουμε να ασχοληθούμε με κάτι άλλο και μετά να επιστρέψουμε για να μαζέψουμε τη μηλόπιτα.

Στο Bob Help Them!, λοιπόν, θα πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο μάζεμα, το crafting και τις μετακινήσεις μας, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί και να μη δούμε το χρονόμετρο να μηδενίζεται. Η δυσκολία πάντως παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του τίτλου και μόνο 2-3 levels χρειάστηκε να τα ξαναπαίξουμε, κυρίως για να μάθουμε πού βρίσκεται τι.

Περιμέναμε η δυσκολία στο Bob Help Them! να ανεβαίνει όσο προχωράμε, αλλά αυτό δεν ισχύει, καθώς κάποιες από τις μεσαίες πίστες είναι και οι πιο περίπλοκες και οι τελευταίες πιο εύκολες. Το παιχνίδι μάς βαθμολογεί με 1 ως 3 αστέρια ανάλογα με το πόσο γρήγορα τελειώσουμε κάθε πίστα (δεν μας αποκαλύπτει όμως τον απαιτούμενο χρόνο για κάθε βαθμίδα) και έτσι οι completionists έχουν τουλάχιστον ένα παραπάνω λόγο να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με τον τίτλο.

Ιδιαίτερα απλό και δυστυχώς επαναλαμβανόμενο λοιπόν το gameplay, από την άλλη για όσο διαρκεί προσφέρει ένα περιέργως αρκετά εθιστικό puzzle σύνολο, που κάνει τον παίκτη να θέλει να παίξει ακόμα ένα επίπεδο. Βέβαια, ο μικρός αριθμός levels, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάθε ένα από αυτά μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2-3 λεπτά, καταλήγουν σε ένα πολύ σύντομο παιχνίδι.

Ό,τι πρέπει αν θέλουμε να σκοτώσουμε την ώρα μας, αλλά επ ουδενί αν επιζητούμε μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Δυστυχώς, η αίσθηση ότι παίζουμε ένα mobile game ήταν έντονη όση ώρα ασχοληθήκαμε με τον τίτλο. Σε αυτό δεν βοηθάει και ο μετριότατος οπτικοακουστικός τομέας. Βλέπουμε την πίστα από μια ισομετρική οπτική και τα γραφικά ακολουθούν την 8bit, pixel art λογική.

Είναι όμως χοντροσχεδιασμένα, όχι ιδιαίτερα όμορφα και τα χρώματα που επιλέχθηκαν είναι μεν έντονα, αλλά τα τυπικότερα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει. Οι NPCs είναι κι αυτοί σχεδιασμένοι όσο πιο χονδροειδώς γίνεται, ενώ ο δε Bob έχει για κάποιο λόγο τα χέρια του στην ανάταση όλη την ώρα. Τα ηχητικά εφέ τουλάχιστον ταιριάζουν με τις εκάστοτε εργασίες, ενώ η μουσική πέρασε εντελώς απαρατήρητη.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο τίτλος της Gagonfe είναι φανερό ότι σχεδιάστηκε για να προσφέρει μια χαλαρή εμπειρία και να απασχολήσει χωρίς να ζορίσει τον παίκτη για περίπου ένα δίωρο. Σίγουρα κάποιοι θα το εκτιμήσουν αυτό και δεν θα δυσαρεστηθούν από το μετρίως εθιστικό puzzle gameplay του. Από την άλλη, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι το παιχνίδι θα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη μνήμη μας και θεωρούμε ότι μπορούμε να αφιερώσουμε αυτό το δίωρο σε κάτι ουσιαστικότερο, απολαυστικότερο και ίσως με μεγαλύτερα production values.

Το Bob Help Them! κυκλοφορεί από τις 11/3/21 για το Nintendo Switch. Η έκδοσή του για PC είναι διαθέσιμη από τον Νοέμβριο το 2020. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch με review code που λάβαμε από τον developer.

The post Bob Help Them! – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα