Mr. Z – Επανάληψη

10:58 3/11/2013 - Πηγή: Mixtape

Λειτουργώντας ως εκφραστική διευκόλυνση του Ζώη Χαλκιόπουλου, το «σχέδιο» υπό το παρωνύμιο Mr.Z παρέχει σε εκείνον τη δυνατότητα να εκτίθεται καλλιτεχνικά από τη σκοπιά τού DJ, καθώς και του ραδιοφωνικού και μουσικού παραγωγού. Αυτή του η ενασχόληση με τη μουσική από ποικίλα «πόστα» και η εντρύφηση σε ένα ευρύ φάσμα στιλιστικών ιδιωμάτων αυτής, τοποθετεί στο προσκήνιο του επίσημου δισκογραφικού του ντεμπούτου μια απολαυστική πολυφωνία.

Στο μωσαϊκό ήχων που διαπνέεται από ψυχεδελική αύρα και ακούει στο όνομα Επανάληψη, ο Mr. Z καταπιάνεται με μια αλληλουχία από samples, προερχόμενα

τόσο από ηχογραφήσεις στις οποίες συνδράμουν εκείνος (με τη φωνή του και τις αφηγήσεις του) και φίλοι του μουσικοί, όσο και από διάφορους δίσκους άλλων δημιουργών, που ανήκουν στην τεράστια συλλογή αυτού. Μια συγκομιδή με έναν πακτωλό διαμαντιών (στην πλειοψηφία τους δυσεύρετα), την οποία με διαρκές μεράκι και αδιάκοπη εξερευνητική μανία κατόρθωσε να διατηρεί υπό την κατοχή του. Το μπλογκ που ενημερώνει τακτικά, όπως και η συντακτική του δουλειά σε διαδικτυακά έντυπα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, στέλνοντας τον επίδοξο αναγνώστη στην αναζήτηση και ακρόαση αρκετών αριστοτεχνημάτων.

Ο προκείμενος Αθηναίος παραγωγός, λοιπόν, διαχειρίζεται τα ηχητικά δείγματα που έχει συλλέξει τακτοποιώντας αυτά με μεθοδικότητα σε δεκαέξι ξεχωριστές συνθέσεις, των οποίων το υφολογικό χάσμα συμβιβάζει, εξασφαλίζοντας έτσι συνοχή στη ροή τους. Αυτό, πάντως, που δίνει επιπρόσθετους πόντους στο εγχείρημά του, είναι το γεγονός ότι ο Mr.Z δεν αναγκάζει τα παρόντα δείγματα να συνωστιστούν, αλλά τους επιτρέπει να αναπνεύσουν και να ξεδιπλωθούν προσδίδοντας ταυτότητα σε καθένα από τα κομμάτια στα οποία ενσωματώνονται. Το εισπράττεις αμέσως, «συναντώντας» την γενναιόδωρη ευδιαθεσία του “Bossa Nova Στην Ταράτσα” και την δεικτική τζαζ στάση στο “Παρακαταθήκη” (part 1 και part 2), τα οποία εκτυλίσσονται με τη συμμετοχή του Στάθη Ψιλιά στη λικνιζόμενη κιθάρα και του Κώστα Βασιλειάδη στις ειδυλλιακά πνευστές αποχρώσεις του σαξοφώνου. Από κοντά ακολουθούν, οι σαγηνευτικές περιπλανήσεις στο μεσογειακό φόντο του “Κοντά Στη Θάλασσα”, υπό την καίρια παρουσία του Kid Flicks, και η ambient κατακλείδα του “Χωρίς Φώτα” μέσα από ένα αγκαζέ ρομαντισμού και μελαγχολίας στίχων, φειδωλών πλήκτρων πιάνου (του Χρήστου Τριανταφύλλου) και ανεπαίσθητων ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Η λίστα με τις αναφορές του δίσκου μπορεί εύκολα να «φουσκώσει». Αρκεί να πιαστεί κάνεις από τον hip hop βηματισμό του “The Colour Reaction”, τις shake pop αναμνήσεις των “Pol Kar”, “Got It?” (με τον Πέτρο Δημάκη στα πλήκτρα) και “Ποτέ”, τις 60s παραισθησιογόνες αρμονίες του καθοδηγούμενου από το σιτάρ “Ντε-Βίλ” και του σφυροκοπήματος του “Βουντού”, το οποίο στιγματίζεται από τη σύμπραξη του Spaced Cowboy στην οικοδόμηση των ψυχεδελικών μοτίβων. Η αποφυγή δε μερικών αχρείαστων ιντερλουδίων, όπως κι αυτή της κατά διαστήματα άνευρης επαναληπτικότητας σε τέμπο και εν γένει ανάπτυξη ( λ.χ. στα “Ποτέ” και “Ε&Ε”), θα καθιστούσε την Επανάληψη ένα έργο που κυλάει διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αποδέκτη.

Ύστερα από ένα παρθενικό άλμπουμ που έφερε το όνομά του – μέρη του οποίου εντοπίζουμε αυτούσια σε τούτο το σχετικά ευρείας κυκλοφορίας πόνημά του – καθώς και μετά από κάποια σποραδικά δείγματα γραφής υπό τη μορφή μεμονωμένων κομματιών, ο Mr.Z παρέδωσε ένα αποτέλεσμα που δεν ηχεί αυτάρεσκο και αυτοαναφορικό. Αντιθέτως, φαίνεται να έχει τις κεραίες του στραμμένες προς όλες τις μουσικές κατευθύνσεις, ανοίγοντας παράλληλα τις αγκάλες του για όλους ανεξαιρέτως. Δεν απαιτούν αποκωδικοποίηση τα όσα λαμβάνουν χώρα εδώ. Σου μεταφέρουν τα μηνύματά τους απτά και κατανοητά…

Label: Β-Otherside Records
Track(s) For Your Mixtape: “Βουντού”, “Κοντά Στη Θάλασσα”, “Χωρίς Φώτα”

Keywords
Τυχαία Θέματα