7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Και φέτος σπάμε τις συμβάσεις και προωθούμε την πρωτοπορία. Μια ποικιλόμορφη κινηματογραφική σύνθεση με πολλές πρεμιέρες, αφιερώματα, ειδικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί μετά από τέσσερα χρόνια και πάλι, από τις 17 έως τις 27 Οκτωβρίου επιφυλάσσοντας πολλές avant-garde προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Το φεστιβάλ λοιπόν σηκώνει αυλαία με την κωμωδία του Λιονέλ Μπαγέ

«Les Grandes Ondes» γυρισμένη το 2013, η οποία αφορά την Πορτογαλική Επανάσταση των Γαριφάλλων και την ανατροπή της δικτατορίας του Σαλαζάρ. Σύμφωνα με τον Ελβετό κινηματογραφιστή «τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να θυμηθούμε από πού ερχόμαστε και τι έχουμε κατακτήσει στη διαδρομή».

Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό το Γερμανό πρωτοποριακό σκηνοθέτη-εικαστικό Χαρούν Φαρόκι με ένα αφιέρωμα δεκαπέντε ταινιών του και μια μεγάλη έκθεση του στη Σχολή Καλών Τεχνών για τις 29 Οκτώβρη, στην οποία θα παραστεί και ο ίδιος. «Ενάντια σε ποιον; ενάντια σε τι;» είναι ο τίτλος του αφιερώματος, αναφέρεται στην οπτική κουλτούρα και πως αυτή μπορεί να χειριστεί την ανθρώπινη αντίληψη.

Επίσης ο «Σάμιουελ Μπέκετ του κινηματογράφου» κατά τον κριτικό της Guardian, Πίτερ Μπράντσο, ο Πορτογάλος σκηνοθέτης Πέδρο Κόστα θα παραβρεθεί ως επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ πραγματοποιώντας μια συνολική αναδρομή του έργου του.

Το παρών θα δώσουν και Έλληνες σκηνοθέτες της διασποράς και ειδικότερα ο εκ Βερολίνου Έλληνας κινηματογραφιστής Αθανάσιος Καρανικόλας, ο Νίκος Γραμματικός με την νέα του ταινία «Μήδεια κρείσσων των εμών βουλευμάτων», αλλά και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Χριστίνα Κουτσοσπύρου και ‘Αραν Χιούζ, με το ντοκιμαντέρ«Στο Λύκο» που προκάλεσε αίσθηση πέρυσι στο Βερολίνο.

Όσοι σινεφίλ προσέλθουν θα έχουν βέβαια και την ευκαιρία να δουν έξι ιστορικές και ψηφιακά αποκαταστημένες ταινίες του νεορεαλιστή Ρομπέρτο Ροσελίνι׃«Η μηχανή που σκοτώνει τους κακούς» (La macchina ammazzacattivi, 1952), «Ταξίδι στην Ιταλία» (Viaggio in Italia, 1953), «Ινδία» (India, 1959), «Στρόμπολι» (Stroboli terra di dio, 1949), «Αγάπη» (L’amore, 1948) και «Ρώμη ανοχύρωτη πόλη» (Roma citta aperta, 1945).

Υπάρχει σε συνάρτηση με τα παραπάνω και διαγωνιστικό τμήμα με τίτλο “Αφηγηματικά + Όχι” μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί η έννοια της κρίσης που όλοι βιώνουμε από τη σκοπιά του υποκειμενικού.

Πληροφορίες׃

Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Ημερομηνία׃ Από τις 17 έως τις 27 Οκτωβρίου 2013

Τοποθεσία׃ Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου 134-136

Keywords
Τυχαία Θέματα