Αστικά Τοπία Φωτός στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Καθώς περπατάς στο μικρό πεζόδρομο της οδού Πιττάκη που βρίσκεται πλησίον του σταθμού Μοναστηράκι, βλέπεις να εκτυλίσσεται ένα είδος «αστικής αναγέννησης» εδώ και καιρό, αποτέλεσμα του εικαστικού φωτισμού της δημιουργικής ομάδας Beforelight.

Αυτή τη φορά η ομολογουμένως δραστήρια ομάδα η οποία έχει καταφέρει να κάνει γενικά αισθητή την παρουσία της σε διεθνή περιοδικά light art and design, θα μας απασχολήσει καθώς σχεδιάζει να

παρουσιάσει το ευρωπαϊκό project Urban Lightscapes, που θα ταξιδέψει σε Αθήνα, Βαρκελώνη και Μάαστριχ επανεξετάζοντας το φωτισμό των πόλεων. Πρόκειται για μια πρωτότυπη συμμετοχική δράση πάνω στη διαμόρφωση του αστικού φωτισμού στο δημόσιο χώρο που διερευνά τις αλλαγές οι οποίες προκύπτουν στο πρόσωπο των πόλεων.

Με πρώτο σταθμό λοιπόν την Αθήνα, το ραντεβού δίδεται για τις 4 Νοεμβρίου 2013 με το Urban Lightscapes να παρουσιάζει την πανευρωπαϊκή ημερίδα Urban Lightscapes Symposium στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τον εικαστικό (light art) και τον αστικό φωτισμό (urban lighting). Γίνεται κατανοητό πως η αντιμετώπιση του τεχνητού φωτισμού ως απλού υποκατάστατου του φυσικού φωτός είναι εσφαλμένη αντίληψη τονίζοντας μάλιστα την επίδραση που έχει στην ανθρώπινη ψυχολογία. Όλα αυτά σε ανοιχτή επικοινωνία με το κοινό και ταυτόχρονη ζωντανή αναμετάδοση στο Διαδίκτυο.

Το ταξίδι του προγράμματος συνεχίζεται στη Βαρκελώνη από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο FAB LAB του Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) με ένα τριήμερο εργαστήριο πειραματισμού νέων διαδραστικών μέσων και φωτιστικής τεχνολογίας που προσελκύουν την οπτική αντίληψη και αναδεικνύουν τα φωτιστικά περιβάλλοντα.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος προβλέπεται για το Μάρτιο του 2014 στο Μάαστριχ της Ολλανδίας και περιλαμβάνει φωτιστικές εγκαταστάσεις σε υποβαθμισμένες συνοικίες με τη συνεργασία της κοινωνικής-καλλιτεχνικής πλατφόρμας SoAP και τη βοήθεια των κατοίκων της πόλης.

Πληροφορίες׃
Project «Urban Lightscapes», (http://www.urbanlightscapes.net/)
Ημερομηνία ׃Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013
Τοποθεσία׃ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα

Keywords
Τυχαία Θέματα