Τραπέζι εικονικής νεκροψίας αποκαλύπτει άγρια δολοφονία μούμιας (video)

O Gebelein Man πέθανε πριν 5.500 χρόνια και η σωρός του εκτίθεται εδώ και έναν αιώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι πέθανε από φυσικά αίτια, ωστόσο ένα σύγχρονο τραπέζι νεκροψίας, σχεδιασμένο αρχικά για φοιτητές ιατρικής, ανέτρεψε όλα όσα νόμιζαν.

«Αφαιρώντας τα διαφορετικά στρώματα μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι η ωμοπλάτη του έχει υποστεί βλάβη και ότι φέρει τραύμα από μαχαίρι», δήλωσε ο έφορος του μουσείου Brian Antoine, καλώντας τους επισκέπτες να εξετάσουν μόνοι τους τα στοιχεία.

Το τραπέζι εικονικής νεκροψίας,

που κατασκευάστηκε από τη Σουηδική εταιρεία προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας «Sectra», αναδημιουργεί τα πτώματα συνδυάζοντας εικόνες γραφικών και πραγματικούς τομογράφους.

Εκθέτοντας τα εσωτερικά όργανα της μούμιας, μεγεθύνοντας και περιστρέφοντας μεμονωμένες περιοχές, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Gebelein Man δολοφονήθηκε βίαια στην πλάτη.

Η απουσία αμυντικών πληγών καταδεικνύει ότι το θύμα αιφνιδιάστηκε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο άνδρας, που πέθανε σε νεαρή ηλικία μεταξύ 18 και 21 ετών, ήταν αρκετά δυνατός, κάτι που προκύπτει από τον μουμιοποιημένο ιστό αλλά και τα κόκαλά του.

Ο Gebelein Man, που βρέθηκε σε ρηχό τάφο στην Αίγυπτο το 1896, είχε αποξηρανθεί και μουμιοποιηθεί από την καυτή άμμο.

Θάφτηκε σε εμβρυική στάση, κάτι που συνηθιζόταν στην αρχαία Αίγυπτο.

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να εξάπτει τη φαντασία των επισκεπτών του μουσείου και τώρα, χάρη στο τραπέζι εικονικής νεκροψίας, η ιστορία του προσελκύει ακόμα περισσότερο κόσμο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα