Σε ανθρώπινο παράγοντα οφείλεται η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα

14:06 5/7/2012 - Πηγή: Econews

Σε ανθρώπινο παράγοντα οφείλεται η καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με μελέτη ειδικής επιτροπής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, στο πόρισμά της η επιτροπή αποδίδει την καταστροφή στο ελλιπές θεσμικό πλαίσιο αλλά και τις συνεννοήσεις, κάτω από το τραπέζι, μεταξύ της κυβέρνησης, της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο (ΤΕPCO) και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής.

Στην μακροσκελή και εξαιρετικά επικριτική έκθεσή της η επιτροπή του Κοινοβουλίου αμφισβητεί

τους ισχυρισμούς της TEPCO, ότι οι ζημιές στους τρείς αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα προκλήθηκαν αποκλειστικά από τσουνάμι, ύψους 14 μέτρων, που έπληξε πέρυσι τον Μάρτιο τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προηγήθηκε του τσουνάμι, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανή αιτία του ατυχήματος.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι η Tepco και οι ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική και βιομηχανική ασφάλεια απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα ασφαλείας παρά τα στοιχεία που έδειχναν ότι η περιοχή υπόκειτο σε ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι.

«Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν αποτέλεσμα σύμπραξης μεταξύ της κυβέρνησης, των ρυθμιστικών αρχών και της Tepco και οφείλεται επίσης στην έλλειψη διακυβέρνησης από τα μέρη που προαναφέρθηκαν», τονίζει στη μελέτη της η ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

«Πρόδωσαν με αποτελεσματικότητα το δικαίωμα του έθνους να προστατεύεται από τα πυρηνικά ατυχήματα. Ως εκ τούτου συμπεραίνουμε ότι το ατύχημα οφείλεται ξεκάθαρα σε ανθρώπινο παράγοντα», καταλήγει η επιτροπή.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή τέθηκε σε λειτουργία ατομικός αντιδραστήρας στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Πρόκειται για τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 3 της πυρηνικής μονάδας Όι. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Η επαναλειτουργία του αντιδραστήρα συνοδεύτηκε με μεγάλες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και ακτιβιστών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα