Το σωματίδιο «Θεός» βρέθηκε στο CERN

11:24 5/7/2012 - Πηγή: Econews

Σχεδόν βέβαιοι ότι ανακάλυψαν το «Σωματίδιο του Θεού» ή αλλιώς το μποζόνιο του Χιγκς είναι οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (CERN).

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και 45 χρόνια το σωματίδιο που εξηγεί πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές του CΕRN ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ ο Πίτερ Χιγκς, από τον οποίο πήρε και το όνομά του το σωματίδιο,

δάκρυσε.

«Θα ήθελα να συγχαρώ όσους συμμετείχαν σε αυτό το επίτευγμα. Είναι από τα πιο απίστευτα πράγματα που συνέβησαν στη ζωή μου», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα που θα έπρεπε να χαρίσει στον Πίτερ Χιγκς το βραβείο Νόμπελ.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του CΕRN, Ραλφ Χόγερ, χαρακτήρισε την ανακάλυψη ορόσημο σε ό,τι αφορά την κατανόηση της φύσης.

«Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου συμβατού με το μποζόνιο του Χιγκς ανοίγει τον δρόμο για πιο λεπτομερείς έρευνες, που απαιτούν μεγαλύτερες στατιστικές, ώστε να βρούμε τις ιδιότητες του νέου σωματιδίου, και ενδέχεται ρίξει φως και σε άλλα μυστήρια του σύμπαντος», τόνισε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το «Σωματίδιο του Θεού» βάσει των αποτελεσμάτων δυο ανεξάρτητων πειραμάτων με συγκρούσεις πρωτονίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN.

Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείται από τους φυσικούς ως το κλειδί της θεμελιώδους δομής της ύλης, το σωματίδιο που δίνει στην ύλη την μάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του «Καθιερωμένου Μοντέλου».

«Πατέρας» του μποζονίου είναι ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, ηλικίας 83 ετών σήμερα, ο οποίος στις αρχές του 1960 μαζί με άλλους πέντε επιστήμονες υποστήριξε την ύπαρξη ενός μηχανισμού μέσω του οποίου η ύλη στο σύμπαν αποκτά τη μάζα της.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Χιγκς, αν κάπου  υπήρχε ένα αόρατο πεδίο υπεύθυνο για τη διαδικασία, αυτό έπρεπε να αποτελείται από σωματίδια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αμέσως μόλις έγινε η Μεγάλη Έκρηξη, πολλά σωματίδια δεν είχαν μάζα αλλά την απέκτησαν χάρη σε αυτό το αόρατο πεδίο που απλώνεται στο Σύμπαν.

Αλληλεπιδρώντας με το πεδίο, το σωματίδιο αποκτά μάζα. Η ύπαρξη του σωματιδίου του Χιγκς θεωρείται ουσιαστικής σημασίας για να λύσουμε τον γρίφο της προέλευσης της μάζας.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα