Πετρέλαιο θέρμανσης: συλλαλητήριο στην Καστοριά – Μείωση κατανάλωσης 50%

09:36 5/10/2012 - Πηγή: Econews

Μαζικό συλλαλητήριο για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πραγματοποίησαν πολίτες της Καστοριάς.

Μάλιστα η Κίνηση Πολιτών Καστοριάς παρέδωσε στον αντιπεριφερειάρχη ψήφισμα με 14.000 υπογραφές, ζητώντας να μην εξισωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

και κίνησης.

Μείωση 50% στην κατανάλωση

Το 50% αναμένεται να ξεπεράσει η πτώση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι παραγγελίες στα πρατήρια του ελληνικού Βορρά είναι σήμερα μηδενικές.

Οι βενζινοπώλες, που «βλέπουν» λουκέτα στα πρατήρια, αποδίδουν το φαινόμενο στην εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στο 1,30-1,50 ευρώ/λίτρο αλλά και τη στροφή περισσότερων πολιτών σε νέες μορφές ενέργειας, όπως οι λέβητες πέλετ, οι ξυλόσομπες και τα ενεργειακά τζάκια. (Διαβάστε εδώ για το κόστος και τα οφέλη των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης)

Λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό πετρέλαιο

Σε αύξηση της παράνομης διακίνησης του αφορολόγητου πετρελαίου ναυτιλίας θα οδηγήσει η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, το ναυτιλιακό πετρέλαιο έχει την ίδια περιεκτικότητα σε θείο με το πετρέλαιο θέρμανσης (1.000 ppm), όμως κοστίζει λιγότερο και συνεπώς υπάρχει κίνητρο για λαθρεμπορία.

Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. έχουν ζητήσει να γίνει ενιαίος τύπος πετρελαίου στα πρότυπα του ντίζελ κίνησης (10ppm) ώστε να παταχθεί η λαθρεμπορία στο ναυτιλιακό, αίτημα που εξετάζεται από τα αρμόδια υπουργεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα