ΔΕΗ: ζητά πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος

08:54 5/10/2012 - Πηγή: Econews

Την πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς και, ειδικότερα, την πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος, ζητά η ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο κόστος και στην ποιότητα της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

«Ο στόχος της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού θα επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας ευρύθμως λειτουργούσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απελευθερωμένης σε όλες τις επί μέρους δραστηριότητες

από την παραγωγή μέχρι και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια τέτοια αγορά η ανάγκη για ρυθμιστική παρέμβαση θα περιορίζεται στο ελάχιστο», αναφέρει η ΔΕΗ μεταξύ άλλων στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε χθες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικά με την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, η επιχείρηση προειδοποιεί ότι αν δεν απελευθερωθούν τα τιμολόγια το αργότερο ως το τέλος του Ιουνίου του 2013, θα απαιτηθούν ρυθμιστικές παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία εσόδων και δαπανών στις δραστηριότητες παραγωγής και εμπορίας

Για παράδειγμα ενδέχεται να αποφασιστεί η παραχώρηση ισχύος / ενέργειας μονάδων της σε τρίτους προμηθευτές, μέσα από διαφανείς «μηχανισμούς αγοράς», όπως π.χ. είναι οι δημοπρασίες «εικονικών σταθμών παραγωγής».

Τέλος η ΔΕΗ ζητά την τροποποίηση των κανόνων υποβολής προσφοράς από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην ημερήσια αγορά ρεύματος, την άμεση και πλήρη κατάργηση της προσαύξησης που καταβάλλεται πλέον του μεταβλητού κόστους στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού για την διασφάλιση της επάρκειας ισχύος του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις της ΔΕΗ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα