Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο 2012: πρόκληση το “πράσινο” περιβαλλοντικό αποτύπωμα

13:04 30/7/2012 - Πηγή: Econews

Το οικολογικό αποτύπωμα και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων που λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), Άκιμ Στάινερ, “κάθε φορά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιπροσωπεύουν μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες, όπως η ενίσχυση του τρίτου πυλώνα του Ολυμπισμού,

δηλαδή του περιβάλλοντος και το Λονδίνο δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό”.

Ο κ. Στάινερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τις περιβαλλοντικές του επιδόσεις το Λονδίνο θα αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη στο Ολυμπιακό Κίνημα και τη βρετανική κοινωνία.

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου είναι οι πρώτες ολυμπιακές διοργανώσεις στις οποίες έχει υιοθετηθεί σύστημα παρακολούθησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι διοργανωτές δεσμεύονται για την υλοποίηση ενός σχεδίου μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές μέσω της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης του 98% των απορριμμάτων που θα προκύψουν από τις κατεδαφίσεις εγκαταστάσεων.

Και η λίστα συνεχίζεται: το Ολυμπιακό Πάρκο είναι μια πάλαι ποτέ μολυσμένη βιομηχανική περιοχή που αποκαταστάθηκε για τους αγώνες. Το ελαφρύτερο στάδιο που κατασκευάστηκε ποτέ είναι φτιαγμένο από παλιές σωλήνες γκαζιού.

“Η αειφορία βρέθηκε στο επίκεντρο κάθε μεμονωμένης απόφασης που λήφθηκε, όσο δύσκολη και αν ήταν αυτή, κατά την κατασκευή του Ολυμπιακού Πάρκου και άλλων εγκαταστάσεων των Αγώνων” λέει ο Σεμπάστιαν Κόου, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Η παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Ολυμπιακών Αγώνων θα γίνει με γνώμονα τον “οδηγό αξιολόγης αειφορίας” που εκδίδει η  Global Reporting Initiative, εταίρος του UNEP.

Την ίδια στιγμή η μόλυνση της ατμόσφαιρας του Λονδίνου απειλεί να εμποδίσει τα μεγάλα ρεκόρ, καθώς αν τα επίπεδα του όζοντος διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα που βρέθηκαν την παραμονή της έναρξης των Αγώνων δεν επιτρέπουν τη σωστή οξυγόνωση των αθλητών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα