Φωτοβολταϊκά: μείωση εγγυημένων τιμών και “χαράτσι” επί του τζίρου στους παραγωγούς

10:03 30/7/2012 - Πηγή: Econews

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά από την 1η Αυγούστου, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο 5%, ως μέτρο περιορισμού του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ που ανέρχεται σε 300 εκατ. Ευρώ με αυξητικές τάσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαβεβαιώνει πως η μείωση των εγγυημένων τιμών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και ότι θα αφορά αποκλειστικά τις νέες συμβάσεις πώλησης

ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την “Εξπρές”, οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά -για τα εν λειτουργία συστήματα- θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως “έμμεσο κούρεμα” των οφειλών του ΛΑΓΗΕ προς αυτούς.

Το ΥΠΕΚΑ φέρεται να επιλέγει αυτή τη λύση μείωσης των οφειλών του ΛΑΓΗΕ έναντι της αναδρομικής μείωσης των εγγυημένων τιμών, καθώς η πρώτη λύση θα έπληττε τη φερεγγυότητα του κράτους απέναντι στους επενδυτές.

Στόχος είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων της αγοράς ενέργειας ύψους 400 εκατ. Ευρώ, έως τα τέλη του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΛΑΓΗΕ θα επιχειρήσει να διασφαλίσει δάνειο 170 εκατ. Ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, αιολικά, βιομάζα, υδροηλεκτρικά, δεν προβλέπεται μείωση εγγυημένων τιμών.

Από την άλλη πλευρά η έκρηξη των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων με εκτιμώμενη εγκατεστημένη ισχύ 1200 Μεγαβάτ έως το τέλος του έτους σε συνδυασμό με τις υψηλές εγγυημένες τιμές, θεωρείται από το υπουργείο ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα