ΙΕΝΕ: «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2011» – Σε Σταυροδρόμι Τομών και Ρήξεων η Ενέργεια Σήμερα στην Ελλάδα

Με τη συμμετοχή πλέον των 300 συνέδρων ξεκίνησαν την Τρίτη το πρωί οι εργασίες του διήμερου εθνικού συνεδρίου για την ενέργεια, που διοργανώνει το ΙΕΝΕ. Η φετινή 16η διοργάνωση έχει ως αντικείμενο δύο συμβατές έννοιες, την Ενέργεια και την Ανάπτυξη, υπό τη σκιά της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, που βιώνει η χώρα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και

Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι στο πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος χρυσού-χαλκού Βάθης Γερακαρίου Κιλκίς. Η αξία των δυναμικά εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων υπολογίζεται σε 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα γίνει έρευνα από το ΙΓΜΕ για το γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς, αξίας 4 δισ. ευρώ. Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι στόχος είναι η ανάθεση εκμετάλλευσης του συνόλου των βεβαιωμένων αποθεμάτων, με όρους καθετοποιημένης δραστηριότητας. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και σε άλλους μεταλλευτικούς χώρους.

Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την πώληση συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με ανταλλαγή ισχύος (swaps), ενώ προχωρούν, είπε, οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της ΕΛ.ΠΕ. για να ακολουθήσει και η ΔΕΗ. Ακόμη, έκανε γνωστό ότι σύντομα θα ανακοινωθούν αποφάσεις για χρηματοδότηση των ΑΠΕ, ενώ χαρακτήρισε mega-project τη διασύνδεση των νησιών, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 8-12 δισ. ευρώ.

Τον κ. Μανιάτη καλωσόρισε στο συνέδριο ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Δεσύπρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πρωτόγνωρο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, η νέα οικονομική πραγματικότητα, απαιτεί την εφαρμογή θεσμικών, σε ό,τι αφορά την πολιτεία, και ρυθμιστικών κανόνων, συμβατών με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Τόσο σήμερα, όσο και στην προοπτική της τρέχουσας δεκαετίας», υπογράμμισε ο κ. Δεσύπρης, «οι προκλήσεις για τον τομέα της ενέργειας της χώρας είναι μεγάλες. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς το στόχο των target models και της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Η ελπίδα για την ανάκαμψη είναι εντοπισμένη στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει ένα μαραθώνιο σε χρόνους που αντιστοιχούν σε αγώνες ταχύτητας».

Ό,τι δεν πράξαμε χρόνια τώρα, πρέπει να το κάνουμε μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής. «Απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα. Η σύγκρουση με τις δυνάμεις του παρελθόντος θα είναι αναπόφευκτη».

Τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τομέα της ενέργειας ανέπτυξε ο βουλευτής της Ν. Δ. Σταύρος Καλαφάτης. Όπως ανέφερε, η εσωτερική αγορά ενέργειας θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., με αρχές διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού. Υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας, η οποία, όπως είπε, δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια. Τάχθηκε υπέρ της σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη, χωρ

Keywords
Τυχαία Θέματα