Αποθηκεύουν ΑΠΕ στα στρατόπεδα των Ναζί

Μονόδρομος είναι για τη Γερμανία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο άνεμος δεν φυσά αδιάκοπα και ο  ήλιος δεν λάμπει πάντα, γεγονός που σημαίνει ότι η ενέργεια που παράγεται όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές πρέπει με κάποιο τρόπο να αποθηκευτεί και οι σημερινές τεχνολογίες δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικές.

Σύμφωνα με Γερμανούς

επιστήμονες, μια από τις λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος κρύβεται στα βουνά Χαρτζ, στην κεντρική Γερμανία, όπου κάποτε βρίσκονταν τα κρυφά εργαστήρια του Χίτλερ και λίγα χρόνια αργότερα οι μυστικές βάσεις των Σοβιετικών.

Σήμερα, 66 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και 22 χρόνια μετά την πτώση του Βερολίνου, η περιοχή συνεχίζει να μαστίζεται από προβλήματα, με κυριότερο την ανεργία.

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζεται η άποψη ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανόρθωση της οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Γερμανία έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 35% μέχρι το 2035 και 80% μέχρι το 2050.

Η επίτευξη του στόχου αυτού εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή με την ανάπτυξη συστημάτων αντλησιοταμίευσης στα βουνά Χαρτζ.

Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι απλή. Η πλεονάζουσα ενέργεια από τις σχεδιαζόμενες μονάδες ΑΠΕ στην περιοχή θα τροφοδοτεί τις αντλίες, μέσω των οποίων το νερό θα φτάνει σε τεράστιες δεξαμενές στις βουνοκορυφές.

Όταν υπάρχει ανάγκη για ενέργεια το νερό θα απελευθερώνεται στα ορυχεία που κάποτε ήταν στρατόπεδα εργασίας, στροβιλίζοντας τις γεννήτριες ηλεκτροπαραγωγής.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για το συγκεκριμένο εγχείρημα», δήλωσε ο Christian Budde, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Κάτω Σαξονίας.

«Το πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας είναι σίγουρα ένα από τα σοβαρότερα θέματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της μετάβασης από την εποχή του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας στην εποχή των ΑΠΕ», προσέθεσε.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα