Επικίνδυνοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της ΕΕ – Απαιτούνται επενδύσεις 25 δισ. ευρώ

12:16 3/10/2012 - Πηγή: Econews

Επενδύσεις 10 με 25 δισ. ευρώ χρειάζονται οι ευρωπαϊκοί πυρηνικοί αντιδραστήρες ώστε να βελτιωθεί η ασφάλειά τους, όπως προέκυψε μετά τη διεξαγωγή τεστ αντοχής με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος, αντίστοιχου της Φουκουσίμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την έκθεσή της για τα τεστ αντοχής το αργότερο μέχρι την Πέμπτη και θα την υποβάλλει προς διαβούλευση στο Συμβούλιο Υπουργών αργότερα μέσα στον Οκτώβρη.

Στο μεταξύ η Κομισιόν

σχεδιάζει τη θέσπιση εντός του 2013 νέων κανονισμών για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων και την ευθύνη των κρατών, με στόχο την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση.

Από τους 134 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην ΕΕ, οι 111 έχουν σε ζώνη 30 χιλιομέτρων πάνω από 100.000 κατοίκους.

Τα καθεστώτα ασφαλείας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών και τα οι συνολικές δαπάνες για παρεμβάσεις σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της ΕΕ υπολογίζονται σε 10 με 25 δισ. ευρώ.

Ήδη η Γαλλική Αρχή για την Πυρηνική Ασφάλεια δήλωσε ότι η Γαλλία, που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ρεύματος σε ποσοστό 75%, πρέπει να πραγματοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το μάθημα της Φουκουσίμα είναι ότι δυο φυσικές καταστροφές μπορούν να χτυπήσουν ταυτόχρονα και να καταστρέψουν ολοκληρωτικά το σύστημα προμηθειών ενέργειας μιας πυρηνικής μονάδας, καθιστώντας αδύνατη την ψύξη των αντιδραστήρων.

Από τα τεστ αντοχής προέκυψε ότι τέσσερις αντιδραστήρες σε δυο διαφορετικές χώρες διαθέτουν λιγότερο από μια ώρα για να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αντίθετα, τέσσερις χώρες έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας από τα προβλεπόμενα και βρίσκονται σε περιοχές επαρκώς προστατευμένες από εξωτερικές απειλές όπως μια φυσική καταστροφή.

Στο μεταξύ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας καταγγέλλουν ότι τα τεστ αντοχής στους ευρωπαϊκούς πυρηνικούς αντιδραστήρες διεξήχθησαν με ερωτηματολόγια που εστάλησαν στους διαχειριστές, ενώ οι επιθεωρητές ήλεγξαν έναν στους τρείς αντιδραστήρες.

Εν ολίγοις υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που συμπλήρωσαν οι διαχειριστές δεν είναι αξιόπιστα.

Παράλληλα αναφέρουν ότι κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο αεροπορικού δυστυχήματος κοντά σε πυρηνική μονάδα, ενώ υποτιμήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος πλημμυρών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα