Σχέδιο “Ήλιος”: από mega-project του Παπακωνσταντίνου πιλοτικό πρόγραμμα

10:34 3/10/2012 - Πηγή: Econews

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, που έκαναν λόγο για υποβάθμισητου πάλαι ποτέ μεγαλεπήβολου Προγράμματος “Ήλιος” στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (διαβάστε το άρθρο Πρόγραμμα “Ήλιος”: το πράσινο Ελντοράντο στις ελληνικές καλένδες).

Όπως αναφέρουν “Τα Νέα” το Πρόγραμμα “Ήλιος” από έργο δυναμικότητας 10.000 Μεγαβάτ θα συρρικνωθεί σε ένα έργο της τάξης των 500 Μεγαβάτ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αιτία της «συρρίκνωσης» του σχεδίου είναι τα γνωστά δυσεπίλυτα

ζητήματα που τέθηκαν εξαρχής: από τη χρηματοδότηση του έργου, μέχρι την ταρίφα πώλησης στη Γερμανία και την κατασκευή δικτύων ικανών να μεταφέρουν την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά του “Ήλιος” στη Βόρεια Ευρώπη.

Τα προβλήματα του Προγράμματος “Ήλιος” εντόπιζε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) από το Φεβρουάριο του 2012 ακόμα χαρακτηρίζοντάς το “ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες” (διαβάστε σχετικά).

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέβαλλε στην κοινή γνώμη ένα -μη-ρεαλιστικό όπως αποδείχτηκε- σχέδιο ως πηγή πλούτου -θα συνέβαλε ακόμα και στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους με έσοδα έως 15 δισ. Ευρώ- και δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Μέχρι το τέλος του έτους, οι σύμβουλοι του έργου (Εθνική Τράπεζα, Kantor, Guggenheim Partners) πρέπει να έχουν παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τη σχετική μελέτη, από την οποία και θα κριθεί αν το έργο είναι βιώσιμο ή όχι.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα