Αϊ Στράτης: κόλλησε στη γραφειοκρατία το πρώτο «πράσινο» νησί

13:09 15/3/2012 - Πηγή: Econews

Σημαντικές καθυστερήσεις, λόγω γραφειοκρατίας, παρουσιάζονται στην υλοποίηση του «πράσινου» προγράμματος για τον Αϊ-Στράτη, με στόχο το νησί να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το πρόγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 600- 800 kW, φωτοβολταϊκού πάρκου 100- 150 kW και την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας σε μπαταρίες ή σε μορφή υδρογόνου.

Ο προϋπολογισμός

του έργου είναι 8,9 εκατομμύρια ευρώ, όμως δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του.

Το 2009 το υπουργείο Ανάπτυξης επί Νέας Δημοκρατίας επέλεξε τον Αϊ-Στράτη για την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που θα κάλυπταν εξ ολοκλήρου την ηλεκτροδότησή του, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tanea.gr, το πείραμα έμεινε στα λόγια.

Το έργο δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ακολούθησαν οι εκλογές, έγιναν πολλές αλλαγές και τη θέση της ΔΕΗ, ως φορέα διαχείρισης, ανέλαβε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Ωστόσο η διαβάθμιση επάρκειας που έχει δεν είναι αρκετή και στην ουσία χρειάζεται μια σφραγίδα επικύρωσης του υπάρχοντος κανονισμού λειτουργίας του, κάτι που καθυστερεί σημαντικά λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δυο χρόνια μετά τις πρώτες εξαγγελίες το νησί του Αϊ-Στράτη εξακολουθεί να καταναλώνει ντίζελ για να καλύψει τις 1,5 εκατ. κιλοβατώρες που δαπανά σε ετήσια βάση.

Τα περισσότερα σπίτια χάνουν ενέργεια από ανεπαρκή κουφώματα και μονώσεις, ενώ οι κτηνοτρόφοι του νησιού δεν χρησιμοποιούν άλλο τις παλιές ανεμογεννήτριες που χάλασαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα