Πριμοδότηση ΑΠΕ: «εγγυημένη διαφορική τιμή» θέλει το Μνημόνιο- Η στάση του ΥΠΕΚΑ

10:54 15/3/2012 - Πηγή: Econews

Το σύστημα της εγγυημένης διαφορικής τιμής (feed-in-premium) που προβλέπει αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ όχι με μία εγγυημένη τιμή για κάθε τεχνολογία όπως ισχύει αυτή τη στιγμή, αλλά με την Οριακή Τιμή Συστήματος* συν ένα συγκεκριμένο επιπλέον ποσό (premium) προκρίνει το μνημόνιο.

Επίσης προβλέπεται ένα ανώτατο και ένα κατώτατο ποσό για κάθε τεχνολογία.

Ωστόσο,

όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, η επιτροπή εργασίας του ΥΠΕΚΑ που εξετάζει το ζήτημα της επιδότησης των ΑΠΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω σύστημα δεν είναι κατάλληλο για την ελληνική αγορά.

Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, το σύστημα υπολογισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος δεν έχει εξορθολογιστεί ώστε να αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συγκεκριμένη Επιτροπή εργάζεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με σκοπό τη διαμόρφωση μιας έκθεσης για την προώθηση των ΑΠΕ στη χώρα μας, η οποία εν συνεχεία θα υποβληθεί από το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) στους δανειστές μας.

Στόχος, ωστόσο, του υπουργείου είναι η έκθεση αυτή να μην συνταχθεί μονάχα για τον σκοπό της συμμόρφωσης στις επιταγές της τρόικα, αλλά να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Επιτροπή πρόκειται να  διατυπώσει την άποψη ότι προς το παρόν τουλάχιστον πρέπει να παραμείνει το ισχύον σύστημα των εγγυημένων τιμών (feed in tariffs), με τις απαραίτητες βελτιώσεις κάποιες εκ των οποίων, ούτως ή άλλως, έχει δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ.

*Η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι η τιμή που εισπράττουν όλοι οι όσοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα και πληρώνουν όλοι όσοι ζητούν ενέργεια από το Σύστημα.

Διαβάστε στο econews για τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα