Θεσσαλονίκη: Ρυθμιστικό Σχέδιο και Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί – Ομιλία Σηφουνάκη

09:04 15/3/2012 - Πηγή: Econews

Στις αλλαγές που επιχειρούνται στην όψη της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης χαιρετίζοντας την ημερίδα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ).

Ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε

ότι κεντρική ιδέα των αλλαγών που θα συντελεστούν στην πόλη είναι η ανάδειξη και αποκατάσταση της “θαλάσσιας Σχέσης” ή “θαλάσσιας όψης”, με βάση το όραμα του Δημήτρη Φατούρου.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας Σηφουνάκη είχαν ως εξής:

—Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης

- περιγράφει την πόλη μέσα στα ευρύτερα όρια της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και φυσικής της γεωγραφίας τα οποία ανάδειξαν τη δυναμική της κατά τις τελευταίες δεκαετίες

- Αποσκοπεί στη διασφάλιση του προτύπου της «συνεκτικής πόλης» ώστε να αναχαιτιστούν, στο μέτρο του δυνατού, φαινόμενα άτακτης αστικής διάχυσης που

-βασίζεται, λοιπόν, στο φιλοπεριβαλλοντικό σχεδιασμό, δηλαδή, λαμβάνει υπόψη τους νέους τρόπους με τους οποίους μετακινούμαστε μέσα στην πόλη, οικοδομούμε, καταναλώνουμε τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους

-λαμβάνει μέριμνα για την προστασία των φυσικών αποθεμάτων που συνυπάρχουν με τον αστικό ιστό όπως είναι η θάλασσα, το δέλτα των ποταμών, οι λίμνες και οι ορεινοί όγκοι.

-λαμβάνει υπόψη τόσο την Ιστορία της όσο και τις νέες δυνατότητες που δημιουργεί η σύγχρονη εποχή

-αξιοποιεί και ενισχύει τους θεσμούς καινοτομικής έρευνας και τους θεσμούς πολιτισμού όπως το Πανεπιστήμιο, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα διεθνή φεστιβάλ, τα μουσεία, τα δίκτυα αρχαιολογικών αποστολών κ.λ.π.

—Διαγωνισμοί και θαλάσσια όψη

-βρίσκονται σε εξέλιξη πολλοί αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί των οποίων το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τον ΟΡΘΕ, έχει εξασφαλίσει του πόρους διεξαγωγής, ήτοι 6,6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

-19 Μαρτίου 2012, ολοκληρώνεται η παραλαβή των συμμετοχών στο διαγωνισμό για την Βαλκανική Πλατεία (Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη – Δήμος Νεάπολης/ Συκεών)

-6 Απριλίου 2012 ολοκληρώνεται η παραλαβή των συμμετοχών στο διαγωνισμό για το ριζικό ανασχεδιασμό του Ιστορικού Άξονα της οδού Αγίας Σοφίας σε όλο το μήκος του από το Πειραματικό Σχολείο του Δημήτρη Πικιώνη μέχρι τη θάλασσα.

-ο διαγωνισμός για το Επταπύργιο αποσκοπεί στον ανασχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου του ώστε να δημιουργηθεί ένας δημόσιος αστικός χώρος και να αυξηθεί, έτσι, η επισκεψιμότητα ενός σπουδαίου μνημείου βυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής με υψηλό συμβολισμό.

-Μέχρι σήμερα, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονταν με τρόπο αποσπασματικό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πολυμορφία και το σύνολο των λειτουργικών χαρακτηριστικών.

-Στο θαλάσσιο χώρο υπάρχουν περιοχές με μέγιστο οικολογικό ενδιαφέρον (Δέλτα Αξιού), εγκαταστάσεις μεταποίησης και διαμετακόμισης, λειτουργίες με βιομηχανική επικινδυνότητα, εγκαταστάσεις μεταφορών μητροπολιτικού ενδιαφέροντος, οικισμοί και περιοχές με έντονες τάσεις αστικοποίησης.

-Είναι η πρώτη φορά που, μέσω του Προγράμματος των 5 αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, η αρχιτε

Keywords
Τυχαία Θέματα