Σόνια Σαουλίδου: «Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ»

Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ είναι το δεύτερο αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ της Σόνιας Σαουλίδου, η οποία μεταφέρει τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισε από το διάστημα που σπούδασε στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο Κέιπ Κόραλ της Φλόριντα, όπου μετακόμισε το 2013 και το οποίο αποτελεί τον κύριο τόπο δράσης των ηρώων της ιστορίας. Έτσι, λοιπόν, επιλέγει να τοποθετήσει και να διηγηθεί την ιστορία της σε αμερικάνικο έδαφος με μεγάλη ακρίβεια, μεταφέροντας επιτυχώς τον αναγνώστη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

{loadmodule

mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Κατ’ αρχάς, πριν περάσουμε στην υπόθεση του βιβλίου, αξίζει να σχολιάσουμε το εξαιρετικό εξώφυλλό του που, σε συνδυασμό με τον τίτλο του, κερδίζει από την πρώτη ματιά το ενδιαφέρον μας. Διαβάζοντάς το στη συνέχεια, καταλαβαίνει κανείς ακριβώς τι απεικονίζει το δημιούργημα της Άννας Σταθοπούλου και πόσα κρύβονται πίσω από αυτή την εικόνα.

Ποια είναι, όμως, η κυρία Ρέμικ και τι αμάρτημα έχει κάνει που αξίζει να μαθευτεί; Στο σημείωμά της, η συγγραφέας μάς προϊδεάζει ότι θα αναρωτηθούμε μετά την ανάγνωση του βιβλίου: «Ποιας Ρέμικ είναι το αμάρτημα, της κόρης ή της μητέρας;». Κι αυτό επαληθεύεται απόλυτα, καθώς στην ιστορία κυριαρχούν οι δύο αυτοί χαρακτήρες, η μία στο παρελθόν και η άλλη στο παρόν, ώστε πράγματι γεννιούνται σκέψεις και ερωτήματα για το ποια από τις δύο ευθύνεται περισσότερο για όλα όσα ακολούθησαν στη ζωή τους, καθώς και για την επίδραση που είχαν στη ζωή των άλλων γύρω τους.

Πρωταγωνίστρια, λοιπόν, είναι η Άγκα Ρέμικ, η μεγάλη κόρη, που χαρακτηρίστηκε ως το παιδί της οικογενειακής τραγωδίας που συνέβη στο Σαν Αντόνιο του Τέξας τα Χριστούγεννα του 1989 και που βρίσκεται τώρα κατηγορούμενη για τη δολοφονία της μικρής μαθήτριάς της στο Καθολικό Δημοτικό Σχολείο, την πρώτη μέρα μάλιστα που θα αναλάμβανε καθήκοντα διευθύντριας, χωρίς κιόλας να θυμάται τίποτα από ό,τι μόλις συνέβη μπροστά της.

{jb_quote} Ένα αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ που αξίζει να διαβαστεί, ένα έργο που έχει να πει πολύ περισσότερα από ένα «βρες τον δολοφόνο». {/jb_quote}

Αντίστοιχα, ο δεύτερος ρόλος, για να χρησιμοποιήσουμε κινηματογραφικούς όρους, ανήκει στην Μπέτι Μπι, την πρώτη κυρία Ρέμικ και μητέρα της Άγκα, της οποίας το παρελθόν κρύβει πολλά σκοτεινά σημεία και μυστικά, τα οποία αποκαλύπτονται σιγά σιγά μέσα από τις αναδρομές στο παρελθόν και τις αναμνήσεις της Άγκα, τις οποίες χρησιμοποιεί η συγγραφέας ως δίοδο και σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, ώστε να έχουμε μια διαυγέστερη εικόνα για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Το ενδιαφέρον μας κεντρίζεται αμέσως από την τραγωδία που συνέβη στις πρώτες σελίδες του βιβλίου και αυτομάτως συνδεόμαστε με τους ήρωες και το δράμα που κουβαλούν, ειδικότερα με την Άγκα, που επιβίωσε από τραγικά γεγονότα, συνεχίζει να βασανίζεται στη ζωή της και αποτελεί την τραγική, μοναχική φιγούρα της υπόθεσης. «Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος, όμως τα πράγματα αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο απλά και η αρχή της αλυσίδας των γεγονότων δεν είναι αυτή που φαίνεται αρχικά. Όσο ο αναγνώστης τραβάει για να βρει την άκρη της, τόσο μπερδεμένη είναι ενδιάμεσα – μόνο στο τέλος θα ξεδιαλύνει την αλήθεια για το πώς ξεκίνησαν όλα.

Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ είναι ένα έργο με οικογενειακά μυστικά, το οποίο θίγει τις οικογενειακές σχέσεις και το πώς οι πράξεις του ενός μπορούν να επηρεάσουν, ακόμα και καθοριστικά, τη ζωή των άλλων δίπλα του. Παράλληλα, ασκεί κριτική στο σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας, που τα μέλη της έχουν μεταμορφωθεί σε ανθρωποφάγα τέρατα που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους και μάγισσες για να τις οδηγήσουν στην πυρά, στιγματίζοντας τον θύτη ή το θύμα. Μετατραυματικό στρες, απιστία, ψέματα, παραφροσύνη, αρρωστημένες σχέσεις και πολλά άλλα θέματα θίγονται στο βιβλίο της Σόνιας Σαουλίδου: Ένα αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ που αξίζει να διαβαστεί, ένα έργο που έχει να πει πολύ περισσότερα από ένα «βρες τον δολοφόνο».

Το αμάρτημα της κυρίας Ρέμικ
Σόνια Σαουλίδου
Bell
368 σελ.
ISBN 978-960-620-871-3
Τιμή €15,50

Keywords
Τυχαία Θέματα