Στον Ντέιμον Γκάλγκουτ το βραβείο Booker

Ο Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Ντέιμον Γκάλγκουτ είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Booker για το μυθιστόρημά του με τίτλο The Promise (Η υπόσχεση), που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House South Africa. Πρόκειται για το νέο του μυθιστόρημα έπειτα από επτά χρόνια και το ένατο συνολικά, ενώ αυτή ήταν η τρίτη φορά που ήταν υποψήφιος για το βραβείο Booker,

αλλά η πρώτη που το απέσπασε.

Η υπόσχεση στην οποία αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου είναι αυτή που δίνουν τα μέλη της οικογένειας Swart να παραχωρήσουν στέγη και γη στη μαύρη γυναίκα που εργαζόταν γι’ αυτούς σε όλη της τη ζωή, στη φάρμα τους έξω από την Πρετόρια, μία υπόσχεση που όμως δεν κρατούν. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το μυθιστόρημα του Γκάλγκουτ αποτελεί «ένα δυνατό, ξεκάθαρο σχόλιο για την ιστορία της Νότιας Αφρικής και της ίδιας της ανθρωπότητας, που μπορεί να συνοψιστεί στην ερώτηση: Υπάρχει αληθινή δικαιοσύνη στον κόσμο;».

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

«Νιώσαμε ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα. Παρουσιάζει μία εξαιρετική ιστορία με πλούσιες θεματικές –την ιστορία της Νότιας Αφρικής τα τελευταία 40 χρόνια– σε ένα απίστευτα καλοδεμένο σύνολο», ανέφερε η ιστορικός Maya Jasanoff, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, προσθέτοντας: «Προτού αρχίσουμε να μιλάμε για συγκεκριμένα βιβλία, κάναμε μια ευρύτερη συζήτηση για το τι πιστεύουμε ότι κάνει ξεχωριστό ένα βιβλίο. […] Για μένα, το μυθιστόρημα The Promise καταφέρνει να συγκεντρώσει τις αρετές της εξαιρετικής αφήγησης με αξιοσημείωτη προσοχή στη δομή και στο λογοτεχνικό στιλ. Με κάθε ανάγνωσή του αποκαλυπτόταν κάτι καινούργιο».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά την άνοιξη του 2022 από τις Εκδόσεις Διόπτρα, με τίτλο Η υπόσχεση, σε μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα