Στον Σενεγαλέζο Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ το βραβείο Goncourt

Ο 31χρονος Σενεγαλέζος Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ (Mohamed Mbougar Sarr) έγινε ο πρώτος συγγραφέας από την υποσαχάρια Αφρική που κατακτά το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας, το βραβείο Goncourt, αλλά και ο νεότερος νικητής εδώ και 45 χρόνια, για το μυθιστόρημά του La plus secrète mémoire des hommes [Η πιο μυστική ανάμνηση των ανθρώπων].

Το έργο του Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ μπλέκει μυθοπλασία και πραγματικότητα, αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του συγγραφέα Γιάμπο Ουολογκέμ (Yambo Ouologuem)

από το Μάλι, που το 1968 τιμήθηκε με το γαλλικό βραβείο Prix Renaudot, όμως στη συνέχεια κατηγορήθηκε για λογοκλοπή, εγκατέλειψε τη Γαλλία και αποσύρθηκε από τον δημόσιο βίο.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο του, χαρακτηρίζοντάς το μεταξύ άλλων «έναν ύμνο στη λογοτεχνία». Σημειωτέον ότι η απόφαση της κριτικής επιτροπής ελήφθη στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και δε χρειάστηκε δεύτερος.

Το βραβείο Goncourt συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους μόλις 10 ευρώ, όμως εγγυάται στον κάτοχό του μεγάλο αριθμό πωλήσεων, όπως συνέβη με τον περσινό νικητή, Ερβέ Λε Τελιέ (Hervé Le Tellier), που είδε τις πωλήσεις του μυθιστορήματός του Η ανωμαλία να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα