Ο Ίαν ΜακΓιούαν και η αγάπη του για την επιστήμη

08:18 9/4/2023 - Πηγή: Diastixo

Ο Ίαν ΜακΓιούαν αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα: το έντονο ενδιαφέρον του για την επιστήμη είναι κάτι που χαρακτηρίζει και ξεχωρίζει το έργο του. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, αυτή η αγάπη του για την επιστήμη κάποιες φορές αντιμετωπίζεται ως κάτι αρνητικό από άλλους λογοτέχνες.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί το ενδιαφέρον μου για την επιστήμη φαίνεται τόσο παράξενο στους άλλους», ανέφερε ο συγγραφέας στο National Geographic, εξηγώντας: «Κάποτε, αν θέλαμε να

μάθουμε για το Ηλιακό Σύστημα, ρωτούσαμε έναν ιερέα. Αλλά αποδείχτηκε ότι οι ιερείς έκαναν λάθος σχεδόν σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον υλικό κόσμο. Αν λοιπόν ενδιαφέρεσαι για τον κόσμο, η επιστήμη είναι κομμάτι του. Και το ενδιαφέρον για την επιστήμη πλέον μας επιβάλλεται, επειδή κουβαλάμε προεκτάσεις του προμετωπιαίου φλοιού μας με τη μορφή έξυπνων τηλεφώνων, κι έτσι έχουμε μετακινηθεί μαζικά σε έναν κόσμο τεχνολογίας, είτε μας αρέσει είτε όχι».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΜακΓιούαν δηλώνει προβληματισμένος από τα συγκρουόμενα κύματα της επιστημονικής προόδου και της κατά τα φαινόμενα οπισθοδρομικής ανθρώπινης συμπεριφοράς. «Ακόμη και όταν συζητάμε για την ηθική της παρέμβασης σε γονίδια, της παρέμβασης στην ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρύων ή στη χρήση DNA σε γεωργικά προϊόντα, αντιμετωπίζουμε θέματα που είναι αρχαία και αυτό σχεδόν παρακάμπτεται», επισήμανε στη συνέντευξή του ο συγγραφέας, προσθέτοντας: «Έχουμε λύματα που διοχετεύονται στα ποτάμια. Έχουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος παραπέμπει σε μια τσαλακωμένη, παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία: τα ερείπια των πόλεων θυμίζουν το 1945. Έχουμε επίσης αυτή την αίσθηση του ολοκαίνουργιου που αναμειγνύεται με το μεσαιωνικό, όταν βλέπεις θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο: [κάποιοι μοιάζουν] τόσο δεισιδαίμονες και απρόσβλητοι από την κριτική σκέψη, όσο πριν από τις επαναστάσεις της επιστήμης». Κατά τη γνώμη του, αυτή η σύγκρουση της επιστημονικής προόδου με την οπισθοδρομική ανθρώπινη συμπεριφορά αποτελεί ενδιαφέρον πεδίο μελέτης για τους συγγραφείς: «Υπάρχει στην ατμόσφαιρα μια αγριότητα, η οποία μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από οποιοδήποτε μεγάλο και θαυμάσιο επιστημονικό παιχνίδι επινοήσουμε», σχολίασε.

Σημειωτέον ότι τα βιβλία του Ίαν ΜακΓιούαν κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα