Δικαστική νίκη για τους εκδοτικούς οίκους κατά του Internet Archive

08:18 8/4/2023 - Πηγή: Diastixo

Ως κομβικής σημασίας νίκη θα πρέπει να θεωρείται για τους εκδοτικούς οίκους η απόφαση δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, με την οποία κρίνεται ότι το μοντέλο «ελεγχόμενου ψηφιακού δανεισμού» βιβλίων που υλοποιεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη Internet Archive συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων των εκδοτικών οίκων.

Οι εκδοτικοί όμιλοι Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, John Wiley & Sons και Penguin Random

House είχαν στραφεί νομικά κατά του Internet Archive, που λειτουργεί ως μία διαδικτυακή δανειστική βιβλιοθήκη, επιτρέποντας στους χρήστες να κατεβάζουν βιβλία τα οποία το Internet Archive έχει σκανάρει και αποθηκεύσει σε ψηφιακή μορφή. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη υποστηρίζει ότι η λειτουργία της είναι νόμιμη, αφού ο αριθμός των αντιτύπων που μπορούν να δοθούν προς δανεισμό ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί να ξεπερνά τον αριθμό των εκτυπωμένων αντιτύπων κάθε βιβλίου που διαθέτει στο αρχείο της: αν, για παράδειγμα, υπάρχουν τρία εκτυπωμένα αντίτυπα ενός βιβλίου, το Internet Archive μπορεί να διαθέσει προς δανεισμό τρία ψηφιακά αντίτυπα, ή δύο ψηφιακά και ένα εκτυπωμένο, ή ένα ψηφιακό και δύο εκτυπωμένα, ή και τα τρία εκτυπωμένα βιβλία.

Το δικαστήριο όμως δεν πείστηκε από την επιχειρηματολογία του Internet Archive και μεταξύ άλλων ο δικαστής αναφέρει στο πολυσέλιδο κείμενο της απόφασής του: «Η υπερασπιστική γραμμή του Internet Archive περί δίκαιας χρήσης βασίζεται στον ισχυρισμό ότι η νόμιμη απόκτηση ενός εκτυπωμένου βιβλίου με πνευματικά δικαιώματα δίνει το δικαίωμα στον παραλήπτη να δημιουργήσει ένα αντίτυπο άνευ αδείας και να το διανέμει αντί του εκτυπωμένου βιβλίου, αρκεί να μη δανείζει ταυτόχρονα και το εκτυπωμένο βιβλίο. Όμως καμία υπόθεση και καμία νομική αρχή δεν υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό».

Από την πλευρά του, το Internet Archive εκφράζει απογοήτευση για την απόφαση αυτή, που όπως σχολιάζει πλήττει τις αμερικανικές βιβλιοθήκες και τους συγγραφείς, αλλά και τους αναγνώστες, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πληροφορίες στην ψηφιακή εποχή, και ελπίζει ότι θα δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό μετά την άσκηση έφεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα