Γιάννης Διαμαντόγλου

20:18 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Στο βιβλίο Λογική και Διατροφή, χωμένος μέσα στον ηδονικό βούρκο της δημιουργίας, προσπαθώ να αποδώσω με απόλυτο σουρεαλισμό το τι πιστεύω για την υγιεινή διατροφή. Η διαδικασία συγγραφής είναι σαν τον οργασμό. Την ίδια στιγμή που βιάζεσαι να τελειώσεις, την ίδια στιγμή θες να διαρκέσει για πάντα. Από τη συνουσία, λοιπόν, οδηγούμενος στην ουσία της ανθρώπινης διατροφής, θα επικεντρωθώ στις λεπτές γραμμές διαχωρισμού της λογικής αξιολόγησης απ’ την ασύνετη υιοθέτηση διατροφικών παραλογισμών.

Στη διάρκεια του βίου μας καλούμαστε

προς διαχείριση πολλών χασμάτων: αυτό της ευτυχίας απ’ τη δυστυχία, της θεωρίας απ’ την πράξη, αλλά και αυτό μεταξύ του ανώτερου και κατώτερου εαυτού μας. Είναι αλήθεια πως ένα απ’ τα πιο επίπονα χάσματα προκύπτει ανάμεσα σε αυτά που θέλω πραγματικά να κάνω και σε αυτά που «αναγκάζομαι» ή πρέπει να κάνω. Η διατροφή αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα επίπονου χάσματος. Τι και αν ο γιατρός μας υψώνει τα φρύδια του υποστηρίζοντας ότι πρέπει άμεσα να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, ώστε να χτίσουμε την υγιέστερη εκδοχή μας; Μα ποιος δεν έχει αναρωτηθεί ενδόμυχα: γιατί, «διάολε», όλα τα νόστιμα φαγητά να κολυμπούν στο λίπος και τη ζάχαρη; Γιατί η ικανοποίηση των γευστικών καλύκων μας δεν συμβαδίζει με τα πράσινα λαχανικά, το νερόβραστο κοτόπουλο και το γιαούρτι 2%; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ίσως εκπλήξει ορισμένους, αλλά εν γένει στη διατροφή μας υπάρχει τρόπος η επιθυμία για ένα ωραίο φαγητό και η καλή υγεία να συμβαδίζουν.

{jb_quote}Στη διατροφή μας υπάρχει τρόπος η επιθυμία για ένα ωραίο φαγητό και η καλή υγεία να συμβαδίζουν.{/jb_quote}

Στην πράξη, οι άνθρωποι εκπαιδευόμαστε από τη γέννησή μας (ίσως ακόμα και κατά την κύηση) να μας αρέσουν συγκεκριμένα τρόφιμα. Προφανώς, η ζάχαρη και οτιδήποτε γλυκό είναι καταγεγραμμένα ως θρεπτικές βόμβες ενέργειας στα γονίδιά μας. Ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν άκρως εκτεθειμένος σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και αναζητούσε γρήγορη στη βρώση τροφή, εύπεπτη και ενεργειακά υψηλή, ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της ριψοκίνδυνης ζωής του. Αυτό το δεδομένο υπάρχει καταγεγραμμένο στον γενετικό μας κώδικα και σίγουρα όλοι το αντιλαμβανόμαστε στη θέα μιας απολαυστικής βάφλας. Ωστόσο, το μάρκετινγκ τροφίμων εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιεί αυτή την πληροφορία, δημιουργώντας το άκρως παχυσαρκογόνο περιβάλλον του δυτικού τρόπου διατροφής. Είμαστε όλοι εκπαιδευμένοι από πολύ μικρή ηλικία στο να τρώμε ανθυγιεινά, ως αποτέλεσμα της βιομηχανίας τροφίμων και των χιλιάδων προϊόντων που μας προωθεί. Αν υποθέσουμε ότι το βρέφος μάθαινε να τρέφεται με μεσογειακού τύπου τροφή, δεν βομβαρδιζόταν στην παιδική ηλικία με διαφημίσεις εκατοντάδων γλυκισμάτων και στην εφηβεία αγνοούσε τις καψαλισμένες φτερούγες κοτόπουλο του μουστακαλή κυρίου, τότε θα ήταν εντελώς διαφορετικές και οι διατροφικές επιλογές του κατά την ενηλικίωση.

Ωστόσο, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στον τρόπο διατροφής μας, επιβάλλεται η αντίστοιχη ορθή γνώση και αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών. Για να καταφέρουμε την απόδραση απ’ την ντετερμινιστική θεώρηση ότι όλα τα νόστιμα είναι βλαβερά και να πιστέψουμε στην επανεκπαίδευσή μας σε υγιεινότερες διατροφικές επιλογές, θα πρέπει να απολέσουμε μέρος των παρωπίδων, καθώς ερευνούμε αποτελεσματικότερα τις πληροφορίες. Μερίδιο στη γνώση διαθέτουμε όλοι, αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο υπόβαθρο και προπαντός να σταματήσουμε να πιστεύουμε άκριτα οτιδήποτε διακινείται στο διαδίκτυο. Όχι, οι χημικές δίαιτες δεν είναι υγιεινές, κανένα «μαγικό» βότανο δεν θεραπεύει τους καρκινοπαθείς και η αλκαλική διατροφή δεν έχει επιστημονική βάση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μελετημένα διατροφικά πρότυπα με μεγάλη ποικιλία, εποχικότητα στα υλικά και υψηλή ποιότητα τροφίμων, που αποδεδειγμένα προστατεύουν την υγεία σας ώστε να μειώσετε αισθητά τις πιθανότητες μελλοντικής ασθένειας.

Στο βιβλίο Λογική και Διατροφή καταβάλλω προσπάθεια για την τοποθέτηση της διατροφής εντός λογικού πλαισίου. Ο αναγνώστης διαβάζοντας το σύγγραμμα θα είναι ικανός στην κατανόηση με απλά λόγια πώς μπορεί να αξιολογεί τις διατροφικές πληροφορίες που τον κατακλύζουν προς όφελος δικό του και της οικογένειάς του. Ωστόσο, δεν τον αφήνω μόνο του, να ματαιοπονεί ψαχουλεύοντας αβοήθητος ανάμεσα σε θεωρίες ή ακατάληπτες μεθόδους. Παρέχω τεκμηριωμένα στοιχεία και παραδείγματα, καθώς επίσης αποτυπώνω τον βασικό άξονα της σύγχρονης υγιεινής διατροφής, που θα σας δώσει τον μπούσουλα για να εξελιχθείτε. Κλείνοντας το βιβλίο τοποθετώ και μια πρόκληση, καθώς καλείστε να ξετρυπώσετε μέσα από μια σειρά σύντομων διατροφικών άρθρων ποιο είναι το ψευδές (fake). Καλή επιτυχία, λοιπόν, σε όσους προσπαθήσουν!

Λογική και Διατροφή
Σωστή πληροφόρηση και λογική σκέψη προϋποθέσεις της υγιεινής διατροφής
Γιάννης Διαμαντόγλου
Δίαυλος
202 σελ.
ISBN 978-960-531-483-5
Τιμή €15,00

Keywords
Τυχαία Θέματα