Σαλμάν Ρούσντι: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ελευθερία της έκφρασης στη Δύση

20:18 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα συμμετείχε ο Σαλμάν Ρούσντι στην απονομή των British Book Awards, όπου τιμήθηκε με το βραβείο Ελευθερίας της έκδοσης (Freedom to Publish), εννέα μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε στη Νέα Υόρκη, από την οποία ακόμη αναρρώνει, ενώ έχασε την όραση από το δεξί του μάτι.

Στο μήνυμά του ο συγγραφέας στάθηκε στο κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο, όπως είπε, βρίσκεται η ελευθερία της έκφρασης στη Δύση.

«Τώρα βρίσκομαι εδώ, στις ΗΠΑ. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω την πρωτοφανή επίθεση στις βιβλιοθήκες και στα παιδικά βιβλία στα σχολεία. Την επίθεση στην ιδέα των ίδιων των βιβλιοθηκών. Είναι εξόχως ανησυχητική κατάσταση, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση αυτής και να πολεμήσουμε πολύ σκληρά εναντίον της», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε επίσης να στηλιτεύσει τις παρεμβάσεις σε παλιότερα βιβλία για την απαλοιφή λέξεων και φράσεων που σήμερα θεωρούνται προβληματικές. Όπως σχολίασε, τα βιβλία «θα πρέπει να έρχονται σε μας από την εποχή τους και να ανήκουν στην εποχή τους», και «αν αυτό είναι δύσκολο να το αντέξεις, μην το διαβάσεις, διάβασε ένα άλλο βιβλίο».

Σημειωτέον ότι το βραβείο Ελευθερίας της έκδοσης δίνεται ως φόρος τιμής για «την αποφασιστικότητα συγγραφέων, εκδοτών και βιβλιοπωλών, που παίρνουν θέση κατά της μισαλλοδοξίας, παρά τις απειλές που αντιμετωπίζουν».

Τα βιβλία του Σαλμάν Ρούσντι κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Keywords
Τυχαία Θέματα