Λογοκρισία βιβλίων στις ΗΠΑ: Από έντεκα άτομα το 60% των καταγγελιών

20:18 6/6/2023 - Πηγή: Diastixo

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από ανάλυση που πραγματοποίησε η εφημερίδα Washington Post σε στοιχεία τα οποία απέκτησε για τα αιτήματα απομάκρυνσης βιβλίων από σχολικές βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από 153 σχολικές περιφέρειες σε 37 Πολιτείες και αφορούν την περίοδο 2021-22, στη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν πάνω από χίλια αιτήματα για απομάκρυνση βιβλίων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των

χιλίων και πλέον αιτημάτων προέρχονταν από μόλις έντεκα καταγγέλλοντες, οι οποίοι τα κατέθεσαν μαζικά, στοχοποιώντας συγκεκριμένα βιβλία – μάλιστα, ένας από αυτούς προέβη σε συνολικά 92 αιτήματα μόνος του. Και παρότι οι έντεκα αυτοί μεμονωμένοι καταγγέλλοντες αποτελούν μόνο το 6% του συνόλου των καταγγελλόντων, τα αιτήματά τους αντιπροσωπεύουν το 60% επί του συνόλου.

Ποια βιβλία στοχοποιούν όμως οι άνθρωποι που πιέζουν για αυτή τη μορφή λογοκρισίας; Στην κορυφή βρίσκονται τα βιβλία που περιλαμβάνουν ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες ή θέματα, με ποσοστό 42%, ενώ ένα επιπλέον 28% περιλαμβάνει μη λευκούς χαρακτήρες ή/και φυλετικά θέματα. Όσο για το πιο στοχοποιημένο βιβλίο, αυτό ήταν το All Boys Aren’t Blue του George M. Johnson, με 53 αιτήματα για απόσυρσή του από τις βιβλιοθήκες. Διόλου τυχαία, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει θεματικές που σχετίζονται τόσο με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όσο και με φυλετικά ζητήματα.

Πάντως, αν και είναι ασαφές το πόσα από τα αιτήματα αυτά οδήγησαν πράγματι στην απομάκρυνση βιβλίων από τις σχολικές βιβλιοθήκες, η εφημερίδα επισημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα βιβλία φαίνεται πως μένουν στις θέσεις τους, ωστόσο η αυξητική τάση των καταγγελιών προκαλεί ανησυχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα