«Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα»: έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», ο Αμερικανός καλλιτέχνης Brice Marden (Μπράις Μάρντεν) παρουσιάζει το έργο του σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η έκθεση με τίτλο BriceMarden και Ελληνική Αρχαιότητα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Σταθάτου από τις 20 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου 2022. Πρόκειται για την πρώτη μουσειακή έκθεση του σημαντικού καλλιτέχνη στην Ελλάδα,

η οποία διοργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε στενή συνεργασία με τον Marden και τον επιμελητή και εικαστικό Δημήτριο Αντωνίτση.

Ο Marden, που διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του και έχει στο ενεργητικό του μια πορεία εξήντα ετών, εξακολουθεί να συναρπάζει με τη χειρονομιακή του απλότητα. Το έργο του αντλεί από τη μακρά ιστορία της τέχνης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από τον μινιμαλισμό και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό όσο και από την αρχαία καλλιγραφία και την ποίηση. Τα τελευταία πενήντα χρόνια o καλλιτέχνης εμπνέεται από το ελληνικό τοπίο και από την ελληνική αρχαιότητα. Η σχέση του με την Ελλάδα ξεκινάει το 1971. Αμέσως μαγεύεται από το ελληνικό φως και αγοράζει το πρώτο του σπίτι στην Ύδρα μαζί με την Έλεν, τη γυναίκα του, που είναι επίσης ζωγράφος. Έκτοτε περνούν εκεί ένα διάστημα κάθε καλοκαίρι. Η καθαρότητα του υδραϊκού τοπίου έχει επηρεάσει βαθιά τον Marden, ο οποίος παρατηρεί τη φύση και δημιουργεί.

Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα περιλαμβάνει έργα από όλο το εύρος της δουλειάς του καλλιτέχνη, που αποκαλύπτουν τον συντονισμό του με τη μεταφυσικότητα της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Ζωγραφικοί πίνακες, σχέδια, σημειωματάρια που φανερώνουν την οξεία παρατηρητικότητα και τη σπάνια αφαιρετική του ματιά, θα παρουσιαστούν σε διάλογο με επιλεγμένες αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, προσκαλώντας τον θεατή να αποκωδικοποιήσει το εικαστικό λεξιλόγιο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη.

«Είναι μεγάλη τιμή για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να φιλοξενεί τον μεγάλο Αμερικανό καλλιτέχνη Brice Marden», δήλωσε η Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου. «Αν και αρχαιολογικό, το Μουσείο μας παρουσιάζει κάθε χρόνο μία έκθεση σύγχρονης τέχνης, η οποία φιλοδοξεί να συνδέσει μέσω διαφορετικών –κάθε φορά– διαδρομών την τέχνη του σήμερα με την ελληνική αρχαιότητα. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το οποίο μόλις συμπλήρωσε 15 χρόνια, φέτος έχουμε κοντά μας τον Brice Marden, ο οποίος αναμφίβολα έχει καθορίσει με το έργο του τη σύγχρονη ιστορία της τέχνης. Κυρίως, όμως, έχει καταφέρει να συγκινεί τον νου και την καρδιά μας κάθε φορά που γινόμαστε θεατές των έργων του».

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου – 29 Αυγούστου 2022
Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτριος Αντωνίτσης
Είσοδος: 10€
Mειωμένο εισιτήριο: 7€
Μέγαρο Σταθάτου, Βασιλίσσης Σοφίας & Ηροδότου 1

Keywords
Τυχαία Θέματα