«Ο οίκος Gucci» της Πέρσας Σούκα

Η Πατρίτσια Ρετζιάνι, μια νεαρή γυναίκα που εργάζεται ως γραμματέας στη μικρή επιχείρηση του πατέρα της, προσκαλείται από κάποιον φίλο της για να τον συνοδέψει σε ένα πάρτι. Εκεί θα γνωρίσει έναν ντροπαλό νέο, φοιτητή της Νομικής. Όταν φτάνει η στιγμή να συστηθούν, εκείνη θα ξαφνιαστεί αλλά θα αντιδράσει τελικά με ψυχραιμία προσπαθώντας να του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Όμως ο σεμνός Μαουρίτσιο Γκούτσι θα την αποχαιρετήσει σύντομα, λίγο πριν από τις δώδεκα ως άλλη Σταχτοπούτα. Η Πατρίτσια, συνεπαρμένη από τη γνωριμία, θα φροντίσει δήθεν τυχαία να τον ξανασυναντήσει. Με τον καιρό θα τον

γοητεύσει και ο πλούσιος απόγονος θα την ερωτευτεί παράφορα. Ο πατέρας του, Ροντόλφο, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με αυτή την εξέλιξη, αφού πιστεύει πως η συγκεκριμένη δεν έχει καμία θέση στην οικογένεια. Η γυναίκα αυτή είναι σίγουρος πως έχει βάλει στόχο τα χρήματα του κληρονόμου, καθώς και την τεράστια αυτοκρατορία τους.

Ο Μαουρίτσιο θα εγκαταλείψει το σπίτι του, θα παντρευτεί την Πατρίτσια και θα ζήσει ευτυχισμένες μέρες μαζί της αλλά και με την οικογένειά της. Όταν ο θείος του ο Άλντο, ο δεύτερος μέτοχος της εταιρείας, μάθει τα νέα, θα τους καλέσει στο πάρτι γενεθλίων του, όπου θα γνωρίσει τη Ρετζιάνι και θα τη συστήσει στον αφελή και εκκεντρικό γιο του, τον Πάολο. Έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα, θα προσφέρει μια διευθυντική θέση στον ανιψιό του. Παρ’ όλες τις αμφιβολίες που έχει ο Μαουρίτσιο, πείθεται τελικά από τη γυναίκα του να δεχτεί. Η κρυφή συμβουλάτοράς της και μέντιουμ, η Πίνα, έχει προφητέψει άλλωστε ότι θα αποκτήσει πλούτη, δόξα και μεγαλεία. Όταν ο Ροντόλφο πεθαίνει, ο γιος του γίνεται πλέον ο κάτοχος του 50% του Οίκου. Η χειραγώγηση της ιδιοτελούς Πατρίτσια και οι δολοπλοκίες της, η μία μετά την άλλη, θα φέρουν τον σύζυγό της, την οικογένειά του αλλά και την ίδια σε καταστροφικά μονοπάτια χωρίς επιστροφή...

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ, εξπέρ των σκοτεινών θρίλερ και ατμοσφαιρικών ταινιών φαντασίας και εποχής (Alien, BladeRunner, Mονομάχος) μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομότιτλο βιβλίο TheHouseofGucci της Σάρα Γκέι Φόρντεν (μτφρ. Μαρία Σαββίδου, Εκδόσεις Έσοπτρον 2021).

Η διάσημη ποπ σταρ Lady Gaga (Ένα αστέρι γεννιέται, ΑmericanHorrorStory), η οποία έχει δείξει αξιόλογη δουλειά στη μικρή και μεγάλη οθόνη, καλείται να ενσαρκώσει την Πατρίτσια Ρετζιάνι, μια εκρηκτική και πληθωρική προσωπικότητα. Οι ακραίες πτυχές της, η υπέρμετρη φιλοδοξία της, ο ασυγκράτητος θυμός της, οι απύθμενες μηχανορραφίες της, παρουσιάζονται από την τραγουδίστρια με έναν χειμαρρώδη και εκπληκτικό παλμό.

Ο Άνταμ Ντράιβερ (StarWars, Η τελευταία μονομαχία) αποτελεί σαφώς υπόδειγμα ερμηνευτικής ικανότητας. Μεταφέρει τον ρόλο του Μαουρίτσιο Γκούτσι με σαφήνεια, διεισδύει στον χαρακτήρα προβάλλοντας τα προτερήματα και τα ελαττώματά του με τον πιο αβίαστο τρόπο. Αναδεικνύει έναν ήρωα αρχικά διστακτικό και συνεσταλμένο, που κατευθύνεται μεθοδικά από τη σύζυγό του, για να αποκτήσει στο τέλος το ίδιο ανελέητο προφίλ, με μία ειδοποιό διαφορά, ότι μέσα του παραμένει πάντα ένας υπεροπτικός Γκούτσι.

{jb_quote}Μια δραματική σκευωρία αλληλοεξουδετέρωσης, που οδηγεί από την εντυπωσιακή άνοδο σε μια ξέφρενη κάθοδο, για να καταλήξει μοιραία στην εκκωφαντική πτώση.{/jb_quote}

Ο Αλ Πατσίνο (Ο Νονός, Άρωμα γυναίκας), ο ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου, παραδίδει μαθήματα υποκριτικής τέχνης υποδυόμενος τον Άλντο, έναν έξυπνο και αξιόπιστο άνδρα που αγαπά το πόνημά του, την εταιρεία του, έναν άνθρωπο δοτικό και προστατευτικό απέναντι στην οικογένειά του.

Ο Τζάρεντ Λέτο (DallasBuyersClub, Morbius) παραμορφώνει για άλλη μια φορά το κομψό παρουσιαστικό του και γίνεται αγνώριστος ως Πάολο. Τα συναισθήματα του υποδεέστερου μέλους που συνεχώς παραγκωνίζεται, περιπαίζεται και υποβαθμίζεται, σκιαγραφούνται με εκπληκτική ενάργεια από τον ταλαντούχο ηθοποιό.

Η Σάλμα Χάγιεκ (Frida) δείχνει πως της ταιριάζει απόλυτα οπτικά και εσωτερικά ο ρόλος της μικροαπατεώνισσας μάντισσας, που συμβουλεύει και καθοδηγεί την πλούσια Πατρίτσια.

O Τζέρεμι Άιρονς (Μοιραίο πάθος) με την ευχέρεια της τεράστιας πείρας του ερμηνεύει με φυσικότητα τον αλαζονικό, αυταρχικό και αδιάλλακτο Ροντόλφο Γκούτσι.

Η χλιδή, τα πολυτελή ρούχα, τα πανάκριβα αυτοκίνητα, οι μεγαλοπρεπείς επαύλεις, οι μαγευτικές πασαρέλες δημιουργούν τη βάση για να αναδειχθεί το μέγεθος των προνομίων της διάσημης οικογένειας και το παγκόσμιο κύρος του κολοσσού της μόδας. Η υπονόμευση, όμως, η απληστία, η ισοπέδωση, η διπροσωπία και ο εξευτελισμός φέρνουν τη μεγάλη ανατροπή. Η πανουργία και η ασπλαχνία αποδεικνύονται ανίκητες για τους ήρωες και υπεράνω των δυνατοτήτων τους. Ο σκηνοθέτης αναπαριστά, βασισμένος σε αληθινά γεγονότα, έναν στυγνό ενδοοικογενειακό πόλεμο. Μια δραματική σκευωρία αλληλοεξουδετέρωσης, που οδηγεί από την εντυπωσιακή άνοδο σε μια ξέφρενη κάθοδο, για να καταλήξει μοιραία στην εκκωφαντική πτώση.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους και στις πλατφόρμες του Google TV, YouTube και Amazon.

Keywords
Τυχαία Θέματα