Ανδρέας Βορύλλας: Πολυεθνικές με έδρα εκτός Ε.Ε. θα μπορούν να αποφύγουν τον συμπληρωματικό φόρο μέχρι 15%

Στις φορολογικές στρατηγικές που εκμεταλλεύονται κενά στην αρχιτεκτονική του διεθνούς φορολογικού συστήματος και στρέφουν τα κέρδη σε μέρη όπου υπάρχει μικρή ή καθόλου φορολογία, αλλά και την αδυναμία να φορολογηθούν πολυεθνικές με έδρα εκτός Ε.Ε. αναφέρθηκε ο βουλευτής του Β2 Τομέα Αθηνών για τη ΝΙΚΗ, Ανδρέας Βορύλλας.

Ο Ανδρέας Βορύλλας κατά τη συζήτηση για σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών,

με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις», υπογράμμισε την εδώ και δεκαετίες πολιτική των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και των θυγατρικών τους, να «αξιοποιούν μια σειρά από εργαλεία, όπως και διατάξεις φορολογικού ή επενδυτικού χαρακτήρα και εν τέλει να καταφέρνουν να καταβάλλουν λιγότερους φόρους». Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Βορύλλαα, οι φόροι αυτοί είναι πολλές «φορές ακόμη και κάτω από αυτούς που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν ο ελάχιστος πραγματικός φορολογικός συντελεστής 15% στα κέρδη τους».

«Πρόσφατα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική, κ. Χάρης Θεοχάρης, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι εκτιμάται πως η εφαρμογή του επιπλέον φόρου 15% σε όσες πολυεθνικές εταιρείες διαπιστώνονται παραβιάσεις του νέου νόμου, θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 εκατ. ευρώ, με σημερινά δεδομένα. Θα θέλαμε περισσότερα αναλυτικά στοιχεία από πού προσδοκά έσοδα 80 εκ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο από πολυεθνικές εταιρείες και κυρίως με ποιο τρόπο θα καταφέρει να τα εισπράξει», σημείωσε ο βουλευτής του Β2 Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ.

Σύμφωνα με τον κ. Βορύλλα, η υιοθέτηση «της Οδηγίας 2022/2523 δεν θα αμβλύνει τον αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ κρατών μελών που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και επηρεάζει τη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς και εν τέλει την ανταγωνιστικότητα». «Σήμερα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει σύγκλιση στις φορολογικές πολιτικές, είναι γνωστό ότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της Ένωσης, για παράδειγμα στην Ελλάδα είναι 22%, όταν στην Κύπρο και στην Ιρλανδία ανέρχεται σε 12,5%, στην Γερμανία σε 15,8% και στην Γαλλία σε 32%», είπε.

Ο Ανδρέας Βορύλλας υπογράμμισε ότι η «παγκόσμια συμφωνία για την ελάχιστη εταιρική φορολόγηση αποτελείται από δύο πυλώνες. Ο πυλώνας 1, με τον οποίο συνδέεται η οδηγία για τις εταιρείες-κελύφη, αφορά την αναδιανομή των φορολογικών υποχρεώσεων πολυεθνικών επιχειρήσεων ώστε να φορολογούνται στις χώρες όπου πραγματικά λαμβάνει χώρα η οικονομική τους δραστηριότητα. Ο πυλώνας 2 αφορά την εφαρμογή ελάχιστης φορολόγησης 15% στα κέρδη πολυεθνικών επιχειρήσεων». Η οδηγία όμως «που καλούμαστε να υιοθετήσουμε αφορά μόνο τον πυλώνα 2, άρα τίθεται ζήτημα κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική μια νομοθεσία που στηρίζεται μόνο στον 2ο πυλώνα», συμπλήρωσε.

«Όλες οι πολυεθνικές με έδρα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ θα υποχρεούνται να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 15%. Επομένως πολυεθνικές με έδρα εκτός Ε.Ε. θα μπορούν να αποφύγουν τον συμπληρωματικό φόρο μέχρι 15%», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Νατσιός: Εσείς είστε δεξιό κόμμα κύριε Βορίδη;

Ανδρέας Βορύλλας: Τι σημαίνει η πρότασή του να ανακηρυχθεί η Οδησσός σε ανοχύρωτη πόλη – Το λάθος της κυβέρνησης

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα